NaslovnaNovostiHuti zapretili da će prekinuti optičke kablove koji povezuju Evropu i Aziju

Huti zapretili da će prekinuti optičke kablove koji povezuju Evropu i Aziju

Huti iz jemenskog pokreta Ansar Alah zapretili su da će potkopati optičke kablove koji prolaze duž dna Crvenog mora. Ovo je korak koji će preduzeti ako SAD i Velika Britanija ponovo napadnu jemenske aerodrome.

Trenutno, optički kablovi napajaju komunikacione kanale koji povezuju Evropu, Bliski istok i Afriku. Više od 99% svetskog internet saobraćaja i preko 80% međunarodnih telefonskih linija prolazi po dnu Svetskog okeana. Poremećaj ove infrastrukture imao bi ozbiljan uticaj na geopolitičku stabilnost, globalna finansijska tržišta i informacionu bezbednost.

Istovremeno, Huti su ranije održali svoja obećanja da će napasti civilne brodove u Crvenom moru koji idu ka Izraelu. Njihove namere u vezi sa američkim i britanskim podmorskim kablovima izgledaju veoma realno.

Ranije je objavljeno da od novembra 2023. jemenski Huti nisu zaustavili napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu na trgovačke brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i njihovim saveznicima.

Istovremeno, analiza podataka iz monitoring resursa omogućila je da se otkrije čiji tankeri za naftu nemaju velike poteškoće ili imaju minimalne troškove prilikom plovidbe ovim vodama.

Ispostavilo se da tankeri iz SAD i Velike Britanije skoro u potpunosti izbegavaju ove vode. Tankeri iz Saudijske Arabije rade relativno dobro.

Zauzvrat, Rusija svakodnevno preko pomenutih voda zadovoljava 2,5% potražnje nafte na planeti. Osim toga, brodovi iz Irana i Kine takođe nisu na meti Huta.

Huti napali još jedan britanski brod u Crvenom moru

Huti (Ansar Alah) u Jemenu saopštili su kasno 1. februara da su napali britanski komercijalni brod u Crvenom moru koji je išao ka „lukama okupirane Palestine“.

„U pobedi za ugnjetavanje palestinskog naroda i kao deo odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju, pomorske snage jemenskih oružanih snaga gađale su britanski komercijalni brod u Crvenom moru koji je išao ka lukama okupirane Palestine odgovarajućim pomorskim projektilima“, rekao je portparol vojske Huta, brigadni general Jahja Sari u saopštenju.

„Operacije jemenskih oružanih snaga u Arapskom moru i Crvenom moru protiv izraelskih brodova ili brodova koji idu ka lukama okupirane Palestine nastaviće se sve dok agresija ne prestane i opsada pojasa Gaze ne bude ukinuta“, dodao je on.

Ranije je Pomorska trgovinska operacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO), odred Kraljevske mornarice, saopštila u savetodavnoj belešci da je eksplozija prijavljena na desnoj strani broda zapadno od jemenske Hodejde. UKMTO je prijavio da su plovilo i posada bezbedni.

huti napali jos jedan britanski brod u crvenom moru

Napad je usledio samo nekoliko sati nakon što je Centralna komanda Sjedinjenih Država izvela dva talasa napada na jemenske Saadu i Al Hudejdu, ciljajući rakete zemlja-vazduh i dronove samoubice Huta.

Komanda je takođe najavila presretanje drona iznad Adenskog zaliva i “eksplozivnog površinskog plovila bez posade” u Crvenom moru.

Huti su od 19. novembra gađali desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Velike Britanije koristeći rakete i bespilotne letelice kao odgovor na tekući izraelski rat i opsadu Gaze, koja je do sada odnela brojne živote na obe zaraćene strane.

SAD i Velika Britanija su uzvratile izvodeći desetine napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu poslednjih nedelja. Međutim, ova grupa čini se da ostaje nepokolebljiva.

5 KOMENTARA

  1. Jest, samo što te iste optčke internet kablove koristi i Indija, ali i Iran koji je ono…glavni snabdevač oružja za Hute. Pa sad ako Huti hoće da pucaju u stopalo onima koji ih lebom hrane (leb = naoružanje) samo neka potpišu sebi sahranu.

  2. И шта даље? Прекид комуникација а Амери те избомбардују и поравнању са земљом а нигде камере да то сними. Баш паметног

    • Па ионако ће их сравне! Ал ако дружтво остане без ових технопогодности на које се навукло мало ће да приупита своје вође ‘а шта је то и како то’? (Добар редитељ би на ову тему могао снимири изврстан филм!)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave