NaslovnaNovostiNakon uklanjanja Zalužnog, Zelenski smenio veći deo rukovodstva ukrajinske vojske

Nakon uklanjanja Zalužnog, Zelenski smenio veći deo rukovodstva ukrajinske vojske

General-potpukovnik Oleksandar Pavljuk imenovan je za novog komandanta Kopnenih snaga Ukrajine, uz imenovanje Oleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u ukazu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog objavljenom u nedelju. , 11. februara.

Ukrajinska vlada je dan ranije razrešila Pavljuka sa mesta prvog zamenika ministra odbrane, navodeći kao razlog „raspoređivanje na drugu funkciju“.

Nakon početka ruske intervencije u Ukrajini velikih razmera, Pavljuk je „vodio organizovanu ukrajinsku odbranu na istoku zemlje“, navodi infromativni izvor RBC Ukrajina. U maju 2022. godine imenovan je za zamenika komandanta Kopnene vojske, gde je radio pod direktnom i neposrednom potčinjenošću Aleksandra Sirskog, a od februara 2023. godine imenovan je za prvog zamenika ministra odbrane.

U drugim dekretima izdatim 11. februara, Zelenski je imenovao Jurija Sodola za komandanta Kombinovanih snaga Oružanih snaga Ukrajine, smenio Sergeja Naeva, Igora Skibjuka za komandanta Vazdušno-desantnih snaga, smenio Maksima Mirgorodskog i Igora Plahutu za komandanta Teritorijalne Odbrambene snage, umesto Anatolija Bargileviča.

Rekonstrukcije u ukrajinskom vojnom rukovodstvu počele su zvanično 8. februara, kada je Vladimir Zelenski zvanično objavio smenu Valerija Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i imenovanje komandanta Kopnene vojske Ukrajine Aleksandra (sada Oleksandra) Sirskog na njegovo mesto.

Dan ranije, Zelenski je imenovao novog načelnika Generalštaba, general-majora Anatolija Bargileviča, koji je ranije bio na čelu Teritorijalnih odbrambenih snaga Ukrajine i tako zamenio general-potpukovnika Sergeja Šaptalu. Takođe dan ranije, ukrajinski predsednik je imenovao i nove zamenike Aleksandra Sirskog.

sirski umerov i zaluzni
sirski umerov i zaluzni

Snage bespilotnih sistema

Novu odvojenu granu oružanih snaga u okviru Oružanih snaga Ukrajine, stvorenu ove nedelje po ličnom nalogu Zelenskog, predvodiće pukovnik Vadim Suharevski.

Upravo njega na novoj funkciji, Snaga bespilotnih sistema, vidi novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

Zelenski je 6. februara ove godine potpisao ukaz o stvaranju nove vrste trupa u sastavu Oružanih snaga Ukrajine – takozvanih snaga bespilotnih sistema. On je, u večernjem obraćanju, rekao da samo zahvaljujući dronovima ukrajinska vojska „ima prednost“ na bojnom polju, a u Crnom moru je dronovima uništena “skoro cela Crnomorska flota Rusije”.

Generalno, došlo je vreme da se dronovi odvoje u zasebnu granu vojske – Snage za bespilotne sisteme (SBS).

SBS će predvoditi štićenik Sirskog, pukovnik Vadim Suharevski, trenutno komandant 59. odvojene motorizovane pešadijske brigade imena Jakova Handžjuka. Na ovoj funkciji je od 2022. godine.

Ultra-desničari ne simpatišu generala Sirskog

Ultranacionalisti u Ukrajini promovišu teoriju zavere da general Sirski, koji je rođen u Sovjetskoj Republici Rusiji, studirao u Moskvi, a čiji rođaci žive u Vladimiru, gradu koji se nalazi 200 km istočno od Moskve, možda radi u ime Kremlja.

Internet su preplavili fotografijama Sirskog iz mlađih dana na kojima uveličava razne ruske događaje i proslave, optužujući ga za izdaju.

Ukrajinske desničare čini se treba podsetiti činjenice iz bivše Jugoslavije, gde su u prestolnici Beogradu, sve najviše škole završili budući generali i rukovodioci potom suverenih država.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave