Naslovna Novosti Ukrajinski projektil Neptun, odgovoran potapanje broda Moskva, dospeo u ruske ruke netaknut

Ukrajinski projektil Neptun, odgovoran potapanje broda Moskva, dospeo u ruske ruke netaknut

0
neptun raketa
neptun raketa
google news

Ostaci ukrajinske krstareće rakete Neptun, široko promovisane kako je učestvovala u potapanju ruske krstarice Moskva 2022. godine, navodno su isplivali na obalu ruskog Azovskog mora.

Ovo otkriće označava prvi opipljivi dokaz da je jedna od ovih raketa zaista lansirana u borbi. Ovo je izašlo na videlo kroz video koji je deljen na Telegramu, a koji prikazuje krstareću raketu R-360 Neptun na plaži u blizini ruskog lučkog grada Taganroga.

Snimak, koji se pojavio na društvenim mrežama 29. januara, prikazuje uglavnom netaknutu raketu. Ruski telegram kanali su objavili da je ruska protivvazdušna odbrana presrela raketu.

Prema ukrajinskim medijima, stanje rakete i lokacija njenog otkrića sugerišu da je možda završila u moru tokom pokušaja napada na Krim.

Specifičan izgled na snimku potvrđuju ukrajinsko poreklo krstareće rakete, koju karakterišu njen trup, zakrilci i dizajn mlaznice motora. Međutim, sa snimka ostaje nejasno da li je projektil proizveden pre ili tokom eskalacije sukoba.

Raketa Neptun je prvi put privukla međunarodnu pažnju 14. aprila 2022. godine, kada je, prema ukrajinskim tvrdnjama zadala udarac ruskoj mornarici potopivši Moskvu, jedan od najvećih ratnih brodova Crnomorske flote i nekada značajno sredstvo u ruskom pomorskom arsenalu.

Gubitak Moskve, procenjen na 750 miliona dolara, predstavlja najveći gubitak Rusije u dosadašnjoj kampanji protiv vlasti u Kijevu.

Dakle, raketa je primorala Rusiju da povuče svoju Crnomorsku flotu dalje od ukrajinskih obala. Pored toga, njeno prisustvo je bilo ključno u odvraćanju ruskih snaga od planiranih operacija sletanja na ukrajinsku teritoriju, gde ukrajinski izvori posebno ističu Zmijsko ostrvo, koje se nalazi u dometu raketnog sistema Neptun.

ukrajinska raketa neptun u letu
ukrajinska raketa neptun u letu

Podsetimo, Zmijsko ostrvo se pokazalo izuzetno značajno iz i dalje nejasnih strateških razloga, međutim očigledno propagandnih, posebno sa ukrajinske strane, gde se predsednik Zelenski čak i slikao.

Prošle godine je objavljeno da su ukrajinske snage proširile svoj arsenal novom verzijom rakete Neptun za kopneni napad. Međutim, ostaje neizvesno da li pronađena olupina odgovara ovoj verziji.

Izveštaji iz avgusta 2023. detaljno govore o upotrebi kopnenog napada Neptun za neutralizaciju ruskog raketnog sistema zemlja-vazduh S-400 na Krimu, nakon čega su sledećeg meseca usledili udari na vazduhoplovnu bazu na Krimu.

Ruska vojska je tada prijavila presretanje prve ukrajinske protivbrodske rakete R-360 Neptun, da bi potom prijavili još nekoliko presretanja.

R-360 Neptun nastala iz sovjetske H-35

Neptun je protivbrodski raketni sistem koji je razvio ukrajinski Luč dizajnerski biro koji predstavlja značajan napredak u sposobnostima obalske odbrane, dizajniran da se suprotstavi raznim pretnjama, uključujući ratne brodove, tankere za naftu i sletanje brodova. Neptun je krstareća raketa koja koristi naprednu tehnologiju navođenja i pogona, osiguravajući preciznost i efikasnost u gađanju neprijateljskih brodova.

Neptun

Po svojim tehničkim specifikacijama, raketa Neptun ima domet od oko 300 kilometara, što joj omogućava da pogađa ciljeve udaljene od obale. Raketa nosi bojevu glavu od približno 150 kilograma, dovoljno moćnu da nanese značajnu štetu neprijateljskim brodovima.

Ukrajinski konstruktorski biro „Luč” je 2019. godine razvio protivbrodsku raketu R-360 Neputn. Iste godine Ukrajina je sprovela testove pucanja. U junu iste godine Ukrajina je organizovala još jednu seriju testova.

U osnovi, projektil “Neptun” predstavlja modernizovanu verziju sovjetskog projektila H-35, s tim što su u ukrajinskoj verziji poboljšani domet i sistem navođenja.

Prema ukrajinskoj odbrambenoj industriji, raketni sistem Neptun je dizajniran za uništavanje ratnih brodova klase razarača, fregata, korveta i amfibijskih jurišnih brodova čak i u teškim vremenskim uslovima. Raketa Neptun ima radarski sistem za navođenje.

Guverner Odese Maksim Marčeno prvi je objavio vest da je ruska raketna krstarica pogođena protivbrodskim projektilom “Neptun”. R-360 Neptun je dizajniran za mobilnost i može se lansirati sa transportera koji se brzo kreću po terenu. Ovo omogućava sistemu da se brzo premesti na različite lokacije i izbegne protivničku detekciju i odbranu.

Namenjen je gađanju ciljeva deplasmana do 5.000 tona, a u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga uvedena je prošle godine, posle skoro pet godina testiranja u okolini Odese.

Rakete koje koristi R-360 Neptun na papiru imaju impresivan dolet od oko 280 kilometara, što omogućava napade na brodove daleko od obale. Ova udaljenost daje ukrajinskoj mornarici veću operativnu slobodu.

Історичний пуск двох ракет Нептун, які потопили російський крейсер "Москва" 13.04.2022

Tokom testiranja, najveći domet na kojem je uspešno pogođena meta bio je 100 kilometara. Ovaj projektil nosi bojevu glavu težine 100 kilograma. Projektili sistema R-360 Neptun lete brzinom od oko 0.9 Maha, što ih čini teškim metama za protivničku odbranu.

Sistem “Neptun” čine ukupno četiri vozila – mobilni lanser montiran na kamion USPU-360, vozilo na kojem se nalaze dodatne rakete, komandni i kontrolni centar i posebno teretno vozilo.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version