NaslovnaNovostiDron britanske proizvodnje MQM-185B pronađen u blizini ruskih pozicija u Lugnasku

Dron britanske proizvodnje MQM-185B pronađen u blizini ruskih pozicija u Lugnasku

Dron MQM-185B britanske proizvodnje, zasnovan na Banshee Jet 80+, pronađen je u blizini ruske pozicije u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine.

Ruski izvori tvrde da je u pitanju bio dron kamikaza koji su oborili njihovi sistemi protivvazdušne odbrane. Na objavljenim snimcima nisu evidentni znaci oštećenja od raketne ili protivavionske vatre, te se može zaključiti da je oboren dejstvovanjem sistema elektronskog ratovanja.

banshee jet 80 verzija mqm 185b
banshee jet 80 verzija mqm 185b

MQM-185B, proizveden od strane kompanije QinetiQ sa sedištem u Velikoj Britaniji, je bespilotna letelica “meta”, dakle dizajnirana da simulira realne scenarije pretnje tokom vojnih vežbi.

O proizvodima kompanije QinetiQ smo već pisali, a nedavno su predstavili jeftinu i „jednokratnu“ bespilotnu letelicu namenjenu za upotrebu u rojevima, Jackdaw (Čavka).

Kada govorimo o MQM-185B, dron sa maksimalnom visinom leta od 30.000 stopa (9.144 metra), može da oponaša sletanje na niskim nivoima mora i praćenje terena, pružajući sliku realističnog protivnika za potrebe obuke.

Ukrajinske snage možda koriste ove dronove da otkriju ruske sisteme protivvazdušne odbrane i odvrate ih od pravih ciljeva. S obzirom da je tehnički izvodljivo, takve bespilotne letelice bi potencijalno mogle biti preinačene u jednosmerne dronove za napad, popularno poznati kao „kamikaza“ dronovi.

Prošle godine, kompanija QinetiQ Target Systems potpisala je ugovor da američkoj vojsci obezbedi specijalno razvijenu verziju svog drona Banshee Jet 80+.

Nazvan MQM-185B, bespilotna letelica služi kao hiperrealistična meta pretnje, jačajući sposobnosti za obuku američke vojske pod nadzorom Kancelarije za upravljanje sistemima pretnji (TSMO).

mqm 185b
mqm 185b

„Korišćenje visoko preciznih meta kao što je Banshee postaje neophodnost za naše klijente u sektoru odbrane“, rekao je menadžer naloga korisnika QinetiQ Target Systems Rajan Piterson.

Dronovi Banshee Jet 80+ se navodno već koriste za vežbe u više od 40 zemalja. Vazdušni cilj može da oponaša različite pretnje na bojištu, kao što su krstareće rakete i neprijateljski brzi lovački avioni.

„MQM-185B, u kombinaciji sa QinetiQ-ovom inženjerskom i operativnom fleksibilnošću, omogućava nam da isporučimo prilagođenu platformu koja zadovoljava američke zahteve i čini njihove operacije agilnijim i isplativijim“, rekao je Peterson.

5 KOMENTARA

  1. A ti bi tu kitu odmah da uzjashesh. Hehehe zapadni jahaci oborene.kite. Dobicesh ti i uspeavnu tvdu kitu jer ti ljige teku da je podmazesh u usta pa da uzjashesh.

  2. Prema informacijama dobijenim od nekih stranih izvestaca, kod Avdejevke je zarobljena veca kolicina strane tehnike i tehnologije i da je ista poslata u ruske institute za ocenu njihovih kapaciteta..Koliko sam mogao da zapazim Rusi krecu na tri kljucna centra u Ukrajini Kupjansk, Izjum i Zaporozje, kako bi stigli na ukrajinse granice onih oblasti koje su pripojene Rusiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave