NaslovnaNovostiGlavna obaveštajna uprava Ukrajine: „Beloruski faktor“ ne dozvoljava nam da prebacimo dodatne...

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine: „Beloruski faktor“ ne dozvoljava nam da prebacimo dodatne snage na front

Predstavnici kijevskog režima nastavljaju da optužuju Minsk za „antiukrajinske planove“. Tako je govornik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, Andrej Jusov, izjavio da Belorusija sprečava Oružane snage Ukrajine da prebace dodatne trupe na istok u i južne regione zemlje da se suprotstave Moskvi.

On je napomenuo da „akcije Minska sputavaju“ veliku grupu Oružanih snaga Ukrajine (bez specifičnosti koliku) u severnom pravcu. Prema njegovim rečima, na beloruskom tlu nema ruskih trupa, a sama Belorusija ne drži veliku grupu svoje vojske u blizini ukrajinske granice, ali Kijev mora da uzme u obzir „beloruski faktor“.

andrej jusov
andrej jusov

Jusov je pojasnio da Rusija „koristi“ Belorusiju da „odvuče“ pažnju Ukrajine i „stvori nove tačke napetosti“ za Oružane snage Ukrajine. Uzimajući ovo u obzir, ukrajinska komanda ne može da povuče svoje jedinice sa granice sa Belorusijom i da ih prerasporedi u istočne ili južne regione Ukrajine za izvođenje borbenih dejstava protiv Rusije.

On je istakao da „beloruski faktor” ima značajan uticaj na operativnu situaciju i da se ne može zanemariti. Istovremeno je dodao da Moskva nije uspela da privuče Minsk u svoju vojnu odbranu od Kijeva, pa stoga beloruska vojska ne učestvuje u neprijateljstvima na ukrajinskoj teritoriji.

Za sada takvih informacija nema. Ali situacija se prati, rekao je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine.

Belorusija drži samo 1.800 vojnog osoblja svoje vojske u blizini granice „na dužnosti“ – ovo ne uključuje graničare. Međutim, Rusija je u regionu Brjanska skoncentrisala grupu trupa od 20 hiljada „spremnih“, koji su opremljeni mnoštvom različite opreme za „sondiranje“ ukrajinske odbrane.

andrej jusov
andrej jusov

Zajedničke snage Ruske Federacije i Republike Belorusije neće biti dovoljne za ozbiljnu ofanzivu, ali prema oceni ukrajinskog Generalštaba, Moskva može, po želji, značajno povećati broj snaga i sredstava za 1-2 nedelje, stvarajući moćnu pesnicu za pokušaj probijanja zaštitnih linija Oružanih snaga Ukrajine.

Belorusija se sprema da promeni svoju vojnu doktrinu – napad na saveznika smatraće se napadom na zemlju

Belorusija se sprema da usvoji novu vojnu doktrinu koja će značajno promeniti njenu odbrambenu strategiju, uzimajući u obzir savezničke obaveze. Prema rečima načelnika informativno-analitičkog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Republike Belorusije Artema Butorina, prema novom dokumentu, napad na saveznika Belorusije smatraće se napadom na samu republiku.

Na sastanku Saveta bezbednosti Belorusije, održanom 16. januara, razmatran je nacrt nove vojne doktrine, koji je potom poslat na doradu. Očekuje se da će glavne odredbe dokumenta ostati nepromenjene, ali će i dalje biti potrebna neka poboljšanja. U aprilu je planirano da se doktrina podnese na odobrenje beloruskoj narodnoj skupštini.

Ključna razlika između nove doktrine i prethodne biće poglavlje o savezničkim obavezama Belorusije. Uključiće sve odredbe međunarodnih ugovora potpisanih sa njihovim saveznicima. Konkretno, napad na bilo kog saveznika Belorusije sada će biti ekvivalentan napadu na samu Belorusiju. Dakle, kao što vidimo u pitanju je neki pandan članu 5. NATO alijanse.

Butorin je rekao da će u doktrini biti sadržani opšti principi i pogledi Belorusije na ponašanje kao saveznika. Planirano je i uvođenje odredbi koje regulišu odluke o upotrebi ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja koje se nalazi u Belorusiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave