NaslovnaNovostiRuska vojska dobila najnoviju seriju modernizovanih tenkova T-80BVM

Ruska vojska dobila najnoviju seriju modernizovanih tenkova T-80BVM

Vodeća kompanija ruske vojne industrije “Rosteh” isporučila je još jednu turu modernizovanih osnovnih borbenih tenkova T-80BVM Oružanim snagama Ruske Federacije. Nova serija unapređenih glavnih borbenih tenkova T-80BVM stiže od Omske fabrike transportnih vozila.

Modernizovani T-80BVM se može pohvaliti pojačanom dinamičkom zaštitom, značajno povećavajući bezbednost posade. Pored toga, tenk je opremljen dodatnim krovnim zaštitnim modulom, poznatim kao „kavez“, kao i rešetkastim oklopom na vitalnim delovima, pre svega sa zadnje i bočnih strana odeljka za motor.

Pokretan gasnoturbinskim motorom, T-80BVM pruža performanse velike brzine i manevrisanje, ispunjavajući savremene zahteve i dokazujući svoju pouzdanost u različitim klimatskim uslovima.

T-80BVM, modernizovana iteracija glavnog borbenog tenka T-80BV, projektovan je da bude veoma mobilan i prilagodljiv, sposoban da se uključi u različita borbena okruženja, od urbanih do ruralnih predela.

Naoružan sa glatkocevnim topom 2A46M-4 kalibra 125 mm, T-80BVM može da koristi širok spektar municije, uključujući municiju u obliku strelice namenjenu proboju oklopa (APFSDS), visokoeksplozivnu protivtenkovsku (HEAT) i visokoeksplozivnu fragmentaciju (HE-FRAG).

Njegovo sekundarno naoružanje uključuje koaksijalni PKT mitraljez 7,62 mm i protivavionski mitraljez 12,7 mm NSVT postavljen na krov kupole.

Dodatno, tenk je opremljen sa osam lansera dimnih granata, strateški pozicioniranih da stvaraju dimnu zavesu za zaklanjanje njegove lokacije tokom borbe, čime se obezbeđuje dodatna zaštita i prikrivanje.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su sistemi za suzbijanje FPV bespilotnih letelica Sanija (Cания) počeli da se postavljaju na ruske tenkove u zoni vojne operacije u Ukrajini. 

Prema izveštajima ruskog MO i RIA Novosti od 14 januara, kompleks Sanija je upravo korišćen na tenkovima T-80BVM u borbama na južnom Donjeckom pravcu u DNR. Tokom borbenih dejstava, tenkovske posade 9. motorizovane brigade 1. armijskog korpusa uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Prvomajskoje.

Odluka o modernizaciji tenkova je zasnovana na složenosti ukrajinskog ratišta. Ruski tenk T-80BVM, oslonac ruske oklopne flote, sada ima specijalnu zaštitnu opremu. Ovo poboljšanje značajno smanjuje ranjivost tenka na različita visokoprecizna oružja.

Takođe pruža snažnu odbranu od novijih oblika ratovanja kao što su bespilotne letelice kamikaze, bombe koje se lansiraju kvadrokopterima i napadi FPV dronovima.

sanija na t 80bvm
sanija na t 80bvm

FPV dronovi, koji operateru daju mogućnost da posmatra okolinu u realnom vremenu, postali su jedan od faktora koji su doveli do promene načina vođenja rata. Ove vrste dronova nude izviđanje u realnom vremenu i mogu da izvode precizne udare, što ih čini odličnim alatom u rukama dobrih operatera.

Odluka ruskog ministarstva odbrane da opremi tenkove protivmerama protiv ovih bespilotnih letelica naglašava stalno rastuću prirodu pretnji na bojnom polju i potrebu za kontinuiranim prilagođavanjem.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave