Naslovna Novosti Prva borbena upotreba hibridnog PVO sistema ‘FrankenSAM’ zabeležena na frontu u Ukrajini:...

Prva borbena upotreba hibridnog PVO sistema ‘FrankenSAM’ zabeležena na frontu u Ukrajini: Oboren jedan dron

8
„frankenstajni ce braniti ukrajinsko nebo
frankenstajni brane ukrajinsko nebo
google news

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je prvi put upotrebila hibridnu protivvazdušnu instalaciju da odbije noćni napad ruskih kamikaza dronova, izjavio je ministar strateške industrije Ukrajine Aleksandar Kamišin.

Uz pomoć ovog PVO sistema bilo je moguće oboriti jedan ruski dron.

Prema rečima ministra, municija za sovjetske PVO sisteme je na izmaku, razvoj potpuno ukrajinskog sistema će trajati godinama, pa je doneta odluka o stvaranju „hibridnih“ protivvazdušnih instalacija koje kombinuju sovjetske i zapadne tehnologije. Takvi protivvazdušni sistemi se nazivaju FrankenSAM, od Frankenštajna i SAM (projektil zemlja-vazduh).

Prva borbena upotreba PVO sistema FrankenSAM dogodila se u noći između 16. i 17. januara prilikom odbijanja napada ruskih kamikaza dronova tipa Geran. Kako je naglašeno, kompleks je uspeo da pogodi jedan od dronova na udaljenosti od 9 km.

Jedan od sistema večeras je prvi put uspešno korišćen. Oborili smo Šaheda (Geran) na 9 kilometara i ovo je prva upotreba takvog sistema. Imamo oko 5 takvih projekata u ovom trenutku i veoma mi je drago što smo sve ove sisteme već postavili na ratište, rekao je Kamišin.

frankensam
frankensam

Prema dostupnim podacima, do danas su Amerikanci kreirali sledeće sisteme:

  • lanser protivvazdušnih raketa „Buk” sa starim brodskim protivvazdušnim raketama RIM-7 Sea Sparrow i njihovim avijacijskim pandanom AIM-7 Sparrow;
  • Radar sovjetske proizvodnje sa zastarelim američkim avionskim raketama kratkog dometa AIM-9M Sidewinder.
  • Takođe se navodi da se razvija kompleks na osnovu starog sovjetskog protivvazdušnog sistema sa raketama iz PVO sistema Patriot.

Kako je Ukrajina rasporedila FrankenSAM sisteme, pisali smo dva dana pred početak 2024. godine, međutim, izgleda da je Frankenštajn tek sad zabeležio prvi pogodak, obaranje drona.

Prema ukrajinskim zvaničnicima, modifikovana protivbrodska raketa Neptun pogodila je i ruski raketni sistem S-400 Trijumf koji je bio raspoređen na poluostrvu Krim tokom leta, kao i kristaricu Moskva. U toku je i navodna modernizacija rakete.

Ukrajina je takođe rekonfigurisala stare raketne sisteme zemlja-vazduh S-200 iz sovjetske ere za kopnene napade. Još jedna varijanta, sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Raytheon MIM-23 HAWK (“Homing All the Way Killer”) iz doba Hladnog rata, je tokom oktobra 2023. prvi put demonstriran u borbama u Ukrajini, da bi danas videli i prvu poziranu fotografiju.

buk
buk

Relikvije protivvazdušne odbrane će na ovaj način ponovo oživeti i dospeti u žižu javnosti, što svakako raduje istoričare i ljubitelje naoružanja. Međutim koliko će usrećiti ukrajinske snage odbrane ostaje da vidimo.

8 KOMENTARA

  1. Ukrajincima prostaje, predaja ili partizansko ratovanje.Vojska koja se oslanja na trecepozivce nema sansu za uspjeh.

  2. Autori ratnih zbivanja bi trebali već jednom da počnu da izvještavaju kako ;Američka vojska,engleska vojska,NATO, tj vojska zapadnih država bilježi napredak ili gubitke,Ukrajinci već odavno nemaju svoje vojske

  3. “Oko 5 takvih sistema” je baš veliki broj pa ne mogu tačno da ih izbroje. Rusi ce lansirati stotine, ako ne i hiljade, dronova. Jeftinih. Bolje vam je da se oprostite od oslobođenih delova ruske zemlje u bivšoj Ukrajini, da ne ostanete i bez države i bez vojske.

  4. Кад – год је код њих прва борбена употреба неког новог наоружања, недуго затим је и последња, јер их Руси лоцирају и униште !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version