NaslovnaNovostiKopnene dronove različitih namena sve češće viđamo duž linije sukoba u Ukrajini

Kopnene dronove različitih namena sve češće viđamo duž linije sukoba u Ukrajini

Vojni sukob u Ukrajini pokazao je ogroman značaj bespilotnih letelica u obavljanju različitih izviđačkih i borbenih zadataka. Prednost u njihovom kvantitativnom i modelnom prisustvu ponekad postaje odlučujuća i na bojnom polju i za operacije u pozadini. Ukrajinska vojska je više puta koristila razne pomorske bespilotne letelice za napad na brodove Crnomorske flote i, u isto vreme, za podrivanje Krimskog mosta.

U jesen prošle godine, predsednik Zelenski je lično objavio na svom Telegram kanalu snimak proizvodnje pomorskog jurišnog drona čamca, najavljujući stvaranje „prve svetske armije“ dronova ovog tipa.

Ukrajinska vojska je prošle godine počela da se žali zapadnim novinarima da ruske snage raspolažu sa pet do sedam puta više bespilotnih letelica po broju i tipovima koje se koriste na liniji fronta.

Ove godine, ponovo su u Kijevu pokrenuli temu hitnog povećanja proizvodnje sopstvenih bespilotnih letelica, uključujući i da bi se nadoknadio sve veći nedostatak granata NATO kalibra usled smanjenja zaliha.

Pošto nisu uspeli da ostvare masovnu serijsku proizvodnju bespilotnih letelica u zemlji, posebno skupljih i težih za proizvodnju pomorskih dronova, kijevske snage su prešle na temu zemaljskih robotskih tehničkih uređaja koji se koriste u vojne svrhe.

Na podsticaj Kijeva, nemačka štampa je sa oduševljenjem počela da govori o velikom broju raznih dronova u Oružanim snagama Ukrajine, namenjenih za deminiranje, dronova kamikaza sa bojevim glavama, koji se daljinski šalju na ruske položaje u cilju detonacija. Odvojeno, prikazani su i „borbeni roboti“ sa malokalibarskim oružjem postavljenim na šasiju.

Na frontu još nisu viđeni u velikom broju, već su u pitanju eksperimentalni uzorci individualnog razvoja. Poznato je da je kopneni dron Ironclad na platformi sa točkovima sa postavljenim mitraljezom M2 12,7 mm američke proizvodnje testiran u pravcu Bahmuta.

dron ratel s nosi mine
dron ratel s prevozi mine

Rečeno je da je prilično težak dron sposoban da ubrza do 20 kilometara na sat i da pređe razdaljinu do 130 kilometara. Takođe, od jeseni 2023. godine, ukrajinske oružane snage koriste samorazvijene lake kopnene kamikaze na četiri točka pod nazivom Ratel S za dizanje tenkova u vazduh.

Nedavno se na ukrajinskim mrežama pojavila poruka o testiranju novog kopnenog drona „Železni“ sa kupolom mitraljeza 12,7 mm i stanicom za pretragu optičkih ciljeva.

Spolja, novi robotski kompleks se ne razlikuje mnogo od „Ironclad“ drona, očigledno je platforma na točkovima za oba ista, samo je mitraljez zamenjen.

Istovremeno, navodno novi dron je znatno inferiorniji u autonomnom dometu od svog kolege, za koji se navodi da je do 24 kilometra sa istom maksimalnom brzinom od 20 kilometara na sat.

Slični eksperimenti sa razvojem i proizvodnjom raznih kopnenih robotskih sistema za vojne svrhe se izvode i u Rusiji. Konkretno, mogućnosti višenamenske autonomne guseničarske platforme na električni pogon „Bratiška“ nedavno su prikazani na internetu i ruskim TV kanalima.

Daljinski upravljani dron je dizajniran za isporuku tereta, uključujući municiju, transport ranjenika, deminiranje i miniranje, jurišne operacije, ATGM-ova itd. Dron su razvili entuzijasti iz Kazanja i prebačeni je u rusku vojsku na testiranje u zoni sukoba u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave