Naslovna Novosti Rusi presreli rakete Neptun i dronove koje je Ukrajina lansirala ka Krimu;...

Rusi presreli rakete Neptun i dronove koje je Ukrajina lansirala ka Krimu; Američki dron Global Hawk pomagao

2
rq 4 global hawk na pisti pred poletanje
rq 4 global hawk na pisti pred poletanje
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17.11.2023. u jugozapadnom delu Crnog mora uništeno sedam ukrajinskih pomorskih dronova i jedan brod sa desantnim trupama Oružanih snaga Ukrajine, koji su se uputili ka poluostrvu Krim.

„Svi otkriveni ciljevi su uništeni uz pomoć standardnog naoružanja Mornaričke avijacije Crnomorske flote Rusije“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je prenela agencija Interfaks.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, ukrajinski ciljevi su otkriveni u petak, tokom misije vazdušne patrole u ​​jugozapadnoj oblasti Crnog mora.

Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, među uništenim ciljevima bilo je Seastar tipa Villard.

Ranije, takođe tokom dana u petak, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je protivvazdušna odbrana uništila dve ukrajinske krstareće rakete tipa Neptun, u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, u blizini obale Krima.

neptun ide ka brodu moskva
neptun navodno u trenutku kada ide ka brodu moskva

Predstavnici ministarstva su precizirali da je napad sa dve rakete Neptun izveden oko 10.40 po moskovskom vremenu.

Američki dron RQ-4B Global Hawk je navodno prikupljao informacije o ruskim protivvazdušnim avionima

Ruski izvori tvrde da je američki izviđački dron RQ-4B Global Hawk funkcionisao u neutralnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora tokom ukrajinskih napada. Prema njihovim rečima, ovaj dron je nekoliko dana leteo u istočnom Mediteranu i prikupljao informacije, pri čemu ukrajinske snage nisu pokušale da napadne Krim.

S obzirom na to da se američki izviđački dron nakon uništenja ukrajinskih raketa nije vratio u svoju stalnu bazu, ruski mediji su ocenili da je bespilotna letelica ne samo koordinirala napad Oružanih snaga Ukrajine, već i okupila informacije o delovanju sistema PVO Rusije
sa poluostrva Krim.

S druge strane, na društvenim mrežama pojavio se niz objava pojedinih ukrajinskih korisnika u kojima se navodi da ruska strana priprema odgovor na napad na ofanzivna dejstva ukrajinske vojske. Prema nekim telegramskim kanalima u Odeskoj oblasti, u tu svrhu je ruski brod sa osam krstarećih raketa „Kalibar“ izašao u Crno more.

Što se tiče američkog istraživačkog drona RQ-4B Global Hawk, mora se istaći da je on obavljao uobičajenu notu poslednjih misija, i to u jugozapadnom području Crnog mora, u pomorskom okrugu koji se nalazi severno od Ereglija.

Bespilotna letelica, registarske oznake 10-2045 i radio pozivnog znaka FORTE10, poletela je iz vazdušne baze Sigonela na italijanskom ostrvu Siciliji. Dron je izašao iznad Crnog mora na teritoriju Bugarske i evoluirao na visini od 15.880 metara.

Podsećanja radi, sa „pretkom“ ove bespilotne letelice, tzv. General Atomics RQ-1 Predator (izviđačka-nenaoružana letilica, Reconnaissance-Unmanned aircraft system 1 Predator) imali smo „sreću“ među prvima da se sukobimo mi, na prostorima Bosne i Hercgovine i Kosova.

rq 4b u letu
rq 4b u letu

Prema nezvaničnim podacima, tokom sukoba 1995-1999 iznad našeg neba je jedan Predator uništila PVO a drugi je oboren uključivanjem samouništavajućeg uređaja. 

Dron RQ-4B Global Hawk redovno leti oko Krima

FORTE10 i FORTE12 poleću iz vazdušne baze Sigonella u Italiji (Italian Air Force Base Sigonella, Sicilija) i ulaze u vazdušni prostor Rusije iznad Crnog mora između Bugarske i Turske. Maksimalno trajanje leta RQ-4 Global Hawk je 36 sati.

Inače, italijanski sajt „italmilradar“ je još 14. januara 2021. pisao kako „FORTE10 sa sedištem u Sigonelli uobičajeno izvršava misije iznad istočne Ukrajine i iznad Crnog mora. U letovima američkog drona na velikim visinama, nedavno je primećen niz obrazaca.

RQ-4 (pozivni znak FORTE10) najčešće leti u tri zone dežurstva: u zapadnoj (nedaleko od bugarske Varne), centralnoj, na delu Crnog mora i istočnoj, u neposrednoj blizini ruske crnomorske obale. Dok leti u zapadnom delu Crnog mora, veruje se da je Global Hawk u sadejstvu sa drugim avionima američkog vazduhoplovstva i NATO.

Kada leti iznad centralnog dela Crnog mora, radar bočnog pogleda navodno radi u režimu elektro-optičkog infracrvenog sintetičkog  režima (SAR), što omogućava posmatranje velike površine i praćenje velikog broja malih ciljeva (više od 100) sa visokom rezolucijom.

Dok leti pored ruske obale Crnog mora, veruje se da RQ-4 skenira aktivnosti protivvazdušne odbrane oko glavnih crnomorskih luka. Pomorska baza u Novorosijsku je, po svemu sudeći, od posebnog interesa za američki RQ-4. Naime, UAV poleće sa Sicilije, pošto iz baze iz koje formacije brodova štite akvatorij, protivpodmorničke i protivminske brodove.

Prema ruti letova RQ-4, može se pretpostaviti da:

Letovi na zapadu Crnog mora odvijaju se neposredno pre ili neposredno nakon očekivanog aktiviranja brodova-nosača sa raketnim sistemima ”Kalibar NK” (na navodnim brodovima)  ili izviđačkih brodova Crnomorske flote tipa „Ivan Hurs“;  

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Letovi RQ-4 u centralnom delu se najverovatnije vrše u cilju prikupljanja podataka za napad na Sevastopolj i Krim vazdušnim i površinskim bespilotnim letelicama. 

Kada leti u centralnom delu Crnog mora, RQ-4 prati aktivnosti PVO kako u bazi flote, tako i u drugim vojnim objektima na Krimu; Prisustvo RQ-4 u istočnim regionima Crnog mora najverovatnije ukazuje na to da će podaci biti korišćeni za pokušaj udara dronovima na rusku infrastrukturu za gorivo ili energiju.

2 KOMENTARA

  1. Da ruski dronovi lete tako blizu amerike bili bi oboreni ali rusii i dalje planiraju kupovinu vila na zapadu pa nece zapravo da se zamere zapadnim partnerima kako ih rusi iz milosti zovu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version