NaslovnaNovostiPoznati američki plaćenik Tomas Grej Haris eliminisan od strane ruskih snaga u...

Poznati američki plaćenik Tomas Grej Haris eliminisan od strane ruskih snaga u Ukrajini

Rusko vojno osoblje u zoni sukoba u Ukrajini eliminisalo je američkog plaćenika Tomasa Greja Harisa, izveštavaju ukrajinski i američki informativni izvori.

Navodi se da je Haris bio bivši američki marinac i da je nekoliko meseci učestvovao u borbenim operacijama na strani ukrajinskih oružanih snaga (OSU), kao deo takozvane Međunarodne legije.

Prema ukrajinskim informativnim izvorima, smrt Amerikanca dogodila se krajem 2023. godine, ali su informacije o njegovoj likvidaciji postale poznate tek u januaru 2024. godine Navodi se da je Haris poginuo tokom vojnih sukoba u zoni sukoba u Ukrajini ali ne i gde tačno.

Ovaj događaj naglašava prisustvo stranih plaćenika u redovima Oružanih snaga Ukrajine i aktivno učešće stranih državljana u sukobu u Ukrajini. Situacija sa plaćenicima u Ukrajini i dalje izaziva zabrinutost, posebno imajući u vidu moguće međunarodne posledice njihovog učešća u neprijateljstvima, kao i odnose tih zemalja sa Rusijom.

Američki plaćenik Metju Vandajk izvestio je još u novembru mesecu, da je tokom borbi u Ukrajini poginulo 510 njegovih sunarodnika, a nekoliko stotina Amerikanaca je povređeno. Vandajk je tada dodao da se za interese Kijeva bore i građani evropskih zemalja.

Prethodno su ukrajinski vojnici pronašli telo nestalog američkog plaćenika Danijela Burka u kanalizaciji u regionu Zaporožja. Njegov otac ga je identifikovao. Ispostavilo se da je Burka greškom upucao australijsko-alžirski plaćenik Abdelfetah Nurin.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana ruske snage su vazdušnim napadom pogodile zgradu u Harkovu za koju tvrde da je bila puna stranih plaćenika, većinom francuskih, koji se bore na ukrajinskoj strani.

drion u ukrajini
francuski borci u ukrajini

Ruske bezbednosne službe su nedavno objavile i imena prvih 13 francuskih vojnika koji su bili u Harkovu u vreme ruskog udara na mesto privremenog razmeštanja stranih plaćenika. Prema informacijama, uslediće drugi spisak sa detaljima preostalih francuskih vojnika.

Raketiranje se odigralo 17. januara 2023. godine, kada je rusko Ministarstvo odbrane zvanično potvrdilo da je nakon preciznog udara na desetine stranih plaćenika ubijeno i ranjeno u gradu Harkovu u Ukrajini.

Ruska vojska je tada saopštila da su većina žrtava Francuzi, što je Francuska kategorički negirala u izjavama iz Ministarstva spoljnih poslova. Međutim, juče su na videlo izašla imena žrtava, što demantuje francuski stav..

Poruka Rusije plaćenicima

Ruski udari na objekte u kojima se nalaze strani plaćenici u Ukrajini verovatno će „umanjiti entuzijazam“ stranih vojnika, kaže za Sputnjik penzionisani američki potpukovnik Karen Kvjatkovski.

Udari poput onog koji je Rusija izvela u Harkovu „podižu nivo opasnosti za ove vojnike i druge koji su u Ukrajini isključivo zbog novca“, primetio je bivši analitičar američkog Ministarstva odbrane.

Rusija šalje snažnu poruku svim stranim borcima i drugima spremnim da se pridruže kijevskim snagama za gotovinu.

„Možda će biti potrebno više novca, a ako se to ne desi, to će nesumnjivo umanjiti njihov entuzijazam“, rekao je Kvjatkovski.

Razmišljajući o vrsti ljudi koji rade kao profesionalci za ukrajinsku vojsku usred njene neuspešne kontraofanzive i ogromnih žrtava, analitičar je ocenio da su oni proizvod višegodišnjeg rata i društvenog propadanja na Zapadu.

snazna eksplozija u harkovu
snazna eksplozija u harkovu

„Plaćenici u Ukrajini, uključujući Amerikance, su socijalno i psihički oštećeni ljudi. Uglavnom su Amerikanci vojnici koji su bili uključeni u operacije u Iraku, Avganistanu, čak i bivšoj Jugoslaviji i raznim drugim mestima“, rekao je Kvjatkovski.

„Neki su nesumnjivo sociopate koji uživaju u ubijanju ljudi, ali drugi žele da se osećaju kao deo grupe koja se bori za nešto stvarno, a njihova bitka to obezbeđuje“, primetio je on.

3 KOMENTARA

  1. Plaćenici u ukrajini su sve poslati od britanije amerike, francuske itd koji vole da krvare duh. Tu verovatno i alkaidini plaćenici učestvuju. Teško tom narodu ukrajine? Tu ne ide moralni i pravni svet. Otpad od prava i morala.

  2. Последњи поздрав паломе! Мрш у 3000 ПМ и поведи са собом све сличне !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave