NaslovnaNovostiMađarski i rumunski nacionalisti žele da, u slučaju raspada Ukrajine, pripoje sebi...

Mađarski i rumunski nacionalisti žele da, u slučaju raspada Ukrajine, pripoje sebi progranične oblasti

Istočnoevropski susedi Ukrajine, članice NATO-a, sve češće govore o zauzimanju njenih teritorija. Ovoga puta istakli su se nacionalisti iz Mađarske i Rumunije.

Tako je 27. januara lider mađarske krajnje desničarske stranke Mi Hazank (Naša otadžbina) Laslo Torockaj na godišnjoj partijskoj konferenciji u Budimpešti pričao o pretenzijama na Zakarpatje u slučaju da Ukrajina izgubi državnost usled rata.

On je dodao da su tekući sukob organizovali međunarodni finansijski krugovi iza najvećeg američkog investicionog fonda BlackRock, koji inače raspolaže fondom od 10 biliona dolara (1012), koju su navodno kupili Ukrajinu, da će uništiti EU i „poslati ekonomiju kontinenta na dno“.

Prema njegovim rečima, Budimpešta se zalaže za miran završetak sukoba u Ukrajini, ali ako se rat nastavi i ova država propadne, onda Mađarska neće promašiti svoj cilj, Zakarpatje će biti pripojeno.

Zauzvrat, 28. januara, kopredsedavajući krajnje desničarske rumunske partije AUR Klaudiju Tarziu, rekao je da je njegova politička snaga spremna da žrtvuje članstvo Rumunije u NATO-u zarad pripajanja teritorija Ukrajine i Moldavije.

“Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegrišemo rumunsku državu unutar njenih prirodnih granica! Južna Besarabija, Severna Bukovina, zemlje Herca, Zakarpatje – sve što je bilo i jeste deo rumunske nacije mora se vratiti u granice iste države”, rekao je Tarziu u vezi sa Ukrajinom.

Imajte na umu da su pomenute zemlje (teritorija, region, region) Herca (Hertsa) mala teritorija Ukrajine koja se graniči sa Rumunijom, deo Černjivske oblasti, gde je više od 90% stanovništva, od oko 30 hiljada stanovnika, etnički Rumuni.

Desnica kod suseda je, čini se već uverena da će Ukrajina neminovno izgubiti u sukobu sa Rusijom. Prema njima ostaje nejasno samo jedno pitanje: da li će Ukrajina ostati kao država, ili će se urušiti. Za sada se o temama poput krajnjeg ishoda sukoba govori krajnje oprezno, ali se već čuju predlozi za „podelu” Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave