NaslovnaNovostiProukrajinski hakeri objavili dokumenta nekoliko ruskih raketa; prva na listi najnovija hipersonična...

Proukrajinski hakeri objavili dokumenta nekoliko ruskih raketa; prva na listi najnovija hipersonična Gvozdika

Hakerska grupa Head Mare objavila je na društvenim mrežama nekoliko dokumenata koje su navodno ukrali iz baze podataka ruske organizacije Visokoprecizni sistemi i tehnologije.

Svi ovi dokumenti objavljeni su na Tviter stranici ove hakerske grupe.

Objavljena dokumentacija tvrde da sadrži tehničke podatke o proizvodima, podatke o kompanijama uključenim u proces proizvodnje i imena zaposlenih.

Uz to, hakeri su naveli da su uprkos velikoj količini tehničke dokumentacije lako zaobišli mere bezbednosti i mogli da pristupe poverljivim informacijama. Hakeri tvrde da su bez problema uspeli da provale u internu bazu podataka Visokoprecizni sistemi i tehnologije.

Objavljena tehnička dokumentacija sadrži informacije o novoj hipersoničnoj raketi Gvozdika, koja se razvija za sisteme PVO koji treba da presreću ciljeve koji lete velikom brzinom.

Objavljeni dokumenti uključuju 3D model rakete Gvozdika, karakteristike rakete, rezultate sprovedenih ispitivanja pojedinih komponenti i spisak ljudi odgovornih za ovaj program.

Prema ruskim zvaničnim podacima, brzina hipersonične rakete presretača biće oko 6,5 Maha. Istovremeno, planirano je da se Gvozdika razvije do još većih brzina.

Objavljena dokumentacija sadrži i informacije o ispitivanju i proizvodnji komponenti za raketu zemlja-vazduh 9M333.

Raketa 9M333 se koristi kao deo protivvazdušnog raketnog sistema 9K35M4 Strela-10M4 i opremljena je infracrvenom glavom za navođenje. Iako je projektil bio u razvoju od 1980-ih, raketa 9M333 je zvanično počela masovnu proizvodnju tek u decembru 2020. godine.

9m333
9m333

Tada je Koncern Kalašnjikov, u čijem sastavu je organizacija Visokoprecizni sistemi i tehnologije, najavio uspešan završetak ispitivanja i početak masovne proizvodnje.

Treba napomenuti da ovo nije prvi put da se slična priča priča na zapadu. Već postoje slični slučajevi kada hakerske grupe tvrde i dele detaljne podatke o ruskoj vojnoj opremi.

Prethodno je grupa hakera iz Prana mreže objavila podatke za koje tvrde da govore detaljno o proizvodnji iranskih jurišnih dronova Shahed-136 za Rusiju.

Najviše informacija objavljeno je o proizvodnji kompozitnih komponenti za dron Shahed, njihovoj montaži i naknadnom testiranju.

10 KOMENTARA

  1. Ako “zapad” čita vaše komentare brzo će shvatiti rusku strategiju. Bolje da komentare sačuvate za sebe i Ruse zbog dobrobiti čovečanstva.

  2. Hahaha,pa da su to sve znali već bi proizveli svoje verzije supersonicnih raketa i uspjeli se obraniti od dronova koji im zadaju još uvijek muke,a oni nisu još ni blizu….ova jeftina propaganda ide u beskonacnost

  3. Ruske rakete lete devet i dvanaest maxa mnoqi sanjaju to da imaju set maxa imaju i amerikanci ti podaci su bezvredni a mozda su potureni iz nekix druqix motiva

  4. Ne verujem u ove spise, kad su ukrainici predali delove raketi imali su natpise grafitne olovke rukom ispisane i matice ko za kamione stezane vodoistalaterskim kljestima. Po amerima Rusi jos nisu uspeli ni od 54ke da naprave bolji tenk kamoli nesto sto leti 6.5maha.

  5. Ako su tako lako provalili u sistem, zar to nije čudno? Sasvim je moguće da su im podmetnuli lažne tehničke detalje kako bi odvukli zapad na pogrešnu stranu!

  6. Уколико је истинито, а верујем да јесте, ако нису хакери ово онда значи да Руси у њедрима имају змију, неко је продао податке, а хакерима се прави ‘магла’, но шта год да јесте није згодно за Русе.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave