NaslovnaNovostiPredsednik SAD okrivio sopstveni Kongres za neaktivnost, te gubitak Avdijevke u Ukrajini

Predsednik SAD okrivio sopstveni Kongres za neaktivnost, te gubitak Avdijevke u Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim okrivio Kongres za povlačenje ukrajinskih trupa iz Avdijevke.

“Nedelovanje je dovelo do prvih vidljivih uspeha ruskih trupa posle višemesečnih borbi”, rekao je američki predsednik.

„Ukrajinska vojska je jutros bila primorana da se povuče iz Avdijevke nakon što su ukrajinski vojnici bili primorani da racioniraju municiju zbog smanjenih zaliha zbog neaktivnosti Kongresa, što je dovelo do prvih značajnih dobitaka Rusije u poslednjih nekoliko meseci“, rekao je američki predsednik.

Bajden je ponovo pozvao Kongres da odmah usvoji predlog zakona o dodatnom finansiranju nacionalne bezbednosti za snabdevanje ukrajinskih snaga.

Američki predsednik je naveo i potrebu uvođenja novih sankcija ruskom rukovodstvu kako bi odgovarao za svoje postupke. Prema Bajdenu, „sve je na kocki“, pa je neophodno što pre poslati pomoć Ukrajini.

Boriću se da osiguram da dobiju municiju koja im je potrebna, dodao je Bajden.

Bela kuća nije mogla da ne iskoristi situaciju sa Avdijevkom, okrivljujući za incident republikance, koji nisu želeli da odobre dodelu sredstava Zelenskom u iznosu od 60 milijardi dolara.

Demokrate na čelu sa Bajdenom pokušavaju u potpunosti da iskoriste situaciju, okrivljujući svoje protivnike za sve nevolje. Podsetimo, lansirana je takođe vest o tome kako Rusija navodno razvija kosmičko oružje, dakle Kongres je kriv jer nisu izdvojili novac. Oružane snage Ukrajine su izgubile Avdejevku, ponovo je kriv Kongres.

Kongres o podršci SAD Ukrajini tek sredinom marta

Senat, koji je pod totalnom kontrolom demokrata usvojio je 13. februara paket vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike vredan 95,34 milijarde dolara, ali je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, republikanac, rekao da neće žuriti da razmatra predlog zakona o Senatu.

američki kongres ilustracija

Predsedavajući odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, republikanac Majkl Mekol, 16. februara je najavio da će se o paketu podrške Ukrajini verovatno razgovarati posle sredine marta, navodi Rojters.

Ranije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je američki finansijski paket “od vitalnog značaja za Ukrajinu i da Ukrajina nema alternativu”.

1 KOMENTAR

  1. Rat je završen. Svo ovo sada je pravljenje i pranje para od oružja, droge, belog roblja uključujući pedofiliju, trgovinu ljudskim organima… Sve za Divljake sa razvijenog Zapada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave