Naslovna Novosti Ruski izviđački brod Ivan Hurs napadnut pomorskim dronovima u Crnom moru

Ruski izviđački brod Ivan Hurs napadnut pomorskim dronovima u Crnom moru

0
ivan hurs
ivan hurs
google news

Ruski izviđački brod projekta 18280 „Ivan Hurs“, Jurij Ivanov klase tokom prolaska Bosforom postao je meta napada triju marinskih dronova.

Uprkos pretnji sa kojom se brod suočio, napad je uspešno odbijen, javljaju ruski izvori. Prema prvim izveštajima, Ivan Hurs nije oštećen, što ukazuje na dobru pripremljenost i visoku efikasnost ruskih mornara koji su uspeli da se odupru takvim pretnjama.

„Večeras je ruski izviđački brod projekta 18280 Ivan Hurs napadnut od tri pomorska drona dok je prolazio kroz Bosfor. Napad je uspešno odbijen, prema prvim izveštajima, brod nije pretrpeo nikakvu štetu“, naveo je Mihail Zvinčuk u saopštenju.

Prema rečima Mihaila Zvinčuka, incident se dogodio nakon prolaska Bosforskog moreuza, 40 nautičkih milja severno, što odgovara južnom delu Crnog mora. Vreme napada utvrđeno je 5.30, po lokalnom vremenu.

mikola 3
Pomorski dron Mikola 3

Drugi detalji o ovoj temi još nisu dostupni, dok Turska, međutim, još ne može da potvrdi činjenicu napada na ruski ratni brod. Incident bi mogao da postane ozbiljna pretnja za brodove u Crnom moru.

Podsetimo, ovo nije prvi napad. Ruska Crnomorska flota odbijala je napade pomorskih dronova kod obale ruskog lučkog grada Sevastopolja na Krimu.

Zabeležen je i napad na Sevastopolj u noći 22. marta koji je izveden novim tipom pomorskih dronova koji su manji od onih korišćenih 2022. godine.

monobank dron
monobank dron

Brod Ivan Hurs

Klasa Jurij Ivanov (projekat 18280) je novi tip ruskog broda za prikupljanje obaveštajnih podataka. Brod je dizajnirao JSC „Centralni projektantski biro Iceberg“. Deplasman broda je više od 4000 tona, domet krstarenja ne manji od 8 hiljada milja. Trup i struktura je napravljena od čelika.

brod ivan hurs
brod ivan hurs

Obaveštajni brodovi klase Projekat 18280 su naoružani sa dva MTPU 14,5 mm marinska mitraljeza smeštena na palubi na bordskom postolju. Mitraljezi su efikasni protiv lako oklopnih površinskih, obalnih i vazdušnih ciljeva koji lete na udaljenosti do 2 km.

Plovilo je takođe opremljeno sa šest lansera raketnog sistema zemlja-vazduh 9K38 Igla (SAM) koji se sastoji od do 32 rakete 9M39 za odbranu od aviona i helikoptera sa fiksnim krilima.

Brod je po svojim performansama i mogućnostima znatno superiorniji od sličnih brodova prethodnih generacija uglavnom zbog svestranosti i visokog nivoa automatizacije i integracije sistema.

Klasa Jurij Ivanov je opremljena navigacionim i radarskim sistemima za upotrebu u izviđačkim i elektronskim obaveštajnim misijama.

Obaveštajni brod je dobio ime po viceadmiralu Ivanu Hursu (29.09.1922-28.12.2002), koji je doprineo organizovanju i razvoju stalne pomorske obaveštajne službe sovjetske mornarice.

Obaveštajni brod Ivan Kurs položen 14. novembra 2013. na Severmaja Verf u Sankt Peterburgu, porinut 16. maja 2017. i pušten u rad 18. juna 2018. U aktivnoj je upotrebi od tada.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version