NaslovnaNovostiU SAD se dovodi u pitanje finansiranje obuke ukrajinskih pilota F-16; Šef...

U SAD se dovodi u pitanje finansiranje obuke ukrajinskih pilota F-16; Šef Nacionalne garde: Skrpićemo

Nacionalna garda SAD još uvek ima dovoljno novca da završi obuku ukrajinskih pilota za lovačke avione F-16, uprkos tome što SAD ponestaju sredstava za slanje oružja i dodatne pomoći Kijevu, rekao je u četvrtak šef Nacionalne garde američke vojske, general Dan Hokanson.

Predsednik Džo Bajden najavio je u avgustu da će SAD početi da obučavaju ukrajinske pilote na F-16 kao deo multinacionalnih napora da Ukrajini obezbede napredne borbene avione. Obuka pilota počela je u oktobru u bazi Nacionalne garde Morris Air u Tusonu u Arizoni, navodi Defense Nevs.

Od tada, ratni fond za Ukrajinu, koji su SAD koristile za slanje desetina milijardi dolara u druge sisteme naoružanja i pomoć Ukrajini, ostao je bez novca, dok se američki Kongres muči da donese novu pomoć.

Nedostatak sredstava znači da SAD nisu bile u mogućnosti da pošalju nove pakete vojne pomoći Ukrajini, uprkos napredovanju Rusije na terenu, ali i uspešnih raketnih napada. Međutim, obuka ukrajinskih pilota bi mogla da se nastavi, rekao je Hokanson.

Nijedan F-16 nije isporučen Ukrajini do danas, 12. februara 2024. godine. Iako je bilo početnih izveštaja o isporukama koje se očekuju početkom 2024. godine, nedavne informacije ukazuju na veća kašnjenja u procesu transfera.

Više zemalja se obavezalo da će obezbediti vremešni F-16. Nakon odlaganja, Sjedinjene Države su odobrile transfer F-16 iz drugih zemalja u Ukrajinu u avgustu 2023. godine

„Koalicija lovaca“ od 14 zemalja donatora, uključujući Dansku, Holandiju i Norvešku, obećala je da će donirati avione. Takođe, ukrajinski piloti su počeli obuku na F-16 u Holandiji i Danskoj.

„Imamo resurse da nastavimo sa već započetom obukom i da taj proces završimo ove godine”, precizirao je američki general.

prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu
lovci f 16 na snežnoj pisti

Najnoviju zakonodavnu inicijativu koja bi odobrila pomoć Ukrajini od više od 60 milijardi dolara ubila je grupa republikanaca u Predstavničkom domu ranije ove nedelje zbog politike o bezbednosti granice između SAD i Meksika.

Senat je u četvrtak ponovo pokušao da prikupi podršku za poseban zakon kojim bi se finansirale odbrambene potrebe Ukrajine i Izraela.

Zvaničnici u Kijevu od ranih dana rata traže lovačke avione sa Zapada ubeđeni da bi im pomogli. U prvih godinu i po dana, SAD i druge savezničke zemlje fokusirale su se na obezbeđivanje drugih sistema naoružanja, navodeći posebno cenu aviona, zabrinutost da se Rusiju ne provociraju dalje, broj sistema protivvazdušne odbrane kojima je Rusija pokrivala ukrajinski vazdušni prostor i poteškoće u održavanju aviona i logistici.

Ukrajinski lideri su tvrdili da je F-16 daleko bolji od njihove postojeće flote ratnih aviona iz sovjetske ere. U nekim slučajevima, SAD su pronašle načine da obezbede neke od naprednih mogućnosti bez obezbeđivanja samih aviona.

Na primer, inženjeri Vazduhoplovstva pronašli su načine da modifikuju protivradarsku raketu HARM vazduh-zemlja kako bi je mogli da nose i lansiraju MiG-ovi kojima upravljaju ukrajinski piloti. Raketa i njen sistem ciljanja omogućavaju avionu da identifikuje neprijateljske zemaljske radare i dejstvuje.

Objavljena lažna fotografija lovca F-16 u službi ukrajinskog vazduhoplovstva

Nedavno je na internetu bila široko rasprostranjena fotografija koja navodno prikazuje ukrajinskog pilota pored borbenog aviona F-16 ukrašenog simbolima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Međutim, detaljna analiza je pokazala da je ova slika lažna. Na fotografiji se vidi muškarac u letačkoj uniformi, čije lice skrivaju grafike u bojama ukrajinske zastave, kako stoji ispred američke vojne letelice na kojoj se navodno nalaze simboli ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i ukrajinski grb.

Analiza je otkrila da su elementi veštački dodati stvarnoj slici, uključujući ukrajinske simbole na avionu.

Dakle originalna fotografija je modifikovana kako bi se stvorila iluzija da je prvi avion F-16 navodno prebačen u Ukrajinu. Međutim originalne slike mogu se prepoznati kao lažne.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave