NaslovnaNovostiPojavio se snimak retkog australijskog oklopnog vozila za snabdevanje u službi Ukrajinaca

Pojavio se snimak retkog australijskog oklopnog vozila za snabdevanje u službi Ukrajinaca

Sa početkom specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije protiv ukrajinskih formacija, „kolektivni Zapad“ je počeo da obasipa Ukrajinu širokim spektrom naoružanja i vojne opreme. Ponekad su pojedini primerci prilično egzotični za istočnu Evropu.

Nedavno se na internetu pojavila fotografija retkog australijskog oklopnog vozila za snabdevanje koje je završilo u službi jedne od brigada Oružanih snaga Ukrajine.

To su na društvenim mrežama objavili pripadnici 3. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Po svemu sudeći, oklopno vozilo za snabdevanje M113 AS4 ALV (Armored Logistics Vehicle) australijske proizvodnje nalazi se u službi jedne od jedinica 3. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ranije su Oružane snage Ukrajine koristila ova vozila za transport pešadije, međutim, sada se M113AS4 ALV koristi za svoju namenu.

Prethodno je ukrajinska štampa pisala da je Australija prebacila nekoliko sličnih oklopnih vozila u Kijev, ali nije detaljno precizirala sa kojim će formacijama ići u službu. Sada je jasno da se najmanje jedno od ovih vozila nalazi u 3. jurišnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Pre tačno godinu dana, u januaru 2023. godine, oklopni transporteri M113 modifikacije AS4 australijske proizvodnje viđeni su u sastavu 66. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, ali su to bila upravo oklopna vozila namenjena izvršavanju borbenih zadataka, a ne funkcije snabdevanja i logistike.

Prema članku Dejvida Eksa u Forbsu, Australija je Ukrajini dala donaciju od 28 oklopnih transportera M113 i neotkrivenog broja teretnih vozila baziranih na M113 pod nazivom M113AS4 ALV u junu 2022. godine.

Ova oklopna vozila koriste se u australijskoj vojsci za obavljanje različitih logističkih zadataka, uključujući i transport raznih tereta – od municije do hrane. Brzina oklopnog vozila je 66 kilometara na sat, a može da nosi od 2 do 9 ljudi.

APC M113AS4, unapređena verzija M113AS1 korišćenog tokom Vijetnamskog rata, pretrpeo je razna poboljšanja u svojim sistemima. Ova poboljšanja uključuju novi motor, sa australijskim M113AS4 opremljenim motorom MTU 6V 199 TE 20, koji omogućava vozilu da postigne brzinu do 66 km/h.

Pored toga, renovirani su komande upravljača, pogon, električni sistemi i sistemi za gorivo. M113AS4 ima impresivan domet putovanja do 550 km.

Oklopni transporteri poput M113, koji imaju ograničenu zaštitu, mogu lakše izgoreti kada su pogođeni, što predstavlja značajan rizik za posadu i putnike. Zbog ove zabrinutosti, mnogi iskusni borci često biraju da se voze na vrhu oklopnog transportera, čak i ako unutra ima slobodnog prostora, što je praksa koja je bila široko rasprostranjena tokom rata u Vijetnamu iz taktičkih i zdravstvenih razloga.

Oklopni transporteri prvenstveno služe kao “borbeni taksiji”, prevozeći pešadiju do prvih linija pre nego što je iskrcaju da nastave borbu peške. U ovoj ulozi, oklopno logističko vozilo deluje efikasno.

3 KOMENTARA

  1. Зар и ви ‘црни’ аустралијанци шаљете оклопна возила и разно наоружање (нео)нацистима у Украјини?! У плиткој памети је тешко дубокој мисли !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave