NaslovnaNovostiHakeri tvrde da su presreli transakcije iranskih bespilotnih kamikaza Šahid-136; Evo koliko...

Hakeri tvrde da su presreli transakcije iranskih bespilotnih kamikaza Šahid-136; Evo koliko Rusi plaćaju dron

Dana 4. februara, hakerska grupa pod imenom Prana Network objavila je da je uspešno hakovala e-mail servere Sahare Thunder, navodno fantomske kompanije u službi Islamske revolucionarne garde koja posreduje u prodaji oružja Irana Rusiji.

Serveri kojima su pristupili hakeri, kako tvrde, sadržali su značajnu količinu podataka o proizvodnji dronova za napade Šahid-136 za Rusiju, a informacije su objavili na internetu.

Među dokumentima su navodno pronađene informacije o lokaciji proizvodnje iranskih jurišnih dronova u specijalnoj ekonomskoj zoni „Alabuga“ u Rusiji, kao i o pregovaračkom procesu, gde se pominju obim proizvodnje i troškovi dronova.

U dokumentima koji se razmenjuju između dve strane ne koristi se jasan naziv proizvoda, već je za sve reference na dronove koristi se kodirani naziv „motorni čamac tipa Dolphin 632“, tvrde ovi hakeri.

Prema informacijama koje su se pojavile 2022. godine iu međunarodnim medijima, Rusija planira da proizvede 6.000 iranskih dronova po licenci u svojim pogonima u periodu od dve i po godine.

Na početku pregovora, Iranci su navodno objavili početnu cenu od 375.000 dolara. Međutim, tokom pregovora je postignut dogovor za 193.000 dolara po uređaju za porudžbinu od 6.000 jedinica, odnosno 290.000 dolara kada je porudžbina od samo 2.000 jedinica u pitanju.

Ukupna cena ugovora o proizvodnji i prodaji, uključujući prenos tehnologija, opreme, 6.000 kompleta bespilotnih letelica i softvera, iznosila je 1,75 milijardi dolara, prema hakerima.

Kasnije, prema planovima za 2023. godinu, nakon potpune lokalizacije proizvodnje, uz minimalnu nabavku iranskih komponenti, cena po kojoj se dron na kraju prebacuje kupcu je 165,5 hiljada dolara.

Zanimljivo je da su samo za proizvodnju uređaja Shahed-136 u Rusiji 2023. godine procenjeni troškovi bili samo 48,8 hiljada dolara. Najverovatnije, velika razlika između troškova proizvodnje i cene po kojoj ruska strana zaista može imati koristi od proizvoda je zbog fiksnih plaćanja za licenciranu proizvodnju, dodatnih troškova i ulaganja u preduzeće.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Prema drugim dokumentima koje su hakeri objavili, Ruska Federacija svoje finansijske transakcije i plaćanja sa Iranom, barem delimično, obavlja u zlatu.

Tako je u februaru 2023. godine organizacija „Alabuga mašine” prebacila 2.067.795 grama zlata, u polugama, iranskoj kompaniji Sahara Thunder, najverovatnije kao plaćanje za kupljene usluge i robu, tvrde hakeri.

Zašto bi takvi podaci, uključujući konverzacije, dogovore i ostale pikanterije vezane za navodne objave, stajali skladišteni ili uopše bili vršeni preko email servera, nije objašnjeno.

Šahedi od prvog dana izazivaju haos u Ukrajini

Shahed 136 je inovativan u svojoj praktičnosti, što ga, zajedno sa njegovom gotovo neverovatnom preciznošću, velikim dometom i relativno niskom cenom, razlikuje od ostalih.

Predstavljaju do te mere trn u oku, kako Kijevu tako i zapadu, da sve bespilotne letelice nastale iz ili nalik iranskom Šahid-136, u svojim izvorima vesti nazivaju Shahed.

Sistemi avionike koje koristi Shahed-136 uglavnom su zasnovani na komponentama komercijalnog kvaliteta koje se mogu kupiti i prodati bilo gde u svetu, što je još jedna od odlika.

Shahed-136 je „zaista revolucionarno precizno oružje“, prema Royal United Services Institute (RUSI), i predstavlja pretnju zapadnim odbrambenim sistemima i tehnologijama.

„Razumno je da će se vremenom pronaći efikasnije mere za njihovo masovno presretanje i uništavanje. Zapadni vojni tehnolozi treba da nastoje da to postignu što je pre moguće“, dodaje se.

Ukrajinci tvrde da su oborili bespilotne letelice iranske proizvodnje sa stopom uspeha od 50% do 70%, ali su bespilotne letelice nanele značajnu štetu uprkos tome što imaju relativno slabije bojeve glave.

U svom govoru 21. decembra 2022. godine u Kongresu SAD, predsednik Zelenski je i sam priznao njihovu efikasnost, rekavši: „Smrtonosni iranski dronovi poslati Rusiji u stotinama postali su pretnja našoj infrastrukturi.

shahed
shahed

Njih su redovno gađali standardnim protivavionskim topovima i raketama vazduh-vazduh koje ispaljuju ukrajinski PVO. Međutim, nije ih jednostavno otkriti sa dovoljno velikih udaljenosti zbog niskih radarskih i termalnih signala i malih visina leta, ali su zato bučni.

Ukrajinske trupe tokom dana obaraju bespilote letelice, međutim Rusi su ih lansirali uglavnom noću. Nakon navodne kupovine licence, te kasnijih modifikacija, usavršavanja i enormnih zaliha dronova iranskog dizajna, predstavlja značajan izazov ukrajinskim odbrambenim snagama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave