NaslovnaNovostiSlamanje ukrajinske odbrane na Kupjansk-Limanu: 1. gardijska oklopna armija napreduje tenkovima T-90M,...

Slamanje ukrajinske odbrane na Kupjansk-Limanu: 1. gardijska oklopna armija napreduje tenkovima T-90M, T-72B3 i T-80

Ukrajinska odbrana u severoistočnom Harkovu pokazuje znake kolapsa kada je 1. gardijska oklopna armija uspela da zauzme naselja Koltjarovka, Berestovo i Krahmalnoje, šireći pravce napada ka Kupjansku i Krasnom Limanu.

„Severozapadno i jugozapadno od Vladimirovke ruske trupe su pokrenule ofanzivu u pravcu Tabaevke i Krahmalnog. Prema prvim informacijama, ruska pešadija je ušla u nekoliko šumskih zona zapadno od pruge“, rekli su ukrajinski analitičari.

Naselje je zauzela 47. gardijska tenkovska divizija, koja je u sastavu 1. oklopne armije Zapadnog vojnog okruga sa stalnim razmeštanjem u selu Mulino, oblast Nižnji Novgorod.

U video snimcima ispod možete videti ruski napad tenkovima T-90M, T-72B3 i T-80 na Krasni Liman i Kupjansk:

Rusi zauzeli naselje Krahmalnoje u Harkovu

Detaljnije, ruska vojska je izjavila da je zauzela malo selo u oblasti Harkov, na istoku Ukrajine, pri čemu su snage Kijeva sa svoje strane uveravale da to selo „nema nikakvog značaja“ sa vojne tačke gledišta.

Ova najava, međutim, pokazuje pojačan pritisak koji su moskovske snage vršile na frontu poslednjih nedelja. Prošlog četvrtka ruska vojska je saopštila da je zauzela još jedno malo selo Veseli u Donjeckoj oblasti (istočno).

„Selo Krahmalnoje u Harkovskoj oblasti oslobođeno je zahvaljujući operacijama koje su uspešno izvele jedinice vojnog korpusa „Zapad“ u zoni Kupjanska“, navodi se u dnevnom biltenu Ministarstva odbrane Rusije o operacijama u Ukrajini.

Zajednica, u kojoj je pre 24. februara 2022. živelo oko 45 stanovnika, nalazi se 30 kilometara jugoistočno od Kupjanska, koji je mesecima bio meta napada ruskih snaga.

Prema rečima predstavnika ukrajinskih kopnenih snaga Volodimira Ficija, intervjuisanog juče na ukrajinskoj televiziji, zauzimanje sela „nije od značaja“ sa strateškog stanovišta za front.

U video snimku ispod kamikaza dron Lancet 1. oklopne armije uništava ukrajinski tenk T-64:

„Radi se o pet kuća. Uništili su ih Rusi“, rekao je on, uveravajući da su ukrajinske trupe „prešle na spremne rezervne položaje“, gde „sada nastavljaju odbranu, sprečavajući neprijatelja da nastavi napredovanje“.

Suočene sa ovim ponovljenim napadima, ukrajinske vlasti su, sa svoje strane, ranije ove nedelje naredile evakuaciju 26 zajednica u oblasti Harkov, gde se nalazi Kupjansk, što je odluka koja je pogodila oko 3.000 ljudi.

U video snimkcima ispod prikazani su ruski napadi na ukrajinske pozicije u Berestovu sa FPV dronovima i FAB bombama opremljeni UMPK modulima

Nova osovina napada prema Kupijansku

U blizini Kupjanska ruske trupe tvrde da su probile ukrajinske položaje u oblasti Vladimirovke i zauzele Krahmalnoje (regija Harkov).

Oleg Carev pojašnjava da je ruska vojska iznenada napala ukrajinske snage u ovoj oblasti, probivši jedan kilometar u njenu odbranu. Širina napredovanja bila je oko četiri kilometra.

Ukrajinske trupe su se povukle na zapad, navodno krećući se 2-2,5 km. Ovo je drugo naselje koje je osvojeno ove godine. Gubitak naselja potvrdile su i Oružane snage Ukrajine.

Kijev je rekao da to nije od strateškog značaja i da su se ukrajinske trupe organizovano povukle na prethodno pripremljene položaje.

U pravcu Kupjanska, nakon zauzimanja Krahmalnog, ruska armija nastavlja napredovanje, proširujući kontrolisanu zonu u pravcu jugozapada, tvrde izovri.

Prema informacijama vojnog eksperta Podoljaka u rejonu Tabaevka, ruska vojska je ukopana na autoputu N-26, koji vodi ka Kupjansku.

Vojni dopisnik Jevgenij Lisicin izvestio je da su, nakon zauzimanja Krahmalnoga, ruske oružane snage izvršile napad na selo Berestove, koje se nalazi na jugu. Ruske snage su ušle u naselje.

Fajnenšel Tajms: Rusija će pokrenuti veliki napad u leto 2024. na Ukrajinu – takođe će krenuti ka Kijevu

Ukrajina će se fokusirati na strategiju „aktivne odbrane“ 2024. jer očekuje rusku ofanzivu velikih razmera na leto, ističe Fajnenšel tajms (FT) u opširnom izveštaju.

Cilj Rusa biće da u potpunosti zauzmu četiri regiona koje su anektirali od 2022. godine, a to su Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje.

Međutim, kako navodi Fajnenšel tajms, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, nije isključeno da će Rusija ponovo krenuti da zauzme Harkov ili čak Kijev.

Britanski list, navodno na osnovu deklasifikovanog izveštaja američkih obaveštajnih službi, kaže da je Putinov krajnji cilj da ‘osvoji Ukrajinu i potčini njen narod’.

Ovo, kako navodi izdanje, objašnjava zašto Rusija nastavlja svoje agresivne operacije u istočnoj Ukrajini na nekoliko pravaca, posebno oko Avdijevke, ali i prema Limanu i Kupjansku na severoistoku.

Rusija je poslednjih meseci podržana isporukama artiljerijskih projektila i raketa iz Severne Koreje i povećanom proizvodnjom oružja i municije uz pomoć Kine, dodaje britansko glasilo.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a

FT podseća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u novembru upozorio da je Rusija spremila rakete za zimu i da planira da ih lansira u ogromnim talasima u narednim nedeljama u pokušaju da Ukrajinu gurne u mrak.

Publikacija najmračnijim bojama opisuje situaciju za ukrajinske snage i ugošćuje svedočenje ukrajinskog vojnika koji se bori u Dnjepru kod Vanje koji otkriva da je „sve tužno“.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave