NaslovnaNovostiRuska vojska pritiska kijevske snage u nekoliko pravaca; gubici tenkova i borbenih...

Ruska vojska pritiska kijevske snage u nekoliko pravaca; gubici tenkova i borbenih vozila pešadije [VIDEO]

Ruska vojska je od 27. do 28. jula nanela još ljudskih i materijalnih gubitaka ukrajinskim snagama u više pravaca.

U pravcu Kupjanska, teški višecevni raketni bacači „Tornado-S“ ruske Grupe snaga „Zapad“ izveli su udare na skupove ukrajinske 41. odvojene mehanizovane brigade kod Blagodatnog. Udarima je eliminisan vod pešadije i uništena četiri vozila.

Tenkovi i protivtenkovski vođeni raketni sistemi grupe takođe su gađali položaje 32. odvojene mehanizovane brigade kod Kuzemovke i Stelmahovke. Ukrajinske snage su kao rezultat udara izgubile vod pešadije, tenk T-64, kao i dva artiljerijska oruđa, vučnu haubicu M777 američke proizvodnje i vučnu haubicu Msta-B, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

Udarni helikopteri Ka-52 i Mi-35 ove grupe izveli su i devet udara na skupove ljudstva i tehnike ukrajinske 14. Odvojene mehanizovane brigade i jedinica Teritorijalne odbrane. Pored toga, artiljerija grupe uništila je dva skladišta municije u blizini Ivanovke i Kislovke.

U pravcu južnog Donjecka ruska grupa snaga Vostok odbila je nekoliko ukrajinskih napada u blizini Urožajnoja. Artiljerija grupe je takođe gađala skupove u blizini Uglsboročne i neutralisala izviđačku grupu severozapadno od Ševčenka.

U međuvremenu, u oblasti Staromajorski, kijevske snage su pokušale da sakupe pešadiju i opremu kako bi pokrenule napad velikih razmera. Međutim, skup je brzo otkriven i gađan dronovima.

Udarni helikopteri Grupe snaga Vostok takođe su gađali ukrajinska okupljanja ljudstva i tehnike u blizini Urožajna.

U međuvremenu, u pravcu Zaporožja, grupa je odbila još nekoliko napada kod Rabotina. U blizini naselja eliminisani su tenkovi, borbena vozila pešadije, borbena oklopna vozila i jedan broj pešadije.

Takođe je osujećen pokušaj kijevskih snaga da dovedu rezerve u Prijutnoje. Pored toga, u blizini Male Tokmačke uništen je ukrajinski višecevni raketni sistem.

Grupa snaga Vostok gađala je i skup u blizini Volnog polja i uporište u Lugovskom. Štaviše, nekoliko tačaka razmeštanja u Novodanilovci, Orehovu, Maloj Tokmački i Komsomolsku bilo je na meti lovačkih bombardera grupe.

Pored toga, jurišni avioni grupe gađali su skupove ljudstva u blizini Pjatihatke, Žerebjanke, Novodanilovke i Prijutnoje.

Sve u svemu, izgleda da ukrajinska prolećna kontraofanziva ne ide po planu. Uprkos velikim ljudskim i materijalnim gubicima tokom proteklih sedam nedelja, kijevske snage su ostvarile vrlo malo uspeha u nekoliko pravaca i izgubile neke teritorije u drugim.

Međutim, prema američkim medijima, glavna faza kontraofanzivnih dejstava ukrajinskih snaga tek je počela.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave