NaslovnaNovostiUkrajinska komanda dobila od ruske ultimatum da preda uporište u Avdijevki

Ukrajinska komanda dobila od ruske ultimatum da preda uporište u Avdijevki

Ukrajinska odbrana u Avdijevki ubrzano se urušava. Ukrajinska grupacija svakim danom gubi sve više strateških uporišta u gradu.

Na južnom krilu Avdijevke, ruske jurišne grupe su sukcesivno preuzele kontrolu nad tri strateški navodno važna uporišta Oružanih snaga Ukrajine (OSU).

Ruska zastava se 15. februara vijorila nad uporištem Zenit, na teritoriji nekadašnje jedinice PVO A-1428, jugoistočno od Avdijevke. Prva slovenska brigada Oružanih snaga Rusije završila je akciju čišćenja tog područja.

Ruski vojni izvori podelili su detalje operacije koja je primorala preostale ukrajinske snage da se povuku sa bojnog polja pod okriljem noći. Prema izveštajima ruske vojske, ukrajinska komanda nije poslala snage za evakuaciju prethodno osakaćenih jedinica iz uporišta Zenit.

Ukrajinske grupe koje su pokušale da pobegnu u Avdijevku uništene su ruskom vatrom, tvrde Rusi. Ostali su pokušali da napuste Zenit zaobilaznim putevima u polja.

Kao primer navode da su u noći 14. februara deset ukrajinskih vojnika pokušali da izađu iz Zenita, ali su naišli na jaku rusku artiljerijsku vatru. Kao rezultat toga, pokušaj bekstva je propao i samo su se tri ranjena ukrajinska vojnika vratila u ruševine uporišta.

Nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad ukrajinskim Zenitom, ukrajinska vojska je nastavila da se povlači. Ukrajinski izvori su ujutru 16. februara potvrdili rusku kontrolu nad takozvanim uporištem Čeburaška, koje je bilo utvrđeno na raskrsnici na obližnjem Donjeckoj obilaznici.

Prateći Čeburašku, ukrajinska vojska je napustila položaje u oblasti Vinogradniki. To jest nekoliko ulica, koje se nalaze južno od pruge na južnoj periferiji Avdijevke. Posle ruskog proboja sa Carske ohote na južne ulice grada krajem januara, borbe za utvrđenje u Vinogradniki nisu prestale. Postoji jedan od zemljanih puteva kojim su Ukrajinci snabdevali grupe u gradu i na području Zenita. Sada je pod punom ruskom kontrolom.

Kontrola oblasti Vinogradniki omogućila je ruskim snagama da ispravi front na južnom krilu Avdijevke. Ovo, između ostalog, olakšava granatiranje 9. mikrookruga zvanog Himik, gde se ukrajinske snage povlače iz grada da drže odbranu i pretvaraju ga u drugu tvrđavu.

U međuvremenu, potvrđeno je povlačenje OSU iz Donjecke filtracione stanice na severoistočnoj periferiji grada, gde su vođene produžene borbe. Ukrajinske snage su prinuđene da se povuku u šumu na periferiji grada, ali tamo neće moći da održe odbranu zbog opasnosti od opkoljavanja, dok Rusi napreduju ulicama grada sa severa.

ruski vojnici 1. armijskog korpusa iz medunarodne brigade pjatnaska postavili su zastave na filtracionoj stanici donjeck
ruski vojnici 1. armijskog korpusa iz medunarodne brigade pjatnaska postavili su zastave na filtracionoj stanici donjeck

Ruski juriš na severni bok Avdijevke ne prestaje. Rusi imaju punu kontrolu nad voznim parkom i većim delom Industrijske avenije. Njihove jurišne grupe već pokreću napade na periferiju mikrookruga Himik iz zapadnog pravca. Rusi nastavljaju napredovanje Šestakovom ulicom i na severu ulicama kod Plavih jezera.

Ukrajinske jedinice gube tlo na periferiji fabrike Koksa. Prema preliminarnim izveštajima, ruske snage su preuzele kontrolu nad vatrogasnom stanicom broj 13, razvijajući ofanzivu u zoni fabrike metala.

Sama fabrika Koksa je pod stalnom vatrom ruske artiljerije i aviona, uključujući i desetine teških vazdušnih bombi. OSU su na teritoriji objekta opremili skladište goriva koje je korišćeno za dopunu oklopnih vozila.

crni dim kod fabrike
crni dim kod fabrike

Ruske snage su identifikovale tačne koordinate depoa i uništile ga udarima. Dim od sagorevanja naftnih derivata prekrio je ceo grad, otežavajući položaj jedinica koje su ostale na teritoriji fabrike.

Nekoliko grupa ukrajinske vojske pokušalo je noću da izađe iz objekta pod okriljem crnog dima, ali akcija bekstva nije uspela. Izgubivši put, mnogi ukrajinski vojnici su naleteli na sopstvena minska polja, gde su bili pokriveni i ruskom artiljerijskom vatrom.

OSU napuštaju svoje položaje i evakuišu se iz grada ka Lastočkinu:

Preuzevši kontrolu nad ulazom u grad, Rusi nastavljaju da proširuju zonu svoje kontrole duž jedinog autoputa, već napredujući van grada ka Lastočkinu i ka jugu. S obzirom na tempo ruskog napredovanja, oni će uskoro stići do poslednjeg zemljanog puta od Lastočkina do mikrookruga Himika.

Ostalo je samo oko 3 kilometra između ruskih položaja u poljima na severu i jugu Avdijevke. To je rastojanje koje ostaje do potpunog opkoljavanja Avdijevke i stvaranja kotla za tamošnju ukrajinsku grupaciju.

manje od tri kilomtra izmedju gornjih i donjih ruskih polozaja
manje od tri kilomtra izmedju gornjih i donjih ruskih polozaja

Ujutro 16. februara, komandi OSU je predloženo da se preda i izbegne gubitke vojnog osoblja. Zauzvrat, ruska vojska je predložila bezbedan koridor za evakuaciju u rusku pozadinu i garancije za očuvanje života ukrajinskih vojnika.

Samo tokom proteklog dana oko 50 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je došlo na ruske položaje, tvrde ruski vojni izvori. Ukrajinska komanda ne prihvata ruski predlog, zbog čega su ukrajinski vojnici faktički moraju ilegalno da napuste vojne položaje da bi se predali.

Ukrajinska vojna komanda ne priznaje povlačenje iz Avdijevke, već to objašnjava nekim vojnim manevrima. Dok ruski izvori tvrde da su najmanje tri pune ukrajinske brigade dobile naređenje da se povuku iz Avdijevke duž tri „logistička koridora“ na unapred pripremljene pozadinske položaje.

Zloglasna 3. jurišna brigada OSU, koju čine borci uništenog bataljona Azov, ušla je u bitku za Avdijevku pre samo nedelju dana, ali je jedinica već izgubila značajan broj vojnog osoblja i povlači se iz grada, kako navode, „zbog nedostatka položaja i logističkih puteva pripremljenih za odbranu“.

2 KOMENTARA

  1. Povukli bise jasnici al neda glumac a on se sakruji i kimanduje iz Poljske
    Nece stati i prestati dok svi vojnici i placenici neuzginu

  2. Idioti, nisu daleko od fašista, mesto da povuku vojsku kad su nadbrojcani oni žrtvuju ko Hitler što je radio.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave