NaslovnaNovostiRuska regularna vojska nastavlja tamo gde je Vagner stao u Centralnoafričkoj Republici

Ruska regularna vojska nastavlja tamo gde je Vagner stao u Centralnoafričkoj Republici

U sve složenijoj geopolitičkoj i geostrateškoj situaciji u svetu, uloga afričkih zemalja sve više dobija na značaju. Povlačenje snaga bivših kolonijalnih gospodara, na prvom mestu Francuza i Britanaca, energično koriste Peking i Moskva kako bi proširili svoje zone uticaja.

Posebno je zanimljiva uloga Rusije u Centralnoafričkoj Republici. Naime, analitičari već nekoliko godina pažljivo analiziraju ulogu boraca kompanije Wagner pokojnog Jevgenija Prigožina u ovoj zemlji.

Ruska ambasada u Centralnoafričkoj Republici (CAR – Ködörösêse tî Bêafrîka, Ubangi-Shari) je izjavila da će uskoro u ovoj državi otvoriti vojnu bazu. Vreme dolaska vojnog kontingenta i njegov broj nisu konačno utvrđeni, napomenuli su iz ambasade.

Vlasti CAR su navodno i ranije govorile kako žele da u zemlji otvore rusku vojnu bazu. Inače, dobro je poznato da su u CAR odavno bili aktivni pripadnici PMC Wagner.

Ministarstva odbrane Rusije i Centralnoafričke Republike razgovaraju o stvaranju ruske vojne baze u zemlji, rečeno je za RBC iz ruske ambasade u CAR.

„U toku je odabir lokacije za buduće raspoređivanje ruskog vojnog osoblja“, saopštila je diplomatska misija.

Oni su pojasnili da tačno vreme dolaska kontingenta i njegov broj nisu finalizovani.

Savetnik predsednika CARFidel Ngouandika rekao je dan ranije da bi vlasti zemlje želele da se u CAR uspostavi ruska vojna baza. Prema njegovim rečima, Vlada je već obezbedila lokaciju za ove namene. Nalazi se u gradu Berengo, provincija Lobaye), 80 km udaljenom od glavnog grada Bangui. Berengo je inače bilo sedište bivšeg predsednika Jean-Bédel Bokasse, poznatog i kao cara Bokasse I.

vagnerovci u maliju
vagnerovci u africi

Navodno, trenutno su u mestu stacionirani pripadnici PMC Wagner. Da su vlasti CAR zainteresovane za povećanje broja ruskih vojnih instruktora, za RIA Novosti je 1. februara 2023. izjavio ruski ambasador u Bangui, Aleksandar Mihajlovič Bikantov.

Da bi Centralnoafrička Republika želela da na svojoj teritoriji ugosti rusku bazu, 23. maja 2023. godine je potvrdio i ambasador Republike u Moskvi, Leon Dodonu-Punagaza.

Pobijena filmska ekipa skrenula pažnju na Wagner u CAR

Sadašnji generalni tužilac RF, Igor Krasnov (tada zamenik šefa Istražnog komiteta), još 2020. godine je potvrdio da  se u Berengou nalazi kamp ruskih vojnih instruktora. Izjava je bila data u kontekstu slučaja ruskih novinara Orhana Džamala i Kirila Radčenka, kao i reditelja Aleksandra Rastorgujeva, koji su 30. jula  2018. godine ubijeni u blizini grada Sibut u Centralnoafričkoj Republici. 

Tada su trojica reportera planirali da snime film o aktivnostima Wagner grupe u Centralnoafričkoj Republici i o rudnicima zlata koje bi kompanija povezana sa Jevgenijem Prigožinom mogla da eksploatiše. Uskoro je Istražni komitet naveo da je ekipa napadnuta i ubijena tokom noćnog putovanja a kao glavni motiv zločina je označena pljačka. 

Počinioci zločina nisu otkriveni

Bikantov, novi ambasador u CAR, potvrdio je da je slučaj još uvek nerasvetljen ali da su filmsku ekipu najverovatnije likvidirali pripadnici pobunjeničke „Grupe za povratak, rekultivaciju, rehabilitaciju“ (3R), formiranu krajem 2015. godine.

centralno africka republika
centralno africka republika

Snage PMC Wagner delovale su u CAR na zahtev lokalnih vlasti, koje su se obratile privatnoj vojnoj kompaniji u vezi sa odlaskom evropskih „antiterorističkih kontingenata“, objasnio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusi dolaze u Berengo – da li će sarađivati sa Amerikancima iz kompanije Bancroft?

Ruski izaslanik u Centralnoafričkoj Republici (CAR) je17. januara 2024. izjavio  da Moskva pregovara o raspoređivanju vojne baze u toj zemlji. Pregovore vode ministarstva odbrane dve zemlje,  otvrdio je  ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS Aleksandr Bikantov.

„Nema sumnje da će, ukoliko projekat stvaranja ruske vojne baze na teritoriji CAR bude sproveden, situacija u zemlji postati bezbednija“, rekao je on. Bikantov je napomenuo da su vlasti CAR više puta izrazile želju da se poveća broj ruskih vojnih instruktora, ali da dogovor još nije postignut.

U zemlji trenutno ima 1890 ruskih instruktora, uključujući vojne specijaliste različitih profila, kao i instruktore jedinica nacionalne policije i žandarmerije.

Komentarišući izveštaje u kojima se navodi da su vlasti CAR angažovale američku privatnu vojnu kompaniju Bancroft Global Development (ranije poznatu kao Landmine Clearance International) iz Vašingtona (trenutno angažovana u Somaliji), ambasador je rekao da vlada CAR „vodi otvorenu ekonomsku politiku koja ima za cilj diversifikaciju i razvoj obostrano korisne saradnje sa različitim državama“.

„Bezbednosna situacija u zemlji ima tendenciju da se postepeno poboljšava. Uglavnom zahvaljujući sposobnostima vojske CAR, savetovane od strane ruskih instruktora, da brzo odgovori na pretnje i uspešno ih eliminiše“, rekao je on.

centralno africka republika
centralno africka republika

Novi izazovi vezani su za sukobe u susednim državama, koji štete situaciji u pograničnom području, doprinose delovanju preostalih ilegalnih oružanih grupa u ovim zonama i prilivu izbeglica, rekao je on.

Poboljšana bezbednosna situacija omogućava vlastima CAR da se pozabave pitanjima ekonomskog oporavka, rekao je Bikantov.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave