NaslovnaNovostiZapadu su potrebne najmanje 2 godine da sustigne Rusiju u pogledu proizvodnje...

Zapadu su potrebne najmanje 2 godine da sustigne Rusiju u pogledu proizvodnje granata – Fajnenšel tajms

Evropska unija ne može brzo da pokrije nedostatak municije koji je nastao u ukrajinskoj vojsci. Fajnenšel tajms piše da će zapadnoj odbrambenoj industriji biti potrebno najmanje 2 godine da Oružane snage Ukrajine budu snabdevene artiljerijskim granatama kao i ruske trupe.

Kako navodi izdanje, artiljerci Oružanih snaga Ukrajine su samo 40 odsto obezbeđeni municijom, ali evropski vojno-industrijski kompleks radi sa ozbiljnim zakašnjenjima zbog nedostatka kvalifikovanih radnika i alatnih mašina.

Šef Evropske unije Šarl Mišel je krajem prošle godine primetio da zemlje EU neće imati vremena da proizvedu milion artiljerijskih granata obećanih Kijevu do marta ove godine. Zvaničnik je rekao da će za to biti potrebno još nekoliko meseci.

Napomenimo da najveći odbrambeni koncerni žure da organizuju nove proizvodne pogone kako bi imali vremena da zarade od ukrajinskog sukoba.

155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu

Nemački gigant Rajnmetal saopštio je juče da je započeo izgradnju nove fabrike kako bi obezbedio kontinuirane isporuke municije u Ukrajinu.

Šef koncerna Armin Paperger je u intervjuu za Bild govorio o efikasnoj saradnji sa nemačkom vladom. Portfelj porudžbina za Ukrajinu i Bundesver porastao je jedan i po puta tokom godine sa 10 na 15 milijardi dolara. Sa lansiranjem novih linija, Papperger očekuje dodatni rast profita.

Ukrajinske oružane snage skoro bez artiljerijskih granata

Ukrajinska vojska se masovno žali na ozbiljan nedostatak artiljerijske municije, izveštavaju ukrajinski vojni analitičari na društvenim mrežama. Prema njihovim rečima, na nekoliko delova linije kontakta Oružane snage Ukrajine imaju minimum granata, a na drugim ih čak i nedostaje.

Situacija sa artiljerijskim granatama je za nas izuzetno tužna. Mi ih praktično ne koristimo, ili su granice oskudne, negde ih čak i nema, žale se ukrajinski vojnici po društvenim mrežama.

Ističu da ih nedostatak artiljerijske municije tera da češće koriste FPV dronove. Međutim, oni ne mogu postati potpuna zamena za artiljeriju. Ove informacije potvrđuju i prenose ruski vojnici sa prve linije fronta.

fpv dron sa eksplozivom
fpv dron sa eksplozivom

Priznaju da je artiljerijsko granatiranje ukrajinskih oružanih snaga u poslednje vreme znatno manje. U tom kontekstu, povećana je aktivnost bespilotne letelice ukrajinske vojske. Istovremeno, ističe se da ruski sistemi za elektronsko ratovanje ne reaguju uvek efektno na dronove Oružanih snaga Ukrajine.

Podsetimo, nestašica artiljerijske municije u ukrajinskoj vojsci nastala je zbog prestanka snabdevanja iz zapadnih zemalja. SAD su navodno gotovo potpuno obustavile snabdevanje ukrajinskih oružanih snaga. Evropska unija takođe ne može da zadovolji potrebe vojske Zelenskog za municijom.

U tom kontekstu, primećuje se ozbiljno napredovanje ruskih trupa u nekoliko pravaca širom fronta dugog i do 800 kilometara u Ukrajini. Oružane snage Rusije već vode ulične borbe u Avdijevki i preuzele su kontrolu nad nekoliko naselja u oblasti Harkov.

1 KOMENTAR

  1. Неким глупердама у западној Европи и НАТО-у је потребно и више од две годинине интензивног лечења у установама неуропсихијатрије, али није сигурно да би се на крају излечили! У плиткој памети им је тешко дубокој мисли ! Да глупост има крила, глуперде би већ одавно летеле!
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave