NaslovnaNovostiRusija tvrdi da je oborila raketu ispaljenu iz PVO sistema S-200, koja...

Rusija tvrdi da je oborila raketu ispaljenu iz PVO sistema S-200, koja dostiže brzinu do 8 maha

Ruska vojska tvrdi da je oborila protivvazdušnu raketu S-200 koju su Ukrajinci modifikovali za kopneni napad, a koja može da putuje brzinom do 9.800 km/h.

Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ukrajinski dron u regionu Brjanska u Rusiji, dok je raketa zemlja-vazduh S-200 modifikovana kao ofanzivno oružje presretnuta u regionu Rostov, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a citira TASS.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev izvestio je na svom Telegram kanalu da su sistemi PVO uspešno gađali vazdušne ciljeve iznad teritorije regiona bez oštećenja kopnenih ciljeva.

„Večeras je osujećen pokušaj terorističkog napada kijevskog režima dronom i raketom zemlja-vazduh S-200 koja je preuređena kao udarno oružje na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Uništeni PVO sistemi, bespilotna letelica nad teritorijom Brjanske oblasti i rakete nad teritorijom Rostovske oblasti“, navodi se u izveštaju.

Rakete ovog tipa izuzetno teške za obaranje, tvrde na zapadu

S-200 je protivvazdušni sistem, odnosno namenjen je za uništavanje ciljeva u letu, a ne za kopnene napade. Taktiku pretvaranja PVO raketa presretača kako bi mogle da gađaju kopnene ciljeve, prema svakodnevnim tvrdnjama iz Kijeva, koristi i ruska vojska. Kijev tvrdi da na ukrajinske ciljeve Rusija lansira rakete koje koristi protivvazdušni sistem S-300.

Međutim, rakete koje koristi sistem S-200 dostižu maksimalnu brzinu do 8 maha (preko 9.800 km/h), što ih čini izuzetno teškim za uništavanje. Prvi zabeležen napad ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju modifikovanim raketama sistema S-200 dogodio se u Julu 2023. godine.

Povezani članci

Najnovije objave