NaslovnaNovostiUkrajina: Kijev pogođen sa Krima, hipersoničom raketom Cirkon iz primorskog sistema Bastion

Ukrajina: Kijev pogođen sa Krima, hipersoničom raketom Cirkon iz primorskog sistema Bastion

Stručnjaci Kijevskog naučno-istraživačkog instituta forenzičkih veštačenja tvrde da su Rusi 7. februara udarili na ukrajinsku prestonicu hiperzvučnim protivbrodskim raketama 3M22 Cirkon. Do ovog zaključka su došli nakon proučavanja fragmenata municije.

Na olupini su pronađene oznake „3M22“. Osim toga, otkriveni su i drugi elementi koji su navodno bili karakteristični za ovu municiju. Objavljen je čak i video o tome.

Zauzvrat, ukrajinska vojska kaže da je u Kijev „doletela balistika sa teritorije Krima“, odnosno da ipak nije sigurno. Međutim, neki lokalni entuzijasti kažu da su „videli Cirkon“. Međutim, ovo tek zvuči krajnje sumnjivo.

Sa druge strane, jedan broj ukrajinskih eksperata pretpostavlja da bi Kijev zapravo mogao biti pogođen cirkonom 3M22 sa Krima. Ovo je moguće ukoliko je korišćen mobilni obalski raketni sistem Bastion.

Oni su podsetili da su Rusi usvojili „Cirkon“ tek nakon pokretanja „SVO“. Tada je bilo poznato da će Cirkon biti lansiran sa istih lansera UKSK kao i druge ruske protivbrodske rakete P-800 Oniks i Kalibar (3M54).

Štaviše, P-800 „Oniks“ se lansira iz balističkog raketnog sistema „Bastion“, a od 2022. godine Rusi su nameravali da ponovo naoružaju ove komplekse.

Ova odluka je bila doneta nakon što su sa „Oniksa“ gađani južni regioni Ukrajine najnovijim „Cirkonima“, za koje se tvrdilo da će im domet biti povečan sa 800 na 1000-1500 kilometara. 

S tim u vezi, kao što smo već pisali, moguće je prihvatiti verziju da je Kijev pogođen sa Krima Cirkonom iz Bastiona. Međutim, za to idalje nema ubedljivih dokaza.

Cirkon
Cirkon

Napominjemo da karakteristike rakete potvrđuju kako njeno presretanje tehnički nije moguće sa protivvazdušnim sistemima koji su trenutno u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Cirkon nosi bojevu glavu težine do 400 kg na udaljenosti do 1000 km. Brzina rakete deklarisana sa 8, prema najnovijim podacima dostiže neverovatnih 9 maha.

3 KOMENTARA

  1. Pa dobro, Cirkon 400kg jeste moćan… Nema šta. Ipak, treba imati na umu da je to Ukrajina. Nije u pitanju nacistička Nemačka ili fašistička Engleska ili komunistička Amerika… Njih bi gađali Jarsom dabogda.

  2. “Napominjemo da karakteristike rakete potvrđuju kako njeno presretanje tehnički nije moguće sa protivvazdušnim sistemima koji su trenutno u službi Oružanih snaga Ukrajine.
    Koji to sistemi na Zemlji mogu da presretnu ovu raketu ????

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave