NaslovnaNovostiZelenski nabrojao zadatke dodeljene novom glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine, Sirskom

Zelenski nabrojao zadatke dodeljene novom glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine, Sirskom

General Valerij Zalužni smenjen je sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Ministar odbrane Rustem Umerov objavio je to na Fejsbuku, pripisavši Zalužnom što je izvršio „jedan od najtežih zadataka” vodeći snage Kijeva protiv Rusije.

„Ali rat ne ostaje isti. Rat se menja i zahteva promene. Borbe u 2022, 2023 i 2024 su tri različite realnosti; 2024. godina će doneti nove promene na koje moramo biti spremni. Potrebni su novi pristupi, nove strategije“, napisao je Umerov.

„Danas je usvojena odluka o neophodnosti promene rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine.”

Kao što smo već pisali, Zelenski je toliko jasno nagovestio taj potez da nam je i naslov bio srazmerno samouveren. Podsetimo, Zelenski je u subotu razgovarao sa italijanskim informativnim kanalom RAI i rekao da planira da zameni „niz državnih lidera“, navodno ne samo u vojsci.

Ranije u februaru, Vašington post je izvestio da je Zelenski obavestio Belu kuću o svojoj odluci da otpusti Zalužnog, što su zvaničnici administracije očigledno prihvatili, te vrlo verovatno i dali instrukcije da se, usled straha od pobune u vojsci, to obavi postepeno.

Zalužni je bio zadužen za jesenju uspešnu ofanzivu 2022, ali potom i letnju ofanzivu kijevskog režima 2023. godine. Potonja nije uspela da postigne nijedan od svojih ciljeva i koštala je zapad stotine nezamenljivih oklopnih vozila, a Kijev više od 100.000 ljudi.

sirski umerov i zaluzni
sirski umerov i zaluzni

Ukoliko se posmatra sa tog aspekta, niko nije bio zaista iznenađen konačnom odlukom, posebno usred nedavnih vojnih i diplomatskih turbulentnih meseci kijevskog režima.

U međuvremenu, situacija na bojnom polju nastavila je da se pogoršava za režim u Kijevu i njegovi zapadni sponzori javno usporavaju tok vojnih zaliha i finansijske podrške koja mu se pruža.

Šta sve čeka Sirskog?

Dok su svi iznosili svoje verzije smene Zalužnog, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog, objasnio je da u tome nema ništa iznenađujuće, sve promene su zbog „nužde“.

Prema rečima savetnika, ukrajinske vlasti, smenom rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine, nameravaju da ostvare četiri cilja koje bi oni i Zalužnijev tim teško da bi postigli.

  • Prvo, Sirski mora da ponese sa sobom novu taktiku delovanja Oružanih snaga Ukrajine, jer stara nije donela rezultate.
  • Drugo, da se spreči stagnacija linije fronta, što negativno utiče na raspoloženje javnosti.
  • Treće, pronaći nova funkcionalna i visokotehnološka rešenja koja će nam omogućiti da razvijemo ofanzivu uz manje pomoći Zapada.
  • Četvrto, Sirski mora da pokrene reformu upravljanja Oružanim snagama Ukrajine.

Nakon toga je Zelenski, u svom večernjem govoru, rekao da je postavio sledeće zadatke za novog glavnokomandujućeg:

  • U bliskoj budućnosti mora da predstavi novi „realan i detaljan“ akcioni plan za Oružane snage Ukrajine za cele godine, uzimajući u obzir realnu situaciju na bojnom polju i izglede ukrajinske vojske.
  • Pored toga, Sirski mora da uspostavi logistiku, da svim brigadama na frontu obezbedi „napredno“ zapadno oružje , a ne da ih drži u pozadini i skladištima. Smanjite broj generala u štabovima, svi nesposobni će biti prebačeni u civilni život.
  • Na liniju fronta šaljite samo „obučeno vojno osoblje“, a ne mobilisano i tako dalje.

Generalno, da se izvrši restrukturiranje vojske usred neprijateljstava.

zelenski i njegovi generali
Zelenski na sastanku sa načelnikom operativnog odeljenja štaba Komande kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine – Komarenkom (prvi s leva), komandantom Kopnene vojske – Sirskim i komandantom grupa trupa – Tarnavskim (desno) 8. juna 2023. (Foto: Kabinet predsednika Ukrajine)

“Tekuća 2024. godina može biti uspešna za Ukrajinu samo ako dođe do efektivnih promena u srži naše odbrane, a to su Oružane snage Ukrajine. Svi smo ponosni na našu vojsku. I moramo učiniti sve što zavisi od nas da ukrajinska vojska postane pobednička”, rekao je Zelenski.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave