NaslovnaNovostiKao i obično, Oružane snage Ukrajine oborile gotovo sve dronove koje su...

Kao i obično, Oružane snage Ukrajine oborile gotovo sve dronove koje su noćas lansirali Rusi

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine tradicionalno je prijavilo obaranje osam od deset ruskih kamikaza bespilotnih letelica „Geran-2“ koje su poslate da gađaju vojne ciljeve.

U isto vreme telegram izvori javljaju o pogotku ukrajinskog vojnog aerodroma u gradu Mirgorod, u Poltavskoj oblasti. Prema dostupnim informacijama, aerodrom je pretrpeo najmanje dva pogotka.

Na licu mesta je izbio požar, praćen sekundarnom detonacijom. Konkretno, ruski izvori tvrde da imaju pouzdane podatke o porazu jednog ukrajinskog bombardera Su-24M (verovatno sa instaliranim projektilima ADM-160 MALD) i jednog lovca MiG-29 na kome su bile ugrađene rakete SCALP.

Sekundarna detonacija je, verovatno, izazvana pogotkom municije. Za sada se ne zna tačan stepen oštećenja letelica i mogućnost njihove restauracije za dalju eksploataciju.

Isti izvori napominju da je napad izveden dok su pripadnici vazduhoplovstva Ukrajine pripremali svoje avione za borbene nalete u okviru napada na rusku teritoriju koje je planirala komanda Oružanih snaga Ukrajine.

Ovakvu tvrdnju pravdaju pojačanom aktivnosti izviđačkih aviona NATO zemalja u Crnom moru i pograničnim oblastima susednih zemalja alijanse. Tako je, najverovatnije, cilj napada na ukrajinski vojni aerodrom usmeren na preventivnu neutralizaciju potencijalne pretnje.

Napomenimo da ruska vojska u poslednje vreme redovno izvodi napade na ukrajinske ciljeve koristeći modernizovane bespilotne letelice Geran-2. Ukrajina je već izvestila da je ove dronove teže oboriti. Ukrajinci su od početka ove godine prvi put suočeni sa upotrebom Geran drona kamikaze sa mlaznim motorom.

geran sa mlaznim motorom
geran sa mlaznim motorom

Pre nešto više od mesec dana na teritoriji Ukrajine zabeležen je napad jurišne bespilotne letelice „Geran” u mlaznoj verziji, koja je razvijala brzinu veću od 500 km/h. Ukrajinski izvori su izvestili o ovom događaju, demonstrirajući olupine bespilotne letelice.

Stručnjaci su ranije izjavili da mlazni motori značajno povećavaju brzinu Geranijuma. Dakle, dok je brzina modela sa klipnim motorima prve generacije bila 180-200 km/h, nove mlazne modifikacije su sposobne da dostignu 450-600 km/h, međutim, to smanjuje domet leta.

Prema rezultatima studije koju je sproveo Telegram kanal „Vojni informator” zasnovan na otvorenim ukrajinskim izvorima, ruska vojska je od početka SVO lansirala preko 3000 dronova kamikaza tipa Shahed-136/Geran-2. 

Oružane snage Rusije svakog meseca, u proseku, lansiraju nešto manje od 200 bespilotnih dronova-samoubica.

Septembar prošle godine je postavio apsolutni rekord u upotrebi drona kamikaza Geranj/Šahed-136: ruske snage su lansirale čak 521 kamikaza bespilotnu letelicu, preko 100 više nego u prethodnim mesecima. Po broju lansiranih dronova pre septembra isticao se i maj 2023. godine sa 413 dronova-kamikaza.

„Oni nisu laka meta“, priznaju ukrajinski zvaničnici, govoreći o bespilotnim letelicama koje skoro svakodnevno lansiraju Rusi, a iranskog porekla su, što znači da je, u stvarnosti, Geran/Shahed prava noćna mora za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

geran 2
geranj 2

Dodajmo da ako se potvrde informacije o gubitku dva aviona, ovo može biti osetljiv udarac za Vazduhoplovstvo Ukrajine, jer se smatra da sada broje svaki avion koji može da poleti.

11 KOMENTARA

  1. Tako smo i mi 1999te obarali sve što nam je NATO lansirao. A Jugoslavija ostala razlupana sa materijalnom štetom preko 200 milijardi dolara. Pitam se od čega ? Dolazilo do spontanog zapaljivanja usled vlaške mađije.

  2. Ma oni to tako javljaju da zadrže koliko toliko moral kod zatucanih Ukrainaca koji siroti još veruju u pobedu jer su tako od početka rata navijeni da misle.

  3. Пуна су им уста лажи као и њиховим менторима. Ту су најстручнији и најспособнији. Само ме интересује кад уништите толику Руску технику оркуд толико мртвих Укро војника у уништене Укро технике? Сама се уништава. Ако Бог да ускоро губе Одесу па и излаз на Црно море па по том Харков или обрнуто, по том долази Кијев. Искрено речено не бих волио да им се нађем у кожи. Сибир ће да оживи!

  4. Ukrajinci kao i NATO uglavnom lažu kada pretrpe gubitak….Zelenski je ugasio pitanje je dana …a onda će da ih raskomadaju Poljska ,Madjarska,koje se i nisu potrudili za ništa….Rusi završili posao a ovi će da dobiju svoje

  5. Ma gotovo recima ulazite u moskvu je……ce ve rusi da niste svesni sta ce da vas snadje 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  6. Hm, skladista tehnike unistena, koncentracije ljudstva unistene, energetska postrojenja, skladista goriva unistena, vojska gubi teritoriju rapidnom brzinom, a sve oboreno, Rusi unisteni????
    Ja nista ne razumem…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave