NaslovnaNovostiUkrajina udarila na rusku teritoriju modifikovanim raketama sistema S-200

Ukrajina udarila na rusku teritoriju modifikovanim raketama sistema S-200

Ukrajina je juče, 28. jula izvela tri napada na rusku teritoriju u, kako se čini, pokušaju da se odvrati od neuspeha svoje kontraofanzive.

Eksplozija u Taganrogu je zvanično nazvana terorističkim aktom, navodi se u poruci ruskog Ministarstva odbrane, objavljenoj na zvaničnom kanalu resora.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, udari su izvedeni modifikovanim raketama PVO sistema S-200.

„Kijevski režim je izveo teroristički napad protivvazdušnom raketom sistema S-200 (5V28) modifikovanom u udarnu verziju na stambenu infrastrukturu grada Taganroga u Rostovskoj oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Zvaničnici Ministarstva odbrane takođe kažu da je raketu oborila ruska protivvazdušna odbrana i da su krhotine pale u grad. Napominje se da su fragmenti rakete doveli do oštećenja nekoliko objekata, a ima i žrtava među civilima.

Nekoliko minuta nakon prvog napada na Taganorg, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je druga modifikovana raketa S-200 uspešno presreta iznad Azova u Rostovu.

Trenutno su u toku radovi obnove na licu mesta, a povređenima se pruža neophodna medicinska pomoć. Više informacija o istrazi i posledicama ovog incidenta biće saopšteno u bliskoj budućnosti.„Olupina oborene ukrajinske rakete pala je u nenaseljenu oblast“, ​​navodi se u saopštenju ministarstva.

Pored ovog incidenta zabeleženo je i dejsvovanje ruskig PVO. Ruska protivvazdušna odbrana oborila je juče ujutru i ukrajinski dron koji je pokušavao da napadne objekte u blizini glavnog grada Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je u saopštenju dodalo da neuspeli napad dronom nije izazvao nikakvu štetu niti žrtve na terenu u prestonici.

Napadi su usledili nakon što je rusko Ministarstvo odbrane objavilo neuspeh nekoliko napada ukrajinskih snaga u Južnom Donjecku i nekoliko drugih pravaca.

Prema navodima ministarstva, kijevske snage su pokušale da probiju odbranu ruske vojske u ovom pravcu koristeći tešku inžinjeriju i oklopna vozila.

Novi „pritisak“ u ukrajinskoj kontraofanzivi nije dovoljan da se preokrene vojni scenario

Oružane snage sa 47. mehanizovanom brigadom ojačanom tenkovima zapadne proizvodnje napale su položaje 71. motorizovanog puka 42. motorizovane divizije 58. armije Južnog vojnog okruga i 810. brigade marinaca Crnomorske flote u blizini Crnomorske flote. Rabotino i Uspenovka u Zaporoškoj oblasti. Napad su, međutim, odbile ruske trupe.

Ukrajinski gubici su iznosili nešto manje od dve čete, pet tenkova, uključujući tri nemačke proizvodnje Leopard 2 i dva francuska AMX-10 RC, 17 borbenih vozila pešadije, 2 borbena oklopna vozila, tegljenu haubicu M777 američke proizvodnje i kratak Strela-10. -sistem protivvazdušne odbrane dometa, navodi ministarstvo.

U blizini vrha Vremevka kod Staromajorskog u Donjeckoj oblasti, grupa snaga Vostok odbila je napad ukrajinske 35. brigade marinaca i neutralisala diverzantsko-izviđačku grupu.

Kijevske snage su izgubile četu vojnika, dva borbena vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila, dva motora, kao i vučne haubice D-20, D-30 i Msta-B, tvrdi Ministarstvo odbrane RF.

Zapadni mediji pokušavaju da poboljšaju imidž Kijeva i stvore nova očekivanja oko takozvane „kontraofanzive“. U članku koji je Nju Jork Tajms objavio 26. jula, autori su naveli da je „Ukrajina pokrenula glavni potez svoje kontraofanzive“.

Saopšteno je da su ukrajinske vlasti odobrile novi ratni napor, dajući važan podsticaj operaciji. U ovoj fazi se kaže da se veliki broj vojnika obučenih u NATO-u premešta na prve linije fronta. Cilj je osvajanje teritorije u regionima koje su oslobodili Rusi, uglavnom na jugu zemlje.

U stvari, izveštaj Nju Jork Tajmsa je uskladjen sa onim što su ostale medijske kuće nedavno govorile o ovoj temi. Na primer, CNN je istog dana objavio članak pod nazivom „Ukrajinska kontraofanziva se pojačava posle meseci sporog napretka“, u kome se takođe kaže da Kijev raspoređuje dobro obučene i opremljene trupe kako bi povratio pozicije koje su trenutno pod kontrolom Rusije.

Sve u svemu, izgleda da Ukrajina želi da postigne bilo kakav uspeh kako bi oživela svoju kontraofanzivu koja je počela pre osam nedelja. Do sada su kijevske snage pretrpele velike gubitke i nisu uspele da ostvare bilo kakav značajniji dobitak. U nekim pravcima čak su izgubili teritoriju od ruske vojske.

Sistem S-200 oborio F-16 u Siriji

U seriji sukoba koji su se odigrali između izraelskih i sirijskih snaga, u februaru 2018. godine, izraelski loavc F-16 oboren je od strane sirijske protivvazdušne odbrane kao odgovor na izraelske vazdušne udare. Evo ključnih detalja ovog incidenta:

  1. Izraelski vazdušni udar: 10. februara 2018. godine, Izrael je izveo vazdušni udar ciljajući, kako tvrde, iranske pozicije u Siriji. Izraelski udari su bili odgovor na navodno iransku bespilotnu letelicu koja je prethodno, opet navodno, ušla u izraelski vazdušni prostor.
  2. Odgovor sirijske protivvazdušne odbrane: Kao odgovor na izraelske vazdušne udare, sirijski PVO sistemi su lansirali rakete zemlja-vazduh, ciljajući izraelske avione koji su bili uključeni u operaciju. Jedna od raketa je pogodila izraelski F-16, što je dovelo do njegovog pada na severu Izraela. Dvojica članova posade su se bezbedno katapultirala, ali su povređena.
  3. Izraelski kontranapad: Nakon obaranja F-16, posramljeni Izrael, izveo je masovni “kontranapad” na sirijske i iranske mete u Siriji. Izraelski borbeni avioni su navodno gađali nekoliko sirijskih baterija PVO i drugih vojnih objekata.
  4. Žrtve i šteta: Incident je rezultirao uništenjem izraelskog aviona F-16, kao i oštećenjima nekoliko sirijskih sistema PVO. Nisu prijavljene žrtve na izraelskoj strani, dok broj sirijskih i iranskih žrtava ostaje takođe nepoznat.
  5. Brige oko eskalacije: Incident je izazvao zabrinutost zbog dalje eskalacije napetosti između Izraela i Sirije, kao i zbog sve veće uloge Irana u sirijskom konfliktu. Istakao je složenu i nestabilnu prirodu sirijskog rata, sa različitim regionalnim i međunarodnim akterima uključenim u njega.
S 200 ANGARA - VEGA
S 200 ANGARA – VEGA – DUBNA

Incident između Izraela i Sirije u februaru 2018. godine pokazuje postojanje stalnih napetosti i vojnih sukoba između Izraela i Sirije. Naglašen je rizik od šire regionalne eskalacije zbog mešanja različitih aktera u sirijski konflikt. Takođe je pokazao da staro gvožđe nije za bacanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave