NaslovnaNovostiZelenski otpustio svog vrhovnog vojnog komandanta, generala Zalužnog

Zelenski otpustio svog vrhovnog vojnog komandanta, generala Zalužnog

Zelenski je otpustio svog vrhovnog vojnog komandanta, generala Zalužnog, „jednu od najpopularnijih ličnosti u ukrajinskom društvu“, što je potez koji bi „mogao uticati na moral trupa i poljuljati poverenje zapadnih donatora“.

Ukrajinske vlasti su obavestile američku administraciju o odluci o smeni vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, piše „Vašington post“. Američka administracija nije ni podržala ni osporila takvu odluku, dodaje američki list.

Zelenski je otpustio generala Zalužnog u trenutku dok svetskim vestima dominiraju američki udari u Siriji i Iraku. Međutim, o smeni Zalužnog piše se već danima.

Zanimljivo viđenje situacije izneo je poznati ukrajinski novinar i nepokolebljivi borac protiv korupcije, Jurij Jevgenjevič Butusov, glavni urednik sajta Cenzor.net. i do 2021 savetnik Ministra odbrane.

Ukrajinski predsednik Zelenski je “ubedio sve” da podrže njegovu odluku o smenjivanu dela vojnog rukovodstva, uključujući i Zalužnog, ali tako da se to prikaže kao opšta, zajednička pozicija Vlade.

Glasine o navodnom intenziviranju sukoba između rukovodećih ličnosti ukrajinske političke i vojne vlasti pojavile su se u novembru 2023. nakon članaka u časopisima Times i The Economist kao i u nizu događaja koji su usledili nakon toga.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

Zalužni je tada za britanski časopis naveo da rat prelazi u iscrpljujuću pozicionu fazu za Ukrajinu. Nakon toga, kabinet predsednika je dao nekoliko izjava sa indirektnim primedbama na račuun generala, a Zelenski je u intervjuu ubrzo priznao tešku situaciju na frontu, ali je rekao da ne veruje da je rat došao u ćorsokak.

No, borba između političke i vojne frakcije razbuktala se 29 januara 2024. godine.

Naime, Zelenski je u ponedeljak, 29. januara, navodno pripremio tekst ukaza o razrešenju vrhovnog komandanta. U to vreme, tokom sastanka kome je prisustvovao i ministar odbrane Rustem Umerov, Zelenski je predložio da general dobrovoljno podnese ostavku, ali je Zalužni odbio da sam napusti funkciju.

Navodno, generalu je ponuđeno ambasadorsko mesto u nekoj od evropskih zemalja. Pres-sekretar šefa države negirao je ostavku vrhovnog komandanta. Nakon toga, inostrana sredstva informisanja počela su da izveštavaju kako je smena Zalužnog samo pitanje vremena.

Sada će se, piše Butusov, u štabu razgovarati o pitanju smene značajnog dela vojnog vrha, uključujući i smenjenog vrhovnog komandanta. Novinar dodaje da šef države ubeđuje sve da podrže njegovu odluku kako bi to bio opšti stav Štaba.

Butusov takođe potvrđuje preliminarne glasine da se šef Glavne obaveštajne uprave GUR Kiril Budanov i komandant Kopnene vojske Aleksandar Sirski razmatraju kao kandidati za mesto Zalužnog, ali nije isključena ni opcija „imenovanja u tandemu“.

smenjeni general zaluzni pozira sa komandantom desnog sektora ispred portreta bandere sat vremena pre smene
smenjeni general zaluzni pozira sa komandantom desnog sektora ispred portreta bandere

Problem je u tome što predsednički kabinet strahuje od negativnih političkih i informativnih posledica smene Zalužnog. Zbog toga se planiraju promene na različitim nivoima.

Kancelarija Zelenskog aktivno razgovara o unapređenju i dovođenju na rukovodeće pozicije do dve desetine komandanata sa ovlašćenjima u Oružanim snagama Ukrajine i Nacionalne garde, uglavnom komandanata brigada.

Vode se opsežne konsultacije o tome koji oficiri imaju veliki ugled u vojsci i društvu i na koje funkcije mogu biti postavljeni. Naime, to moraju biti ljudi koji će prvenstveno u vojsci umanjiti negativne reakcije na udaljavanje inače veoma popularnog Zalužnog.

2 KOMENTARA

  1. Sve sam video ,ali nikada vojsku koja funkcioniše autonomno bez totalne kontrole politike u svakoj sveti. Tako mi se čini da da Zeleni pokušava da prebaci odgovornost na zaslužnog za ono što dolazi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave