NaslovnaNovostiNajnovija verzija PVO sistema Pancir-S1M nadograđena mini-raketama protiv dronova, prikazana po prvi...

Najnovija verzija PVO sistema Pancir-S1M nadograđena mini-raketama protiv dronova, prikazana po prvi put

Tokom međunarodne odbrambene i bezbednosne izložbe World Defense Show 2024 u Saudijskoj Arabiji, šef Biroa za projektovanje instrumenata Ruske Federacije Mihail Karpov rekao je da će ove godine biti pušten u rad novi blok mini-raketa za Protivvazdušni raketno-artiljerijski kompleks Pancir-S1M , koji je projektovan za borbu protiv bespilotnih letelica.

Međunarodna odbrambena i bezbednosna izložba World Defense Show 2024 održava se u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, od 04. do 08. februara.

„Prvi put je na ovoj izložbi predstavljen blok mini-raketa instaliranih na kompleksu Pancir-S1M, što omogućava četvorostruko povećanje municije. Može da se bori protiv velikog broja vazdušnih ciljeva, posebno protiv bespilotnih letelica“, rekao je Karpov u intervjuu televizijskoj stanici Rusija 24.

„Ovi tipovi projektila još nisu u borbenoj službi, sprovode se serije testova. Planiramo da ih pustimo u rad sledeće godine“, rekao je Mihail Karpov.

Pancir-S1M je unapređena verzija PVO sistema kratkog dometa Pancir-S1. Državna korporacija Rostec je još u avgustu mesecu 2023. godine izjavila da novi kompleks može da otkriva vazdušne ciljeve na udaljenosti do 80 kilometara i da se bori protiv hipersoničnih raketa.

Pancir pokazao i slabosti u Ukrajini

Odbrambeni sistem Pancir je značajan element ruskog odbrambenog arsenala. Verzija Pancira S1 je između ostalog korišćena i za odbranu ruskog predsednika Vladimira Putina i Moskve.

Kada je Kremlj bio napadnut, medijski izveštaji su ukazivali da su ruski sistemi PVO Pancir strateški raspoređeni na krovovima nekoliko ključnih zgrada u Moskvi, uključujući i krov sedišta ruskog Ministarstva odbrane.

Međutim, Pancir ima slabosti. U Ukrajini, uglavnom štiti protivvazdušne sisteme velikog dometa (S-300/S-400) i ruske vojne vazdušne baze. Nekoliko uspešnih ukrajinskih napada na ove ciljeve pokazuju da ili Pancir nije uradio svoj posao, ili su u pitanju greške operatera.

Pancir S1

Verovatno, uzimajući u obzir izuzetno brz razvoj upotrebe bespilotnih letelica, globalni stručnjaci nemaju vremena da od nule razviju protivvazdušni odbrambeni kompleks za borbu protiv njih, te modifikuju postojeće.

U ovim uslovima, modernizacija kompleksa Pancir u hodu može predstavljati rešenje za brzo prilagođavanje trenutnoj situaciji. Ruska namenska industrija nastavlja da se oslanja na raketne i PVO komplekse Pancir, koji se promovišu i za izvoz, iako su dokazali svoje granice tokom savremenih sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini.

Jedna od brojnih prednosti kompleksa leži u činjenici da ga mogu koristiti sve kategorije Oružanih snaga, odnosno Kopnene vojske, Vazdušno-kosmičke snage i Mornaričke snage.

Treba napomenuti da su u ruskoj vojsci protivvazdušni artiljerijsko-raketni kompleksi kratkog dometa Pancir-1M dobili važnu misiju, a to je zaštita dalekometnih sistema S-400 Trijumf. Tako je svaki protivvazdušni raketni divizion S-400 bio opremljen baterijom kompleksa Pancir-S1.

Šta sve predstavlja Rusija na World Defense Show 2024

Na ovogodišnjem izdanju izložbe u glavnom gradu Saudijske Arabije, koja se održava drugi put, ruska delegacija je udvostručila učešće u odnosu na 2022. godinu. Ukupno će biti više od 20 preduzeća Vojnoindustrijskog kompleksa Rusije prisutnih na štandu kompanije Rosoboroneksport.

Ruski proizvođači će ponuditi širok spektar proizvoda, uključujući tenkove T-90MS, borbena vozila pešadije BMP-3, oklopna vozila Spartak i Tajfun-K .

bpm 3
bpm 3

Na izložbi se može videti i vojno-transportni avion Il-76MD-90 (E), jurišni helikopter Ka-52 i kompleksi bespilotnih letelica sa dronovima Orlan-10E i Orlan-30.

Ipak, većina eksponata će biti iz oblasti PVO, koju će predstavljati sistemi S-400 Trijumf, S-350E Vitjaz, Viking, Buk-M2E i Tor, kao i prenosivi Verba i Igla-S. Porodica Pancir biće prisutna sa kopnenim verzijama Pancir-S1 i Pancir-S1M, kao i sa mornaričkom verzijom Pancir-ME.

3 KOMENTARA

  1. A ko kaže da su sistemi s 300 bilo gdje uopšte uspješno napadnuti?Analize jasno ukazuju na zloupotrebu kompjuterske grafike,primjenu vještačke inteligencije i svakojaka ludovanja sa frejmovima ukro nacističkih i NATO propagandista!

  2. Opustili se mozda popili vise neprijatelj je iskoristio svaki dobar instrument oce i majstora a ne priucenjaka sve se nakraju placa i mi u zivotu tako ….bocan

  3. Kod pancira nije moguća greška operatera, jer ako on zakaže, sistem sam reaguje, problem je drugačije prirode, mislim da sistem nije bio prisutan iz objesiti i idiotizma pojedinca, što je specifično za Ruse dok piju!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave