NaslovnaNovostiUkrajinski obaveštajci ponovo prebrojali koliko Rusija ima raketa: Stanje isto, kao da...

Ukrajinski obaveštajci ponovo prebrojali koliko Rusija ima raketa: Stanje isto, kao da ih ne koriste

Još u novembru mesecu, spikerka operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da ruska vojska ima raspoređeno moćno čvorište na poluostrvu Krim.

Tada je saopštila zanimljiv podatak, kako Ruska Federacija akumulirala preko 800 projektila na Krimu za, kako je tvrdila, napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Sada, prema najnovijim podacima koji stižu iz Ukrajine, stanje je ostalo nepromenjeno.

U izveštaju Glavne obaveštajne uprave (GUR) pri Ministarstvu odbrane Ukrajine, koji je predstavljen danas, 01.02.2024, pokazuje se da ruske trupe trenutno imaju više od 800 operativno-taktičkih i strateških raketa. Većina njih, odnosno 375, su balističke i krstareće rakete namenjene za kopnene komplekse Iskander-M.

Prema podacima koje je iznela vojna obaveštajna služba Ukrajine, ruska vojska pored 375 raketa Iskander poseduje i 218 krstarećih raketa Kalibar, 144 rakete H-22/32, 63 hipersonične rakete Kindžal i 42 strateške H-101 odnosno H-555.

Komentarišući izveštaj ukrajinske vojske, ruski izvori su ukazali da su specijalne službe Ukrajine nekoliko puta pogrešile u pogledu broja raketa koje poseduju ruske snage. Tako su ukrajinski zvaničnici u više navrata tvrdili da su ruske zalihe raketa iscrpljene ili da je potencijal ruskog Vojnoindustrijskog kompleksa sveden na nulu.

iskander m
iskander

Međutim, krajem prošle i početkom ove godine takve izjave su potpuno opovrgnute i protivrečene samim razvojem rusko-ukrajinskog sukoba.

Oružane snage Rusije izvele su nekoliko masivnih raketnih napada na vojne objekte u Ukrajini, uništavajući proizvodne pogone, skladišta, komandna mesta ili mesta koncentracije ukrajinskog osoblja i stranih plaćenika. Napadi su, kako su se događali, uzastopno okarakterisani kao najveći od početka sukoba.

Ruska strana je nedavno pokazala da je, uprkos međunarodnim sankcijama, sposobna da brzo popuni zalihe balističkih i krstarećih raketa. Industrija je minimum udvostručila proizvodnju projektila, uključujući i protivvazdušne rakete, koje su u nekim slučajevima korišćene i za napade na kopnene ciljeve.

Pored projektila, pretpostavlja se da ruske trupe i dalje poseduju enormne količine raznih vrsta avio-bombi, od kojih neke datiraju čak iz sovjetskog doba. Te bombe su konvertovane postavljanjem kompleta za klizanje i upravljanje (UMPK), koji omogućavaju letelici da pokrene napade izvan dometa protivničke protivvazdušne odbrane.

Treba napomenuti da je od početka eskalacije sukoba u Ukrajini ruska vojska izvela mnoštvo masovnih napada na ciljeve na ukrajinskoj teritoriji, od kojih je svaki uključivao desetine ili čak stotine projektila raznih tipova.

h 101 ispod tu 95ms
h 101 ispod tu 95ms

Međutim, efikasnost gađanja nije bila stoprocentna. Pojedine ruske rakete su ili promašile svoje ciljeve ili ih je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Istovremeno, postoji mogućnost da rusko istraživanje takođe nije funkcionisalo na odgovarajući način koji bi obezbedio efektivno određivanje ciljeva koji će biti pogođeni. Podsetimo, Ukrajina je 1,7 puta veća od, na primer, Nemačke.

Inače, činjenica je da, posle skoro dve godine sukoba, ukrajinska vojska i dalje poseduje naoružanje sovjetske i ruske proizvodnje, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane poput S-300 ili Buk, ali i avione Su-24 i Mig-29, ili operativno-taktičke rakete Točka-U.

7 KOMENTARA

  1. Rusi i ne proizvode nista od robe siroke potrosnje(od gaca do automobila im je kinesko ili onim bogatijim,zapadno), kako i ne bi imali rakete. Kako rublja tone i pucaju po savovima, moci ce da sednu i voze se na tim raketama(cigani lete u nebo), posto im je i civilni aerosaobracaj u raspadu.

  2. Мене не чуди да Руси имају,него одакле више украјинцима овог Совјетског наоружања

  3. Нема смисла да их украјински ‘обавештајци’ и даље броје. Заболеће им главе на крају од бројања! Временом ће Војска Русије имати све више и више камиказе
    и остале дронове !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave