NaslovnaNovostiPrvi nemački oklopni Dingo uništen u okolini Bahmuta

Prvi nemački oklopni Dingo uništen u okolini Bahmuta

Oklopni transporter Dingo, kojim upravljaju ukrajinski vojnici, uništen je prvi put u oblasti Bahmuta.

Fotografija ovog specijalnog vozila, nemačke kompanije Krauss-Maffei, objavljena je na telegram kanalu “Vojni obaveštajac”. Početna serija od deset komada prebačena je na žarište sukoba u novembru prošle godine. Ukupno je se pričalo o nabavci od oko pedeset jedinica.

Prema nekim izveštajima, prva jedinica koja je dobila takvaa vozila bila je 95. odvojena vazdušno-jurišna brigada stacionirana u Žitomiru (vojna jedinica br. A0281).

Prethodno, pre početka sukoba, bili su opremljeni američkim M1097A2 Hamerima, oklopnim transporterima BTR-3E1, oklopnim vozilima KraAZ Spartan, tenkovima T-80BV.

Borbe u prošloj godini značajno su smanjile flotu raspoložive opreme, pa je komanda jedinice bila prinuđena da usvoji različite proizvode i domaće proizvodnje, kao što su izviđačka vozila napravljena na bazi BMP-1, na kojima su kupole od BMP-2.

dingo 1 kmw
dingo 1 kmw

Ako govorimo o Dingu, ta vozila su stvorena na osnovu čuvenih dvoosovinskih terenskih vozila Mercedes Unimog S5000. Snaga dizel motora – 237 ks, dok im je maksimalna brzina oko 90 km/h. Sa punim rezervoarom u stanju su da pređu do 1000 km. Kapacitet broji devet osoba. Naoružanje podrazumeva mitraljez MG-3 kalibra 7,62 mm, dok je ukupna težina vozila oko 8000 kg.

Dingo košta negde oko pola miliona dolara. Oklop odoleva mecima iz malokalibarskog oružja i fragmente artiljerijske municije. Dno, koje ima V-oblik, štiti od mina, ali, kao što vidimo iz objavljenih fotografija, to nije mnogo pomoglo.

6 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave