NaslovnaNovostiKijev izračunao broj raketa koje je akumulirala Ruska Federacija za napade na...

Kijev izračunao broj raketa koje je akumulirala Ruska Federacija za napade na energetski sistem Ukrajine

Ruska Federacija je već akumulirala više od 800 projektila na Krimu za napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu naredne zime.

Ova izjava dolazi od spikerke operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalije Gumenjuk. Prema njenim rečima, ruska vojska je rasporedila moćno čvorište na poluostrvu.

Prema Glavnoj obaveštajnoj upravi Ukrajine, Rusi su rasporedili moćno vojno čvorište na poluostrvu Krim. Tu su koncentrisane rakete Kalibar i Oniks. Rakete koje se čuvaju na Krimu su vazduh-zemlja, lansirane su iz aviona i razbacane su po raznim vazdušnim bazama gde se mogu utovariti u avione, rekla je Gumenjuk.

„Mi se oslanjamo na podatke Glavne obaveštajne uprave (Vojske – GUR/HUR). Potencijal neprijatelja se akumulira – to je očigledno“, rekla je Natalija. „Reč je, ukupno, o raspoloživosti sa više od 800 raketa koje će neprijatelj upotrebiti za energetski teror“, naglasila je Gumenjuk.

Dodatna mera koju je preduzela Ukrajina je da se deo rezervnih transformatora čuva u Poljskoj i Rumuniji, tako da su bezbedni do trenutka kada im zatrebaju, kako je prošle nedelje objavila ukrajinska publikacija Unian.

Po svemu sudeći, Ukrajina je veoma zabrinuta zbog predstojeće zime, koju će obeležiti novi udari na energetsku infrastrukturu. U svakom slučaju, ovo nije prvi put da se objavljuje ogroman broj raketa koje je ruska vojska akumulirala upravo za ove namene.

Međutim, pre samo nekoliko meseci, iz iste kuhinje su nam dolazile izjave da je ruskoj vojsci ostalo naoružanja za samo jedan ili najviše dva udara. Sada se niko i ne seća ovih izjava. Ukrajinska publika se intenzivno priprema za činjenicu da njihovi sistemi PVO neće moći da odbiju raketne napade.

bastion p lansira oniks
bastion p lansira oniks

Ovakva propaganda ima dvostruki cilj. Prvi je da se eventualni revolt stanovništva, u slučaju potvrđenih pogodaka, uguši u korenu, sobzirom da tada posledice po ukrajinske vlasti mogu biti katastrofalne. Drugi je da se apeluje na dodatnu pomoć sa zapada.

Čime se sve Kijev pokušava da zaštiti?

Poslednja dva sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T, koje će Nemačka isporučiti do kraja godine, dopuniće, možda, najšareniji protivvazdušni sistem u Evropi.

Uprkos tome, Ukrajina nema dovoljno PVO opreme da pokrije celu teritoriju, ali su veliki gradovi i kritične infrastrukturne tačke dobro zaštićeni, tvrde ukrajinski izvori.

„Zaštita glavnog grada Kijeva (gde ima mnogo državnih institucija i preduzeća) od neprijateljskog bombardovanja je jedno od prioritetnih pitanja“, rekao je portparol Vazduhoplovstva Jurij Ignat prošle nedelje.

Sa svoje strane, načelnik Vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko objasnio je posebnost „Gvozdene kupole“ oko prestonice Kijeva – višeslojnu kombinaciju sistema PVO. Za zaštitu Kijeva postoji nekoliko slojeva protivvazdušne odbrane, koja se sastoji od mešavine zapadne i sovjetske opreme:

ukraine has deployed an egyptian air defense system iris t
Ukrajinac pored sistema PVO IRIS-T
  • Pre svega mobilni protivvazdušni sistemi: zapadni „Avenger”, udvostručen sovjetskim sistemima „9K33 Osa”, koji obezbeđuju zaštitu od dronova koji lete na maloj visini;
  • Udvostručeni su sistemima MANPADS (Prenosni PVO sistemi): „Piorun“, „Igla“, „Strila“, „Stinger“, „Martlet“, RBS-70;
  • Protivvazdušni topovi, kao što su guseničarski sistemi „Gepard” i „Šilka” ili fiksni protivavionski top ZU-23, su postavljeni protiv ciljeva koji lete malom brzinom.
  • Poslednji sloj čine protivvazdušni raketni sistemi: S-300, „Buk“, S-125, NASAMS, IRIS-T, Crotale i Patriot.
  • Evropski francusko-italijanski sistem SAMP-T izgleda da je dodeljen drugim ciljevima u Ukrajini.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave