NaslovnaNovostiNad Poljskom održana tajna NATO vežba: Učestvovalo nekoliko lovaca F-35 i AWACS

Nad Poljskom održana tajna NATO vežba: Učestvovalo nekoliko lovaca F-35 i AWACS

Američki i holandski avioni F-35 zajedno sa NATO E-3A AWACS izveli su vežbu F2T2 iznad Poljske. Američki avioni F-35A Lightning II iz 48. borbenog krila iz vazduhoplovne baze Lejkenhit i KC-135 Stratotanker iz 100. krila za punjenje gorivom iz vazduhoplovne baze Mildenhol sarađivali su sa saveznicima iz NATO-a na izvođenju F2T2 (otkrivanje, pronalaženje, praćenje i ciljanje) iznad Poljske 15. februara 2024.

Učešće NATO-a u vežbi uključivalo je letelice F-35A Lightning II iz Holandije i NATO E-3A AWACS“, izvestile su američke vazdušne snage u Evropi (USAFE).

Prema USAFE-u, „vežbe F2T2 zahtevaju od učesnika da izvode operacije iz više domena korišćenjem obaveštajnih, nadzornih i izviđačkih sredstava da lociraju i prenesu lokacije potencijalnih ciljeva drugim avionima sa mogućnostima udara u zadatom vremenskom roku.

U otvorenim izvorima ima malo informacija o vežbama F2T2 koje izvode trupe zemalja članica NATO, iako je akronim F2T2 star najmanje 20 godina. Najnovija datira iz juna 2021. godine, kada je isto 48. borbeno krilo izvodilo donekle sličnu vežbu u istoj baltičkoj oblasti koristeći tada avione F-15E Strike Eagle.

Prema doktrini američkog ratnog vazduhoplovstva, objavljenoj 2021. godine, aktivnosti F2T2 se odnose na “dinamički lanac ubijanja” i predstavlja prve faze kompleta F2T2EA koji takođe uključuje angažovanje mete i procenu pogotka.

boeing e 3b sentry
boeing e 3b sentry

Trenutna vežba, pored veoma važnih faza F2T2, takođe je potvrdila uklapanje u strogo ograničenom vremenskom okviru, prema saopštenju USAFE.

To znači da se scenario odigrao na meti dostupnom za kratko vreme (meti osetljivoj na vreme), a ova kategorija obično uključuje važne mete koji su ranjivi da budu otkriveni i pogođeni za kratko vreme, a ova kategorija obično uključuje važne mete koje su podložne otkrivanju i udaru za kratko vreme, ili obične mete koje u određenim trenucima obavljaju veoma opasne, ali veoma retke aktivnosti.

Aktivnost je bila uspešna i zasnovana na iskustvu prethodnih napora, navodi se u saopštenju USAFE.

„Svi ciljevi obuke za vežbu su ispunjeni. Uspešno izvođenje ove vežbe pokazuje blisku saradnju između američkih i savezničkih snaga, nadovezuje se na prethodne napore da se poboljša interoperabilnost NATO-a i unapređuje našu zajedničku posvećenost globalnoj bezbednosti i stabilnosti“, navodi USAFE.

Atribut „važna meta”, objašnjava zašto ima malo ili krajnje nepotpunih informacija o vežbama F2T2, iako se one svakako izvode češće nego što se pojavljuju u medijima za širu javnost.

Detalji o takvim temama su poverljivi, a ponekad i samim pominjanjem da se takva aktivnost dogodila, protivnik može izvući vredne zaključke ako ih poveže sa drugim informacijama, tvrde dobro obavešteni izvori.

Kao što vidimo, do sada neviđena NATO “potreba za odvraćanjem” u trenutnoj međunarodnoj bezbednosnoj situaciji nadjačala je tajnost oko načina korišćenja najsposobnijeg naoružanja NATO-a, među kojima je stelt lovac F-35.

f 35 u hangaru
F-35 u hangaru, AI fotografija

Koje važne ratne ciljeve bi formacija aviona pete generacije mogla da gađa u baltičkom području u munjevitim i potpuno prikrivenim misijama, ne treba biti stručnjak pa pretpostaviti. Činjenica je da je NATO pojačao pripreme za što više scenarija i sa najboljim naoružanjem koje ima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave