NaslovnaNovostiMoskvu napali dronovi; Nekoliko bespilotnih letelica nanelo „manju” štetu na civilnim objekatima

Moskvu napali dronovi; Nekoliko bespilotnih letelica nanelo „manju” štetu na civilnim objekatima

Ruska prestonica je u utorak u ranim jutarnjim satima gađana retkim napadom dronom, koji je naneo „manju” štetu na nekoliko zgrada, bez žrtava, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobijanin.

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su nekoliko dronova dok su se približavali ruskoj prestonici, saopštili su ruski zvaničnici u utorak ujutro. Moramo skrenuti pažnju da je napad bespilotnih letelica na Moskvu bio je prilično predvidljiv.

Nekoliko ruskih Telegram kanala izvestilo je da je četiri do 10 dronova oboreno na periferiji Moskve i širem regionu.

“Jutros, u zoru, napad dronom naneo je manju štetu na nekoliko objekata. Sve hitne službe u gradu su na licu mesta. Do sada niko nije teže povređen”, rekao je Sobianin preko svog naloga Telegram. Gradonačelnik je naveo da se istražuju okolnosti incidenta.

Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, takođe je na Telegramu nagovestio da je nekoliko dronova oboreno dok su se približavali Moskvi.

Kako prenose ruski mediji, dron je udario u gornje spratove stambene zgrade i uništena je fasada i prozori na zgradi. Gradonačelnik Sobianin je rekao da su neki stanovnici evakuisani.

Zvanična ruska novinska agencija RIA Novosti javila je da se evakuišu neki stanovnici jedne zgrade u ulici Profsojuznaja u Moskvi, na jugu grada.

Službe za vanredne situacije evakuisale su stanare iz nekoliko ulaza dve zgrade koje je pogodio jedan od dronova, dodao je Sergej Sobianin. „Odmah po završetku rada specijalnih službi, stanovnici će moći da se vrate u svoje stanove“, rekao je on.

Citirane novinske agencije nisu mogle samostalno da provere sve ove informacije.

Moskva i njen region, koji se nalazi na više od 1.000 km od Ukrajine, do sada su retko bili na meti napada dronovima od početka sukoba, čak i kada su takvi napadi u porastu u belgorodskoj oblasti.

Ovaj napad usledio je nakon napada ruskih dronova u Kijevu u Ukrajini u noći sa ponedeljka na utorak, treći za 24 sata, u kojem je prijavljena jedna žrtva, po rečima gradonačelnika Kličika.

U ponedeljak su ruski napadi usred bela dana izazvali paniku u ukrajinskoj prestonici, koja je napadnuta preko 15 puta od početka maja.

Ovo je najveći napad na Moskvu od napada na Kremlj u noći 2. maja, takođe izveden uz pomoć dronova, što je rusko rukovodstvo direktno pripisalo Ukrajini.

I guverner i gradonačelnik Moskve zamolili su građane da ostanu mirni. Verujte samo zvaničnim izvorima i ne širite neproverene informacije“, naglasio je Sobianin.

Jedna od vrsta bespilotnih letelica koje su napale Moskvu je jurišna dron UJ-22, koju je napravio Ukrjet

Model korišćenog drona je ukrajinski UJ-22 Airborne, a pronađen je u okrugu Moskve.

Ovaj model su ukrajinske snage koristili uglavnom za izviđačke i nadzorne operacije, međutim tokom proteklih šest meseci, UJ-22 Airborne se često koristio kao kamikaza dron napunjen eksplozivom.

”UJ-22 Airborne” ima kontrolisani radijus letenja od 100 km; postiže maksimalnu brzinu od 160 km/h, minimalnu od 90 km/h a krstareća brzina je 120 km/h; Maksimalne performanse zemaljske kontrolne stanice, 24/7 sati; Nosivost letilice – do 20 kg; Prosečno vreme pripreme BPL za lansiranje je 3 minuta pri čemu komandnu stanicu opslužuje tročlana posada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave