NaslovnaNovostiRuska vojska počela da koristi nove sisteme za suzbijanje FPV dronova -...

Ruska vojska počela da koristi nove sisteme za suzbijanje FPV dronova – Sanija; Prvi ih nose tenkovi T-80BVM

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su sistemi za suzbijanje FPV bespilotnih letelica Sanija (Cания) počeli da se postavljaju na ruske tenkove u zoni vojne operacije u Ukrajini. 

Prema izveštajima ruskog MO i RIA Novosti od 14 januara, kompleks Sanija je korišćen u borbama na južnom Donjeckom pravcu u DNR. Tokom borbenih dejstava, tenkovske posade 9. motorizovane brigade 1. armijskog korpusa uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Prvomajskoje.

U suštini, radi se o vojnim formacijama DNR i LNR koje su pod nazivom 1. armijskog korpusa podčinjene 8. Armiji. U sastavu korpusa nalaze se 1, 5, 9, 110, 114 i 132 motostreljačka brigada. Prva brigada raspolaže osnovnim borbenim tenkovima T-80BVM (kompletno modernizovanim T-80BV) koji su opremljeni sistemima Sanija.

Posade tenkova T-80BVM, koje su se tokom izvršenja borbenog zadatka kretale koristeći kao zaklon konfiguraciju terena, brzo su stigle na poziciju otvaranja vatre. Zahvaljujući prilagođavanju vatre u realnom vremenu pomoću malih izviđačkih bespilotnih letelica, vatreni položaji Oružanih snaga Ukrajine odmah su uništeni.

Sanija je automatski kupolni sistem za otkrivanje i suzbijanje FPV dronova koje je kreirala kompanija 3mk. Sanija se sastoji od dva uređaja – detektora i presretača – koji ometa – uništava letilicu.

Detektor skenira područje u cilju otkrivanja prisustva pojedinačnih ili rojeva FPV dronova na udaljenosti do 1,5 km. Ometanje i/ili onesposobljavanje se izvodi na udaljenostima do 1 km. Kompleks može raditi 24 sata dnevno. Ometač se uključuje samo kada se detektuju FPV dronovi i automatski se isključuje kada detektor više ne detektuje signale FPV dronova.

“Sanija” se može koristiti u stacionarnoj ili mobilnoj verziji. Stacionarna instalacija se postavlja na stativ ili specijalni nosač. Za mobilnu upotrebu, Sanija se montira na vozilo (tenk, automobil ili oklopni transporter) i pruža zaštitu od FPV dronova dok su u pokretu.

Kostruktora i proizvođača Skanije predstavlja moskovska kompanija 3mk koju čini tim inženjera sa 20 godina iskustva u radio elektronici, komunikacijama, razvoju i proizvodnji uređaja i senzora različite složenosti.

sanija
sanija

Razvoj, proizvodnja i modernizacija anti-UAV sistema je oblast kojom se  poslednjih godina kompanija aktivno bavi. Nihova gotova i modernizovana rešenja doživela su vatreno krštenje na vojnim i komercijalnim objektima.

Kontinuirani razvoj tržišta bespilotnih letelica podstiče 3mk da razvija i proizvodi nova rešenja. 3mk je fokusirana na nekoliko oblasti koje zajedno čine kompleks koji pokriva otkrivanje, zaštitu i eliminaciju bespilotnih letelica.

Svi ruski tenkovi T-80BVM u Ukrajini sada su opremljeni sistemima protiv bespilotnih letelica

Rusko Ministarstvo odbrane je nedavno objavilo da su njegovi tenkovi T-80BVM, raspoređeni na frontu u Ukrajini, sada standardno opremljeni naprednim sistemima zaštite. Ovi sistemi su posebno dizajnirani da se bore protiv visokopreciznog oružja i FPV dronova, sve veće pretnje na ukrajinskom bojnom polju.

Odluka o modernizaciji tenkova je zasnovana na složenosti ukrajinskog ratišta. Ruski tenk T-80BVM, oslonac ruske oklopne flote, sada ima specijalnu zaštitnu opremu. Ovo poboljšanje značajno smanjuje ranjivost tenka na različita visokoprecizna oružja.

Takođe pruža snažnu odbranu od novijih oblika ratovanja kao što su bespilotne letelice kamikaze, bombe koje se lansiraju kvadrokopterima i napadi FPV dronovima.

svi ruski tenkovi t 80bvm koji se koriste u ukrajini opremljeni se sistemima protiv bespilotnih letelica

FPV dronovi, koji operateru daju mogućnost da posmatra okolinu u realnom vremenu, postali su jedan od faktora koji su doveli do promene načina vođenja rata. Ove vrste dronova nude izviđanje u realnom vremenu i mogu da izvode precizne udare, što ih čini odličnim alatom u rukama dobrih operatera.

Odluka ruskog ministarstva odbrane da opremi tenkove protivmerama protiv ovih bespilotnih letelica naglašava stalno rastuću prirodu pretnji na bojnom polju i potrebu za kontinuiranim prilagođavanjem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave