NaslovnaNovostiSerija udara ukrajinskih bespilotnih letelica oštetila postrojenja ruske rafinerije nafte Lukoil

Serija udara ukrajinskih bespilotnih letelica oštetila postrojenja ruske rafinerije nafte Lukoil

Ukrajinska vojska nastavlja pokušaje da porazi ruske infrastrukturne objekte u pozadinskim oblastima, koji se bave preradom i izvozom naftnih derivata. U noći 3. februara izbio je veliki požar u rafineriji nafte Lukoil u Volgogradskoj oblasti.

Prema rečima lokalnih zvaničnika, olupina presretnutog ukrajinskog drona pala je na krug fabrike, izazvavši požar. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je presretanje dve ukrajinske bespilotne letelice u regionu.

Ukupno je Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruski sistemi PVO presreli i uništili sedam ukrajinskih dronova u različitim regionima zemlje. Još dva su oborena uveče 4. februara 2024. godine međutim, očigledno to nije bilo dovoljno.

Pres služba Lukoila je potvrdila incident, navodeći da je požar ugašen do jutra. U napadu nije bilo žrtava. Rafinerija nafte nastavljaja da radi normalno, tvrde.

Sa druge strane, novine Ukrajinska pravda pišu da iza napada stoji Služba bezbednosti Ukrajine (SBU). Prema izvoru citirane publikacije, pogođeno je područje prerade nafte, „bez čega će fabrika izgubiti značajan deo proizvodnih kapaciteta“.

Ruske rafinerije na udaru ukrajinskih službi

Stanovnici obližnjih naselja čuli su dve eksplozije u intervalu od pola sata, piše kanal Astra pozivajući se na medije V1. Guverner regiona i Ministarstvo odbrane prijavili su neutralisanje dve bespilotne letelice iznad Volgogradske oblasti, a požar je izbio zbog „padanja krhotina“. Vatra u fabrici je sada ugašena, saopštile su vlasti i niko nije povređen.

Volgograd se nalazi u dubini ruske teritorije oko 475 kilometara od fronta. Ruska vojska je saopštila da je protivvazdušna odbrana presrela još dva drona iznad Volgogradske oblasti u subotu uveče, kao i „četiri leteća objekta iznad Belgorodske oblasti na jugozapadu i jedan u blizini Rostova na Donu na jugu zemlje, oba. granica sa Ukrajinom“.

Rafinerija u Volgogradu ima kapacitet da preradi skoro 300.000 barela nafte godišnje. Napadnuta rafinerija Lukoil-Volgogradnjeftepererabotka najveći je proizvođač naftnih derivata u Južnom federalnom okrugu, navodi se na sajtu fabrike, preneo je kanal Astra.

Ovo je treći ukrajinski uspešan napad dronom na ruska naftna postrojenja. Podsetimo, 25. januara izbio je veliki požar u rafineriji nafte u Tuapseu kao rezultat ukrajinskog napada. Ranije je još jedan dron oštetio gasni terminal Novatek u Ust-Lugi u Lenjingradskoj oblasti.

Energetska infrastruktura Rusije je bila pogođena nekoliko prekida u protekla dva meseca. Ruski rudarski i prerađivački gigant Lukoil takođe je prijavio probleme u rafineriji NORSI u blizini Nižnjeg Novgoroda, koja je obustavila deo operacije zbog „incidenta“, incidenta koji nije precizirao. Ispad u četvrtoj po veličini ruskoj rafineriji izazvao je strahove od moguće nestašice benzina.

Kako navodi Rojters, ruska vlada bi situaciju mogla da reši embargom na izvoz goriva, kao što je to uradila prošle jeseni.

Budanov najavio nove napade na rusku teritoriju

U intervjuu za američki televizijski kanal Si-En-En, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov dao je izjavu o mogućem intenziviranju napada na objekte kritične infrastrukture na teritoriji Ruske Federacije.

Budanov je upozorio da bi napadi usmereni na kritičnu vojnu i kritičnu infrastrukturu mogli da budu izvedeni u bliskoj budućnosti. On je naglasio da se na potencijalnoj listi nalaze svi ključni objekti, što ukazuje na ozbiljnost pretnje.

Reči Budanova naglašavaju visok stepen opasnosti i sposobnost ukrajinske obaveštajne službe da organizuje oružane provokacije i diverzantske napade na ruskoj teritoriji.

Napominje se da za izvođenje ovakvih operacija Glavna obaveštajna uprava vrbuje kako ruske građane, tako i specijalno obučene militante. Pažnja je usmerena na činjenicu da usled ovakvih akcija strada ne samo vojska, već i civilno stanovništvo, uključujući i decu.

budanov
budanov

Budanovljevi komentari o mogućem porastu terorističkih aktivnosti na ruskoj teritoriji su alarmantan signal koji ukazuje na nameru kijevskog režima da nastavi i eskalira vojne akcije van svoje zemlje.

Ova izjava takođe postavlja pitanja o bezbednosnim merama i merama protiv pretnji koje bi ruska strana mogla da preduzme kao odgovor na potencijalne akte ukrajinskih službi.

U kontekstu ovih izjava, važno je napomenuti da su raniji izveštaji kružili o mogućoj smrti Budanova od posledica udara na jedan od objekata GUR-a ukrajinskog Ministarstva odbrane, ali je kasnije on sam demantovao ove glasine.

6 KOMENTARA

  1. Изгледа да се полако рат сели на територију Русије. За 10 дана трећа рафинерија. Чуј 475 км у територију Русије. Где је сада С-400?
    Толико о Русији као суперсили. Русија је до сада признала 43000 погинулих. Мислим да је та бројка много већа. Тотално су подбацили. Вероватно су очекивали да ће Украјинци сами да се предају.

    • Murinjo c400 je beskorisan prodiv drona od jedan kilogram sa dve kile eksploziva, pitanje je odakle su teroristi pustili taj dron, Rusija nije mala i pescana zemlja da ne moze niko da se prosvercuje dubogu unutar nje, sta mislis zasto ona gamad od izraela rusi kuce Palestincima u Gazi, nacin ratovanja se skroz promenio.

      • Видиш има један проблем. Дрон нема домет од 475 км,а крстарећи пројектил да. Ако је дрон,онда је то послато са територије у Русији.

  2. Занимљиво је то да кад год експлодира нешто иде иста прича. Оборили смо,а остаци су уништили целу зграду или рафинерију. Шта би било кад би се десио прави удар

    • Već viđeno. Ukrajinci navodno obore sve ruske krstareće projektile a na zemlji im se dešavaju spontane detonacije usled mistične vlaške mađije, a Rusi navodno obore sve ukrajinske dronove a ostaci tih dronova naprave takvu štetu da se požar vidi sa 10km udaljenosti. U oba slučaja… jest kako da ne 🙄

      I jedni i drugi su ista lažovska škola par-ekselans…stvarno kao da ih je jedan isti bivši komunistički ćaća pravio.

      • Не јављају се сад Руски гласноговорника. Изгледа да није пријатна тема.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave