NaslovnaNovostiRuskoj vojsci nedostaje još 700 metara od odsecanja ukrajinskog garnizona u Avdijevki

Ruskoj vojsci nedostaje još 700 metara od odsecanja ukrajinskog garnizona u Avdijevki

Ruske trupe se nalaze na samo 700 metara od glavne transportne arterije koja snabdeva ukrajinski garnizon u Avdijevki. Uoči Oružanih snaga Rusije uspeli su da prošire zonu kontrole u ​​predgrađu Donjecka, dovodeći u tešku poziciju ukrajinsku vojnu komandu.

Činjenica da su ukrajinske oružane snage u Avdijevki osuđene na propast više ne dovodi u pitanje, prema brojnim izvorima. Snažan prodor ruskih oružanih snaga je zapravo presekao grad na dva dela.

Ukrajinski izvori navode da je put kojim se snabdevaju formacije, a koje se nalaze u predgrađu Donjecka već su u direktnom vidokrugu ruskih jurišnih aviona.

Preciznije, Oružane snage Rusije imaju samo 700 metara do transportne arterije, koju same Oružane snage Ukrajine nazivaju ‘žilom kucavicom’. Prema sadašnjoj stopi razvoja situacije, presecanje ‘žile’ se može dogoditi čak i za jedan, najviše dva dana.

Kako napominje ukrajinska vojna komanda, Oružane snage Rusije stalno menjaju taktiku jurišnih operacija, sprovode diverzione manevre u različitim sektorima odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Ovo primorava oružane snage Ukrajine da decentralizuju svoje trupe.

Rezultat ovakvih akcija već je bio proboj ruskih jurišnih aviona kroz nadvožnjak preko pruge jugoistočno od koksare Avdijevka. Sada se glavne bitke u Avdejevki odvijaju na ulicama Čistjakova, Donjecke, Lesje Ukrajinke, Sapronove, Prvotravneve i Stepne.

Upravo na uporišta ukrajinskih oružanih snaga koja se nalaze u ovoj oblasti ruska artiljerija zadaje koncentrisane udare. Osim toga, prema izveštajima i avijacija redovno napada položaje u Avdijevki.

Čini se kao da ukrajinska komanda ne može više da učini da se suprotstavi takvom napadu. Međutim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine idalje ne stiže naređenje da se povuku iz grada dok je to još moguće.

Šta kažu Britanci o sitaciji u Avdijevki?

Avdijevka ostaje primarni fokus ruskih operacija, tvrde britanski obaveštajci. Rusija nastavlja napade na jugoistočnim gradskim granicama, a vode se ulične borbe. Tokom protekle dve nedelje, ruske snage su verovatno rotirali u dodatne snage u sektoru Avdijevke, povećavajući pritisak na ukrajinske položaje oko grada.

Ukrajina nastavlja da sprovodi kontranapade kako bi osigurala da glavni put snabdevanja ostane u upotrebi, piše britanska odbrambena obaveštajna služba u svom nikada kraćem izveštaju pa dodaje:

Tokom protekle četiri nedelje, iz taktičkih aviona je na ukrajinske položaje u Avdijevci ispaljeno oko 600 komada navođene municija. Ruski letovi su povećali broj udara vođene vazdušne municije sa 30 na 50 dnevno 5. februara 2024, što je povećanje od 66 odsto u poslednje dve nedelje.

Međutim, ruski lovci su prinuđeni da lansiraju municiju iz dometa, degradirajući njihovu preciznost zbog kontinuirane pretnje ukrajinske protivvazdušne odbrane, tvrde Britanci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave