NaslovnaNovostiKijev: Naš Patriot pravi haos, oborili smo jedan Su-35 i dva ruska...

Kijev: Naš Patriot pravi haos, oborili smo jedan Su-35 i dva ruska Su-34 istovremeno

Prema tvrdanjama Ukrajinaca 17. februar donosi izuzetno mračne vesti za Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije. Navodno su izgubili ne samo jedan ili dva, već tri aviona, uključujući dva bombardera Su-34 i lovac Su-35 na liniji fronta.

Ovu informaciju je objavila komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ukazujući na istočni pravac linije fronta gde tvrde da su oboreni ovi avioni.

komanda vazduhoplovstva ukrajine 17022024
komanda vazduhoplovstva ukrajine 17022024

„Ujutru 17. februara 2024. godine, jedinice Vazduhoplovstva Ukrajine uništile su u istočnom pravcu odjednom tri neprijateljska aviona – dva lovca-bombardera Su-34 i jedan lovac Su-35!“, saopštila je Komanda Vazduhoplovstva Ukrajine.

Ukoliko je tačna, činjenica da su sva tri aviona uništena u isto vreme može ukazivati na formaciju lovaca čija je misija bila bacanje bombi sa dodatim UMPK (univerzalnim modulom za planiranje i korekciju).

Prema taktici upotrebe, dva Su-34 pogađaju kopnene ciljeve pod okriljem lovca Su-35, koji lansira i antiradarske rakete.

Dakle mogla bi da bude primenjena takozvana taktika „Roaming Patriot”, koja lovi letelice brzim pomeranjem blizu linije fronta, kažu iz ukrajinskog glasila Difens ekspres.

Taktika je nazvana „Roaming Patriot“ jer raketni sistemi Patriot neprestano „lutaju“ ili se kreću. Ovo stalno kretanje otežava neprijateljskim snagama da odrede gde će se sistemi nalaziti u datom trenutku, čime se povećavaju šanse za uspešno presretanje i uništavanje neprijateljskih aviona.

patriot
patriot

Protivvazdušne rakete Patriot GEM-T pogađaju aerodinamičke ciljeve na većim visinama do udaljenosti od 150 km. Dok je zona zabrane bekstva, odnosno područje gde navodno neprijateljski lovac više ne može da pobegne od rakete, prema dostupnim podacima radijus od najviše 110 km. Istovremeno, maksimalna daljina ruskih vođenih avio-bombi (UMPK) je do 60-70 km.

Suhoj Su-34 i Su-35 su dva specijalna modela aviona koje koristi rusko vazduhoplovstvo, a svaki ima različite mogućnosti i uloge. O obe vrste letelice smo pisali u više navrata, kao i detaljno o konverziji i upotrebi avio-bombi sa dodatim UMPK modulima. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh pročitajte ovde.

Avion Su-34, funkcioniše prvenstveno kao lovac-bombarder dizajniran da isporuči značajan teret neprijateljskim ciljevima. Nasuprot tome, Su-35 je napredni višenamenski lovac sposoban za nadmoć u vazduhu, napadne i izviđačke misije.

U svojoj ulozi bombardera, Su-34 dolazi opremljen arsenalom oružja vazduh-zemlja. Dizajniran je da prodre na neprijateljsku teritoriju, lansira svoj teret i bezbedno se vrati.

Njegov robustan oklop i elektronske protivmere daju mu određeni otpor protiv neprijateljske odbrane. Međutim, vredi napomenuti da to nije “nevidljiva” letelica i da se može identifikovati pomoću radarskih sistema.

su 34 baca kab 1500 bombu
su 34 baca kab 1500 bombu

Nasuprot tome, Su-35, iako nije dovoljno “stelt” avion da se može klasifikovati u generaciju 5, ima značajno smanjen radarski otisak u poređenju sa Su-34. Ova karakteristika otežava uočavanje neprijateljskim radarima, omogućavajući mu da deluje bliže neprijateljskim linijama a da ne bude otkriven.

Komanda Vazduhoplovstva Ukrajine do objavljivanja ovog članka nije dalo nikakav dokaz svojoj tvdnji. Međutim, zanimljivo je napomenuti da se, događaj iako nije čak ni precizno naveden gde odigran, poklapa upravo sa zauzimanjem Avdijevke od strane ruskih snaga.

32 KOMENTARA

  1. Су 35 су 34 дејствују са великих даљина , немогуће их је оборити , поздрав из Авдеијевке…..идемо даље, Победа будет за Нами, Ураааааааа

  2. ✈️❌Еще минус два истребителя у оккупантов – истребитель-бомбардировщик Су-34 и истребитель Су-35С!

    Источник: Воздушные силы ВС Украинi …Danas jos dva СУ-34 .,pao u rejonu Marijupolja..objavljen i snimak pada..

  3. Могуће је да се такве ствари дешавају. Можда су летели на нижој висини и били убеђени да ту нема ПВО систем. Битно је да преживе пилоти, а авион се направи .

  4. Ma da verujem, evo i moja baba se popela na banderu, i sad tera inat neće da siđe, videćemo do jutra, možda se predomisli

  5. Samo ih rokajte! Branite svoju grudu, unistavajte okupatorsku gamad! Nije bitno ko je, Rus, Amer ili neko treci! Okupator je okupator! Oni su vas napali, ne vi njih!

    • Priča za malu decu!! Skretanje pažnje sa bežanije i katastrofe Ukrajinske vojske u Avdijevki i ostavljanje ranjenika!! Toliko već provaljena priča da ni sami ukrqjinci u to neveruju!!

  6. Da da patriot se tako vozika levo desno , tamo amo , a kad se uoči cilj onim radarom što mu treba 1-2 sata da se rasklopi kao i bateriji raketa e onda se ispale po 2 na svaki leteći objekat i eto padoše 3 🦆🦆🦆

  7. Ene,pobiste milion Rusa,unististe deset hiljada tenkova,pred Moskvom ste,po treci put ubiste onog generala sto vam majku rasplaka kod Marijupolja i Bahmuta.A aukrajina sve kraca i kraca.Tako je to kada i sebe ubedis u sopstvene lazi.

    • Napred braco rusi, samo gazite ukrajinske fasiste i njihove zapadne placenike, isto kao avdejevku sve gazite pres sobom ali molim bas nema zarobljenika

    • Kad se gubi na bojnom Polju, mora se nesto servirat Svijetu i Zapadu kao da ima uspjeha.Ruska Avijacija dejstvuja van dometa Ukrajinskog PVS dzaba mu ti Patrioti samo za Mustru.

  8. Ukrajinci pogadjaju jednom \patriot raketom do 5 ciljeva odjednom, neki kayu i vise.Bravo za americku prilicno losu raketu.Bravo za \Zelenskog uz zelju da unistavaju do 10 letelicom jednom raketom.I onda se probudite, ako imate hrabrosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave