NaslovnaNovostiPar sati nakon što je parlament Ankare glasao za ulazak Švedske u...

Par sati nakon što je parlament Ankare glasao za ulazak Švedske u NATO, Bajden zahteva prodaju F-16 Turskoj „bez odlaganja“

Američki predsednik Džo Bajden uputio je pismo čelnicima relevantnih kongresnih komiteta tražeći momentalnu prodaju aviona F-16 Turskoj.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na američkog zvaničnika, pismo predsednika Bajdena Kongresu odnosi se na odobravanje prodaje „bez odlaganja“ borbenih aviona F-16.

Bela kuća je u sredu poslala pismo članovima Kongresa pozivajući ih da odobre prodaju aviona F-16 i kompleta za nadogradnju Turskoj, što je posao na kome će SAD zaraditi 20 milijardi dolara, rekla su četiri izvora upoznata sa pismom.

Turski parlament ratifikovao je u utorak kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, uklonivši još jednu prepreku proširenju vojnog saveza nakon 20-mesečnog odlaganja.

Turska je u oktobru 2021. zatražila kupovinu borbenih aviona Lockheed Martin F-16 u vrednosti od 20 milijardi dolara i skoro 80 ​​kompleta za nadogradnju za svoje ratne avione.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

Lideri komiteta za spoljne poslove Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa pomno ispituju svaku veću transakciju prodaje oružja u inostranstvu, te se transakcije ovog tipa često koriste za ucene i političke poruke.

Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO nakon što je u februaru 2022. godine eskalirao sukob u Ukrajini. Poslednja zemlja koja tek treba da ratifikuje članstvo Švedske u NATO-u je Mađarska, iako je mađarski premijer Viktor Orban u sredu rekao da podržava ulazak Švedske u NATO.

U objavi na Tviteru (X) mađarski premijer je dodao da je rekao Stoltenbergu da će nastaviti da traži od mađarskog parlamenta da glasa za ulazak Švedske u NATO i da završi proces ratifikacije što je pre moguće.

Turska i Mađarska blokirale su do nedavno put Švedske u procesu pridruživanja NATO-u, izlažući zahteve i izgovore da opravdaju svoje oklevanje. Ostali iz severnoatlanskog saveza poteze ove dve države ocenjuju uglavnom osuđivački, optužujući ih da rade u interesu Moskve.

Švedska je podnela svoju ponudu u isto vreme kada i Finska, koja je prošle godine postala najnovija članica Severnoatlantskog saveza pod vođstvom SAD.

prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu
lovci f 16 na snežnoj pisti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je u oktobru da će uputiti parlamentu Ankare zahtev za ratifikaciju pristupanja Švedske Alijansi. Međutim, ratifikaciju je uslovljavao time da američki Kongres odobri prodaju F-16 turskoj vojsci.

Sada već 10-godišnji Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je prošlog meseca glasanje Odbora za spoljne poslove turskog parlamenta za pristupanje Švedske Severnoatlantskoj alijansi, korak koji je otvorio put zvaničnom zelenom talasu iz Turske.

„Računam da će ove dve države što pre završiti svoje procedure ratifikacije“ za pristupanje Švedske, „što će NATO učiniti jačim“, rekao je Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

F-16 okosnica turskog ratnog vazduhoplovstva

Natezanje Turske i SAD oko F-16 aviona i prijema Švedske u NATO traje od dana kada je ova evropska zemlja podnela zahtev za članstvo. Pobeda aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na nacionalnim izborima u maju prošle godine nad američkim miljenikom Kiličdaroglom, nagovestila je da Turska ne daje svoj potpis olako.

Američki lovci F-16 trenutno su glavna komponenta turskog vazduhoplovstva, te čine glavnu udarnu snagu. Između 1987. i 2012. godine, Ankara je od SAD kupila ukupno 270 aviona F16 od SAD.

Turska trenutno poseduje najveći broj aviona F-16, posle SAD i Izraela, postavši jedan od najaktivnijih korisnika ovog tipa aviona. 

Turska se suočava sa velikim problemom u pogledu njihove zamene nakon što su SAD blokirale i kupovinu novih F-16 u verziji Block 70 Viper, kao i modernizaciju nekih turskih F-ova. Ankara je više puta zapretila da će krenuti u kupovinu ruskih aviona.

F-16 i S-400

Podsećamo, Turska je trebala da kupi i 100 jedinica F-35A. Međutim, nakon neuspelog pokušaja puča iza koga Erdogan tvrdi da stoje Sjedinjene Države, Ankara odlučuje da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400. Između ostalih kaznenih poteza zbog kupovine, SAD proteruju Tursku iz programa F-35.

2 KOMENTARA

  1. Turci masu repom sto debelo placaju avion iz 70tih a grci ce od istog gazde dobiti F-35 koji jeste skupa kanta ali je ipak bolji od stare skupe kante.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave