NaslovnaNovostiRusija angažuje avione Tu-142 dometa 5000 km za lov na neprijateljske nuklearne...

Rusija angažuje avione Tu-142 dometa 5000 km za lov na neprijateljske nuklearne podmornice

Rusija navodno planira da rasporedi protivpodmorničke avione dugog dometa Tu-142 za osmatranje duž Severnog morskog puta kako bi otkrila potencijalne neprijateljske nuklearne podmornice.

Izvori iz ruskog Ministarstva odbrane rekli su „Izvestijima“ da će avioni Tu-142 iz sastava avijacije Severne flote učestvovati u ovim operacijama. Odluka o raspoređivanju aviona Tu-142 za osmatranje u skladu je sa strateškim potrebama Moskve da zaštiti svoje interese u arktičkom regionu.

Ovi avioni, poznati po svom velikom dometu letenja, sposobni su da efikasno patroliraju Severnim morskim putem bez čestih sletanja. Naime, protivpodmornički avion Tu-142 ima impresivni domet veći od 5000 kilometara.

Ovaj radijus omogućava avionu da obavlja produžene letove i nadzor nad područjima koja posećuju neprijateljske podmornice.

Igor Malikov, priznati stručnjakličnost u ruskom vazduhoplovstvu i počasni probni pilot, rekao je da vazdušno osmatranje igra značajnu ulogu u zaštiti priobalnih teritorija. Malikov se osvrnuo na svestranost Tu-142, ističući njegovu sposobnost da detektuje različite pomorske objekte, uključujući i podmornice.

tu 142 trasa
tu 142 trasa

Malikov je naglasio potrebu za unapređenjem regionalnih baza i infrastrukture kako bi se Rusija suprotstavila potencijalnim pretnjama koje predstavljaju protivnici koji žele da pristupe navedenoj ruti.

Pored zadataka osmatranja, avion Tu-142 biće od ključnog značaja i za pomoć u vanrednim situacijama duž Severnog morskog puta.

S obzirom na to da je na Severnom morskom putu potvrđena povećana aktivnost, Malikov se založio za jačanje službi potrage i spasavanja koje bi se suočile sa nepredviđenim rizicima i osigurale bezbednost pomorskog saobraćaja kroz arktičke vode.

Što se tiče operativne logistike, ovaj stručnjak je apostrofirao kao nužno strateško pozicioniranje baza na poluostrvu Kola i u Vologdi, omogućavajući time avionu Tu-142 da efikasno pokrije ogromno arktičko prostranstvo i nadgleda aktivnosti duž Severnog morskog puta.

On je opravdao ove mere navodeći pokušaj neprijateljskih nacija da pristupe ruti, ujedno potvrđujući istorijske pretenzije Rusije isti na region i njenu posvećenost očuvanju suvereniteta.

Obrazloženje za pojačano prisustvo Rusije

Raspoređivanje aviona Tu-142 predstavlja najnoviji korak Rusije u nizu napora da zaštiti svoje teritorijalne interese u strateški ključnom arktičkom regionu.

Severni morski put (NSR) ima strateški značaj kao pomorski prolaz koji preseca arktički region, olakšavajući povezanost Evrope i Azije.

Sa topljenjem arktičkog leda izazvanog klimatskim promenama, NSR je progresivno postao plovan za komercijalnei brodove, što, za razliku od konvencionalnih ruta, obezbeđuje kraći tranzit između Azije i Evrope.

Štaviše, strateški značaj Severnog morskog puta je povećan konkurencijom za kontrolu nad arktičkim resursima, kao što su nafta, gas i minerali. Rusija, Kanada, Danska (preko Grenlanda) i Norveška imaju preklapanja interesa na Arktiku, što dovodi do pojačane konkurencije u istraživanju i eksploataciji ovih resursa. Sjedinjene Države i nekoliko drugih država smatraju da je ruska tvrdnja o kontroli nad Severnim morskim putem ekspanzivna i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

tu 142
tu 142

Iako ruta pretežno prolazi kroz ekskluzivnu ekonomsku zonu Rusije, zapadne zemlje, posebno Sjedinjene Države i određene evropske zemlje, zalažu se za princip slobode plovidbe sa neograničenim prolazom kroz međunarodne vode.

Nasuprot tome, Rusija nalaže da strani brodovi dobiju dozvole i da se pridržavaju posebnih propisa kada plove NSR, potvrđujući svoj suverenitet i navodeći zabrinutost za bezbednost u arktičkom regionu.

Tokom protekle decenije, Rusija je bila angažovana u aktivnim naporima na izgradnji infrastrukture na Arktiku i raspoređivanju snaga za nadgledanje Severnog morskog puta.

Međutim, Moskva je značajno ojačala svoje vojno prisustvo u regionu nakon početka „SVO“.

U decembru 2023. godine ruski mediji su izvestili o formiranju mešovitog vazduhoplovnog korpusa u okviru Severne flote.

Jedan od primarnih zadataka korpusa je zaštita Severnog morskog puta od pretnji neprijateljskih vazdušnih, kopnenih, površinskih i podmorničkih snaga.

Ovaj korpus čine dva puka lovačke mornaričke avijacije, i to 279. i 100., uz mešoviti avijacijski puk opremljen transportnim avionima An-12 i An-26 te protivpodmorničkim avionima Il-38N.

il 38n
il 38n

Pored toga, korpus je ojačan helikopterima Ka-27, Ka-29 i Mi-8AMTŠ/MTV-5.

Vazduhoplovna sredstva mešovitog vazduhoplovnog korpusa već su počela sa operacijama u ruskim arktičkim vojnim bazama.

Osim toga, lovci Su-33 i MiG-29KR iz pukova pomorske avijacije izvršavaju misije zaštite Severnog morskog puta i drugih arktičkih regiona sa aerodroma Rogačevo na Novoj zemlji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave