NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine tajno dobijaju dronove dugog dometa iz Švajcarske koje proizvodi...

Oružane snage Ukrajine tajno dobijaju dronove dugog dometa iz Švajcarske koje proizvodi Rus

Počev od 2023. godine Oružane snage Ukrajine (OSU) svaki mesec tajno dobijaju dronove od švajcarske kompanije Destinus. Ispostavilo se da je osnivač ovog startapa rođeni Rus, koji se odrekao državljanstva, Mihail Kokorič, piše francuski časopis Challenges.

“Već smo jedan od glavnih proizvođača dronova u Evropi. Svakog meseca isporučujemo više od 100 velikih dronova, a Ukrajina je jedan od naših glavnih kupaca. Naši proizvodi su uređaji dvostruke namene koji podjednako dobro rešavaju i civilne i vojne probleme. Planiramo da izgradimo fabriku u Ukrajini”, tvrdi Kokorič.

U Ruskoj Federaciji, biznismen je bio na čelu poznatog svemirskog startapa Dauria Aerospace. On je rekao da će njegova kompanija snabdevati Ukrajinu dronovima Lord, čiji domet varira od 750 do 2 hiljade kilometara.

Šef kompanije je obećao da će Oružane snage Ukrajine uskoro dobiti i bespilotne letelice Hornet i Ruta. Potonji je letelica na raketni pogon sa dometom od 300 kilometara (na slici), a Hornet je veoma brz mini-dron težak nekoliko kilograma koji može da presreće neprijateljske bespilotne letelice. Njegova brzina je takođe 300 km/h.

“Počeli smo da razvijamo Lord početkom prošle godine i pokrenuli masovnu proizvodnju krajem godine. Počeli smo da razvijamo Rutu u drugoj polovini 2023. i planiramo da je masovno proizvodimo odavde sredinom 2024. godine. Isto tako, počeli smo da razvijamo Hornet prošle godine i trebalo bi da počnemo masovnu proizvodnju do kraja 2024. godine“, objašnjava Mihail Kokorič za BFM Biznis.

Ruta je osmatrački dron sposoban za napade vazduh-zemlja i nadgledanje. Hornet, ultra-brzi (300 km/h) lovac na bespilotne letelice, biće optimizovan za istraživanje područja i delovaće kao telekomunikacioni relej. Ruta će se sklapati u Ukrajini sa komponentama napravljenim u Španiji i Holandiji. Za Hornet još ništa nije odlučeno, kaže ovaj Rus.

Ukupno, od drugog kvartala 2023, Destinus je Ukrajini isporučio do stotinu jeftinih dronova. Kokorič planira da osnuje filijalu kompanije u Francuskoj. Destinus trenutno želi da razvije hipersonične bespilotne letelice i avione (brzine veće od 5 maha) i za teretno i za putničko tržište.

destinus hipersonicni projekat 1
destinus hipersonicni projekat 1

Mikhail Kokorich, 47 godina, ima prilično bogato iskustvo. Pre nego što je stvorio avio-kompaniju Destinus, ovaj Rus iz Sibira, sa diplomom inženjera fizike, napravio je svoju prvu kompaniju 1991.

Navodno je napustio Rusiju nakon dolaska Vladimira Putina na vlast. Zatim je kako tvrdi otišao u SAD da stvori druge kompanije, a zatim se preselio u Švajcarsku da pokrene Destinus.

9 KOMENTARA

 1. Zamisli koji to profil čoveka koji se odrekao svog državljanstva i aktivno radi protiv svoje države.
  To je posebna dijagnoza.
  Koliko god da mrziš sistem u svojoj zemlji, ako uradiš ovako nešto, jedini naziv za to je izdajnik i legitimna meta.

 2. Isus je bio jevrejin. I svi apostoli i svi prvi hriščani.

  I Ajnštajn je bio jevreji

  I bar 20 % nobelovaca (dok su 0.2 % svetskog stanovništa).

  Po tebi oni su poštovali satanizam?
  Sram te bilo širiš mržnju.

  am širiš satanisticnuram te bilo

 3. A sta je sa Svajcarskom zar nije neutralna.Nije nikad ni bila kao ni Austrija obe su u Nato.Samo sire fašističku propagandu .

 4. Ako ga ubiju Rusi to je ok, ali pošto već nisu trebali bi ovi drugi da ga roknu, sigurno radi nešto bitno za Ruse kad ga ne diraju!!!!

 5. Koliko sam razumeo šta ovaj izrod “rus” pravi protiv “svojih” , će biti upućen , na hitno anti alergijsko lečenje ,mirisanje cveća iz korena .

  • Taj rus je jevrej kao i vecina Rusa koji su dosli u Srbiju jer nisu mogli da izadju iz Rusije osim ako nisu jevreji. Oni nemaju naciju niti drzavu osim sto postuju novac i satanizam.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave