NaslovnaNovostiNemačko oklopno vozilo Dingo 2 u službi OSU raskomadano nepoznatom municijom

Nemačko oklopno vozilo Dingo 2 u službi OSU raskomadano nepoznatom municijom

Oružane snage Ukrajine izgubile su još jedan oklopni automobil Dingo 2, dostavljen iz Nemačke, što potvrđuje i fotografija do koje smo došli. Na objavljenoj fotografiji se vidi ozbiljna šteta na vozilu, koja je kako se čini na fotografiji, nastala usled eksplozije protivtenkovske i nagazne mine.

Veruje se da je oko pedesetak takvih oklopnih vozila, namenjenih za upotrebu kao oklopni transporteri, isporučeno Oružanim snagama Ukrajine.

Zanimljivo, od Nemačke se u početku očekivalo da obezbedi troosovinske oklopne transportere TPz 1 Fuchs, ali je na kraju Ukrajina dobila Dingo 2 izrađenog na šasiji Unimog S5000 (Mercedes).

Ova vozila su poslata, posebno, u 95. odvojenu vazdušno-jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine stacioniranu u Žitomiru (vojna jedinica br. A0281).

Prema dostupnim podacima, gubici Oružanih snaga Ukrajine obuhvataju najmanje sedam jedinica ove vrste opreme, ali ruski izvori pretpostavljaju da stvarni broj uništenih vozila može biti veći.

Ovi gubici izazivaju sumnju u efikasnost upotrebe ovog tipa oklopnog vozila u realnim borbenim uslovima i dovode u pitanje njegovu usklađenost sa očekivanjima.

O prvom uništenom oklopnom transporteru Dingo, kojim upravljaju ukrajinski vojnici, a koji je zabeležen u oblasti Bahmuta, pisali smo još u aprilu 2023. godine.

dingo 1
Uništeni Dingo u pravcu Bahmuta

Prethodno, pre početka sukoba, bili su opremljeni američkim M1097A2 Hamerima, oklopnim transporterima BTR-3E1, oklopnim vozilima KraAZ Spartan, tenkovima T-80BV.

Borbe u prošloj godini značajno su smanjile flotu raspoložive opreme, pa je komanda jedinice bila prinuđena da usvoji različite proizvode i domaće proizvodnje, kao što su izviđačka vozila napravljena na bazi BMP-1, na kojima su kupole od BMP-2.

Ako govorimo o Dingu, snaga dizel motora iznosi 237 ks, dok im je maksimalna brzina oko 90 km/h. Sa punim rezervoarom u stanju su da pređu do 1000 km. Kapacitet broji devet osoba. Naoružanje podrazumeva mitraljez MG-3 kalibra 7,62 mm, dok je ukupna težina vozila oko 8000 kg.

dingo 1 kmw
dingo1 kmw

Dingo košta negde oko pola miliona dolara. Oklop odoleva mecima iz malokalibarskog oružja i fragmente artiljerijske municije. Dno, koje ima V-oblik, štiti od mina, ali, kao što vidimo iz objavljenih fotografija, to nije mnogo pomoglo.

24 KOMENTARA

  1. Ekovistado je duševni bolesnik sad ce reci da su Rusi napali Nato i EU a zna da Amerika i njene sluge napadaju Rusiju.Rusija je uvek vodila miroljubivu politiku a Zapadni zlikovci uvek tezili hegemoniji i dominaciji .Pa javno su rekli da nije fer da Rusija bude toliko velika i da poseduje tolike resurse i da je treba rasparcati na najmanje pet delova da bi je mogli opljačkati i oteti te resurse kao od Libije,Sirije,Iraka itd.

  2. ALASE OVAJ NAMLATI BEZ PARDONA..
    AKOJISU TO RAT UZGUBILI EVROPA LJUTI RUSIJU NETREBAJOJ TO ONASE VRAĆA U SVOJE GRANICE PRE LENJINA I STALJINA A AMERIKA ZA 20.MINUTA I BRITANIJA BI NESTALI ZA 11.MINUTA TAKO KAŽU STRUČNI LJUDI.
    I MI TREBA MALO DASE STRPIMO DA NEBI I MI BILI OZRAČENI EVROPA ĆE DOĆI KOD NAS KAO ĆISTU EKOLOŠKU A VEĆINA ĆE BITI U AFRICI.
    I TO KAŽU STRUČNJACI.

    • Пера
      Значи цела Европа озрачена а ми ништа – чиста екологија. Само да се стрепимо. Тако кажу стручњаци?

  3. A zašto Ameri kriju Abramse po šupama u Ukrajini, vidjeli kako Leopardi i Celendzeri prošli,pa ne daju da se brukaju,kao Vele čuvaju ih za proljetnu ofanzivu Ukrajine haha

  4. A sta su Gaz Tigrova unistili Ukrajinci,nema broja?To nemate slikovito?Lako oklopno vozilo malo jace nego klasican dzip,kao i hummwe.

  5. Rusi ni jedan rat nisu u istoriji dobili ,ako se Engleska stavila na drugu suprotnu stranu.Pričate za Hitlera,nikad ga Rusi ne bi dobili da nisu od Amerike dobili 11000 aviona 200 hiljada tenkova i oklopnjaka i oreko 100hiljada topova,raznih bacača.6 puta više su dali govedine Rusima nego što mogu oni da proizvedu.Rusi su oduvek bili samo topovsko meso kao i svi Sloveni.

  6. Pa ta švapčad…nisu još pokupili ni onaj otpad od tzv boljih vozila…kod Kurska, Staljingrada…od 1942, 43..
    Možda im to sad sve Rusija vrne ko i svako drugo njino smeće, u centar Berlina. Bilo bi ekološki ispravno.

  7. Pa to je svima jasmo da je rat u Ulraini veliki poligon za testiranje i potrošnju raznog ogruźja.Naravno to će Ukraina da plati ako bude imao ko to da plati.Svet se bori do poslednjeg ukrsinca.⁷

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave