NaslovnaNovostiRusi prikazali olupinu najnovije mlazne kamikaza bespilotne letelice u službi Oružanih snaga...

Rusi prikazali olupinu najnovije mlazne kamikaza bespilotne letelice u službi Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinske trupe nastavljaju da proširuju domet dronova koji se koriste u sukobu sa Oružanim snagama Rusije. Neke dronove za Oružane snage Ukrajine isporučuje Zapad, dok se druge proizvode direktno u Ukrajini.

Rusi su prikazali olupinu nove mlazne kamikaza bespilotne letelice, koju je Ukrajina počela da koristi protiv Ruske Federacije, objavila je 7. februara američka publikacija TWZ, pozivajući se na fotografije na društvenim mrežama.

Publikacija sugeriše da je reč o najnovijem dronu za napad, o kome ima malo podataka. Nije poznato ni njegovo poreklo, proizvođač, niti njegove tačne mogućnosti tj. karakteristike. Međutim, fotografije nam daju uvid u neke detalje o njegovom dizajnu i komponentama.

Međutim, ovo još jednom signalizira sve aktivniji ukrajinski razvoj dalekometnih, jednosmernih dronova za napad kao sredstva za direktnije angažovanje Rusije, primećuje se u materijalu.

Još nije jasno da li se ovaj dron srušio iz razloga koji nisu povezani sa elektronskim uticajem Rusa, ili ga je oborio neka vrsta PVO sistema Oružanih snaga Rusije. Trup bespilotne letelice je dugačak oko 10 metara i obojen je crnom bojom, delta krilo ima isti raspon i boju sa zakrivljenom prednjom ivicom, a rep je zabačen unazad.

Ruski vojni publicisti i blogeri su signalizirali da dron ima drvenu konstrukciju sa delovima od ugljeničnih vlakana i kožom od fiberglasa. Pokreće ga mikroturbomlazni motor P400-PRO nemačke kompanije JetCat, montiran u repnom delu i napajan kroz konformni usis vazduha ispod trupa.

Ovaj turbomlazni pogon težak je samo oko 3.6 kilograma, ima prečnik nešto manje od 15 santimetra i ima ocenu potiska od 40 kilograma. Često ga koriste hobisti u vrhunskim radio kontrolisanim maketama aviona i može se kupiti na internetu za između 10.000 i 12.000 dolara, precizira se u članku.

Međutim, nisu pronađeni dokazi o postojanju bilo kakvog sistema navođenja. Ovo sugeriše da se, kao i mnogi drugi dronovi, kontroliše autonomno pomoću autopilota i pogađa unapred odabrani skup koordinata.

Među krhotinama vidljivi su i udarni elementi u obliku loptica. Otprilike, oni su slični onima koji se koriste u visokoeksplozivnoj fragmentacionoj bojevoj glavi druge ukrajinske bespilotne letelice kamikaze, UJ-26 Beaver, sa šrafovskim dizajnom kompanije UkrJet.

Istovremeno, UkrJet već ima svoju bespilotnu letelicu sa mlaznim motorom, stelt UJ-25 Skyline, koji je adaptiran iz namenske bespilotne letelice.

Neviđena ekspanzija ukrajinskih dronova u toku

Pre samo dva dana, ruska PVO je takođe oborila mlazni bespilotnu letelicu Oružanih snaga Ukrajine, koju ruska vojska nikada ranije nije videla. Publikacija je propraćena odgovarajućim fotografijama olupine.

ruska pvo oborila ukrajinsku mlaznu bespilotnu letelicu koju nikada ranije nisu videli
ruska pvo oborila ukrajinsku mlaznu bespilotnu letelicu koju nikada ranije nisu videli

Nedavno smo pisali kako se Ukrajini trenutno proizvode mnogo različitih modela dronova, kada smo izdvojili one sa najvećim dometom. 

Trenutno, ukrajinska vojska aktivno koristi desetak različitih tipova bespilotnih letelica velikog dometa za gađanje ruskih aerodroma, skladišta goriva, industrijskih preduzeća i drugih objekata koji se nalaze na izvesnoj udaljenosti od granice sa Ukrajinom. 

Usred tekućih ruskih preciznih udara na ukrajinske industrijske objekte, uključujući i one koji se koriste za proizvodnju bespilotnih letelica, ukrajinska vojska je prinuđena da što više decentralizuje proizvodnju dronova.

Kao rezultat toga, postoji veliki izbor tipova dronova koje proizvode različite grupe.

uj 25 skyline
uj 25 skyline

Prema Volstrit Žurnalu, u Ukrajini se trenutno proizvode ukupno 62 različite vrste dronova, uključujući, one sposobne da nose teret do devet kilograma eksploziva. Ukrajina je juče najavila planove za pokretanje masovne proizvodnje lutajuće municije, koja će izgledati, za sve namere i svrhe, identično kao ruski dron kamikaza Lancet.

Međutim, udari ukrajinskih dronova u pozadinskim regionima Rusije idalje nemaju značajan strateški uticaj na tekuće bitke na ukrajinskim linijama fronta.

7 KOMENTARA

  1. Sve dok Rusi ne budu protrljali oci i trznuli se pa prekinuli da tolerisu izvidjacke letelice oko sebe nece im biti bezbedi avioni.
    Lako je kur…i se i praviti jak ako druga strana nece da ti uzvrati. Mislim da je debilno dozvoljavati spijunske avione u crnom moru, verujem da bi americka teroristicka tvorevina obarala kad bi Ruske letelice letele crvenim morem ili znad Jordana ili Irana

  2. Једва чекам(о) да видим(о) олупине
    ловаца – кршева “Ф-16” (‘Летећих мртвачких ковчеге’) и авиона ‘јуришника’ “Mirage” 2000D (‘Мртвачких сандука које лете’) !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave