NaslovnaNovostiSve veći izgledi da Ukrajini stižu u posed američke dalekometne krstareće rakete,...

Sve veći izgledi da Ukrajini stižu u posed američke dalekometne krstareće rakete, AGM-158 JASSM

Komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Naev je u intervjuu za lokalne medije podelio nove izglede za jačanje odbrambenog potencijala zemlje kroz međunarodnu podršku.

Prema njegovim rečima, sledeće faze vojne pomoći podrazumevaju snabdevanje Ukrajini lovačkih aviona F-16 i raketa dometa od 300 do 500 kilometara. To će, uveren je Naev, značajno proširiti sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga.

Naev se fokusirao na značaj modernog naoružanja koje je već primljeno, od bespilotnih letelica do sistema protivvazdušne odbrane, i na visoku adaptaciju ukrajinske vojske na raznovrsni arsenal.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ima jednu od najraznovrsnijih rezervi naoružanja na svetu, u velikoj meri zahvaljujući podršci zemalja partnera. Komandant je posebno istakao prednost zapadnih artiljerijskih sistema isporučenih Ukrajini.

S obzirom na domet raketa koje je naveo, postoji verovatnoća da je reč o prebacivanju raketa AGM-158 JASSM Ukrajini. Inače Ukrajina je zvanično podnela zahtev SAD za isporuku taketa ovog tipa još u avgustu 2023. godine.

Ove rakete su vazduh-zemlja i razlikuju se od, primera radi, raketa Storm Shadow po svojoj sposobnosti da lete na velikim visinama i zaranjaju na metu pod uglom od 90 stepeni.

Rakete AGM-158 JASSM spadaju među najnaprednije i najefikasnije krstareće rakete u arsenalu Sjedinjenih Država. Njihova sposobnost da rade na velikim visinama i precizno pogađaju mete čini ih potencijalno moćnim oruđem na bojnom polju. 

Ključni faktor je to što SAD imaju nekoliko hiljada raketa ovog tipa u službi, što takođe ukazuje na moguću isporuku Kijevu. Navodno prebacivanje ovih projektila u Ukrajinu moglo bi se protumačiti kao povećanje vojne podrške sa Zapada a ne smanjenje, što bi, zauzvrat, moglo da izazove uzvratne akcije Rusije.

Sjedinjene Države nisu zvanično saopštile da nameravaju da prebace ovo oružje u Ukrajinu, međutim, na pozadini snabdevanja lovcima F-16, ovakva okolnost je više nego realna.

AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile)

Kao što smo napomenuli, u pitanju je vrlo sofisticirano krstareće oružje koje se koristi u vojnim operacijama za precizno gađanje ciljeva na površini sa velike udaljenosti. 

agm 158 jassm
agm 158 jassm

Ovaj projektil je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama i ima značajnu ulogu u modernom vazduhoplovnom naoružanju. Evo ključnih karakteristika AGM-158 JASSM:

AGM-158 JASSM je vazdušno lansirana krstareća raketa koju je razvio Lockheed Martin. U pitanju je prikrivena krstareća raketa dugog dometa sa oklopnom bojevom glavom težine 450 kg, dizajnirana sa aspektima smanjenja radarske vidljivosti, što je čini teže otkrivljivim za neprijateljske radarske sisteme.

Njena prva ispitivanja u američkom vazduhoplovstvu završena su 2009. godine, nakon čega je ušao u službu, a od 2014. je kupljen za australijsko, finsko i poljsko vazduhoplovstvo. 

Postoji nekoliko varijanti AGM-158 JASSM projektila, uključujući AGM-158A koja ima konvencionalnu bojevu glavu i AGM-158B koja ima bojevu glavu sa penetratorom za duboko prodiranje u ciljeve.

Do septembra 2016. Lockheed Martin je isporučio ukupno 2.000 projektila JASSM američkom vazduhoplovstvu, uključujući dve modifikovane varijante.

AGM-158A pokreće turbomlazni motor Teledine CAE J402. Na početku lansiranja, krila rakete se sklapaju da bi se smanjio otpor, a nakon lansiranja se automatski otvaraju. Postoji vertikalno perje. 

agm 158 jassm er
agm 158 jassm er

Navođenje obezbeđuje GPS inercijalna navigacija. Infracrveni tragač sa vizuelizacijom omogućava prepoznavanje i navođenje do krajnjeg cilja. Veza sa podacima omogućava da prenese svoju lokaciju i status tokom leta. Bojeva glava je penetrator WDU-42 težine 450 kg.

Pored Sjedinjenih Američkih Država, AGM-158 JASSM se koristi i u drugim zemljama. Ovo oružje je dostupno za prodaju podobnim saveznicima i partnerima SAD-a

JASSM može da nosi širok spektar aviona: F-15E; F-16; F/A-18; F-35; ali B-1B; B-2; i B-52 su dizajnirani takođe za ovo oružje.

AGM-158A JASSM:

  • Dužina: 4,27m;
  • Raspon krila: 2,4m;
  • Težina: 975 kg;
  • Domet: 370km;
  • Pogon: TRD Teledine CAE J402-CA-100, potisak 3,0 kN;
  • Gorivo: JP10;
  • Bojeva glava: 450 kg, penetrator WDU-42/B;

AGM-158B JASSM (ER)

  • Domet: > 925 km;
  • Pogon: Williams International F107-WR-105 turbofan; potisak 6,22 kN

2 KOMENTARA

  1. Уколико Украјина добије ове ракете значи да дохваћа и Москву, а ово значи проширење ескалације сукоба, што значи: Да би одклонила ову опасност по себе Русија мора идћи на освајање Украјине и даље од реке Дњепар, а то је далеко на запад Украјине, избора им неће бити, па колико год их то коштало. Луди Украјинци ће само улудо гинути, нажалост!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave