NaslovnaNovostiIranski izvoz oružja procvetao te stvara sve veću glavobolju za Zapad

Iranski izvoz oružja procvetao te stvara sve veću glavobolju za Zapad

Volstrit Žurnal piše da je zbog rata u Ukrajini i sukoba na Bliskom istoku iranska industrija naoružanja procvetala, zaboravljajući na tren da to isto važi i za SAD. Međutim, Iran snabdeva oružjem neprijatelje SAD, a snabdevanje oružjem Islamske države čini se kao sve ozbiljniji problem za Zapad.

Iranska industrija oružja brzo raste, a Islamska država postaje izvoznik jeftinog, efikasnog ali i visokotehnološkog oružja.

Prema tvrdanja zapada, Iran je počeo da isporučuje dronove Rusiji još 2022. U jesen 2023. teroristička organizacija Hamas je izvršila napad na Izrael, što je pomoglo Teheranu da dodatno poveća izvoz oružja.

Američki zvaničnici rekli su da su bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed korišćene za napad na američki vojni objekat u Jordanu. SAD su takođe u četvrtak saopštile da su nedavno zaplenile pošiljku iranskog oružja koje je bilo na putu za Jemen, ne precizirajući kada.

Ovu oblast kontrolišu Huti koje podržava Iran, a koji nastavljaju da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru, a američka Centralna komanda (CENTCOM) je saopštila da pošiljka sadrži komponente za rakete i dronove.

„Izvozom ovih tehnologija i dokazujući njihovu efikasnost u borbi, Iran je verovatno zauvek promenio prirodu asimetričnog ratovanja. Posledice bi mogle biti razorne za velike sile“, rekao je vojni ekspert Adam Rasel za Volstrit Žurnal.

Iran nastavlja da razvija svoju industriju naoružanja

Zamenik ministra odbrane Mahdi Farahi rekao je u novembru da je Islamska država prodala oružje u vrednosti od skoro milijardu dolara između marta 2022. i marta 2023. godine

shahed 149 irgc
shahed 149 irgc

Iran izvozi razno oružje. Američki zvaničnici rekli su nedavno da Rusija želi da kupi više balističkih raketa kratkog dometa od Irana. Teheran već snabdeva Moskvu municijom i bespilotnim letelicama, takođe navodi citirano američko izdanje.

Iransku industriju oružja kontroliše Korpus garde islamske revolucije, koji takođe snabdeva oružjem grupe koje deluju u regionu Bliskog istoka. I Hezbolah i Hamas dobijaju oružje iz Irana, pišu iz WSJ.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da, prema međunarodnom pravu i rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zemlja nema ograničenja ili zabrane kupovine i prodaje oružja. To je tačno s obzirom da su UN prošle godine ukinule ograničenja Iranu. Sa druge strane ni SAD ni EU ta ograničenja nisu ukinule.

Prethodno ih naoružavajući, SAD su potom uvele embargo na iransko oružje još davne 1980. godine. Iran je od tada počeo da razvija bespilotne letelice, koje je Islamska država prvobitno koristila za izviđanje.

zelenski i iranski dron shahed
Zelenski i iranski dron Shahed (Geran)

Iranski stručnjaci sada pomažu Rusiji da izgradi fabriku za dronove Šahed. Takva fabrika bi navodno trebalo da bude u stanju da proizvodi najmanje šest hiljada dronova godišnje. Još se ne zna tačno kada će početi proizvodnja dronova u ovoj fabrici. Međutim, SAD su prošlog juna objavile da bi fabrika trebalo da počne proizvodnju početkom 2024. godine.

4 KOMENTARA

  1. Nemacka pored recesije, i velikog pada proizvodnje, planira da preko redovne potrosnje za vojsku izdvoji jos 100 milijardi eura za dodatno naoruzavanje , . Sada kada kupi Iransko naoruzanje…….😂😂😂🤔, a da ,naravno da ce te pare da se sliju u Americki budzet, kao najveceg proizvodjaca i prodavca najskupljeg naoruzanja na svetu, od koga NATO, vazalne zemlje moraju da kupuju po bilo kojoj ceni. Eee ali kada su drugi narodi koi su van te seme. Oni niti imaju pravo ni da poseduju naoruzanje a jos manje da proizvode, jos sofisticirano🤔🙉😎. Svet je odlucio da odjebe samozvane dospodare i usmrdelu elitu.

  2. Hajde mamuzani ohladite malo,dosta vaše podmukle rabote.Ima Iran da vam zaprzi čorbu,daće bog.Sto ste se k..čili,ku…li ste se,fajront kauboji odsviran samo niste čuli a cucete.

  3. Zar zapad to isto ne radi naoruzava izrael kao najvecu teroristicku drzavu na svetu. Hteli bi da dvadesetak zapadnih i nekoliko u aziji da kontrololisu ceo svet nekad moglo vise nece da moze. Samo napred Iranci nece vise oni diktirati kako cete da zivite i sta ce te da radite.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave