Naslovna Novosti „Frankenštajni“ će braniti ukrajinsko nebo

„Frankenštajni“ će braniti ukrajinsko nebo

1
„frankenstajni ce braniti ukrajinsko nebo
frankenstajni brane ukrajinsko nebo
google news

Da bi ispunile ukrajinske zahteve, Sjedinjene Države stvaraju takozvane FrankenSAM sisteme koji kombinuju napredno zapadno oružje sa opremom iz sovjetske ere koja se još uvek nalazi u ukrajinskom arsenalu.

U očajničkoj potrebi za protivvazdušnom odbranom, Ukrajina forsira SAD da stvore oružje nalik Frankenštajnu, piše Lara Džejks u časopisu Njujork Tajms.

Ubrzo su priču o projektu FrankenSAM, koji podrazumeva snabdevanje Ukrajine hibridnim protivvazdušnim sistemima nastalim kombinacijom zapadnih i sovjetskih elemenata, preuzeli svi zapadni mediji.

Američki zvaničnici su potvrdili da program FrankenSAM podrazumeva kombinaciju moderne zapadne protivvazdušne vođene rakete sa modernizovanim lanserima i/ili radarima iz sovjetske ere a koji se nalaze na ukrajinskim stokovima naoružanja.

Jedna verzija ove ideje predviđa kombinaciju samohodnih PVO raketnih lansera raketa (ZRK) Buk  9К37 iz sovjetske ere (uveden 1972) sa američkim raketama srednjeg dometa vazduh-vazduh AIM-7 Sparrow. Druga varijanta FrankenSAMa je kombinacija radara (radiolokacionih stanica, RLS) iz sovjetske ere i američkih raketa vazduh-vazduh kratkog dometa AIM-9 (Air Intercept Missile) Sidewinder.

Ovaj bastard je testiran tokom  proteklih nekoliko meseci na vojnim poligonima u SAD i trebalo bi da bude isporučen Ukrajini pre kraja godine.

Treća varijanta, sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Raytheon MIM-23 HAWK (“Homing All the Way Killer”)iz doba Hladnog rata, koji je tokom oktobra 2023. prvi put demonstriran u borbama u Ukrajini, primer je onoga što je Laura Cooper, zamenica američkog pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, opisala kao „uskrsli“ deo FrankenSAM – relikviju protivvazdušne odbrane koja je ponovo oživela. 

2924560

Laura je takođe izjavila da sistemi protivvazdušne odbrane projekta FrankenSAM „pomažu da se popune kritične praznine u protivvazdušnoj odbrani Ukrajine, što je najvažniji izazov sa kojim se Kijev danas suočava“. 

Naime, Ukrajina je od samog početka ruske agresije pokušavala da kombinuje ofanzivno oružje iz svojih starih zaliha, zaostalih iz sovjetske ere, sa onim koje je dobila sa Zapada. U dosta slučajeva postizani su neočekivani ali prilično uspešni rezultati. Prošle godine, američki vojni zvaničnici su sa divljenjem govorili o sposobnosti Ukrajine da koristi svoj „ MacGyver arsenal“ – metaforu za TV seriju Lee David Zlotoff-a  iz 1985-1992, o avanturama tajnog agenta naoružanog jednostavnim, improvizovanim spravama, napravljenim pomoću gotovo beskrajne naučne mašte. 

Pred blisku zimu, Kijev iskazuje sve veće potrebe za PAV sistemima kako bi branio infrastrukturu. Tako je pokrenuta akcija stvaranja „Frankenštajna“ i u ovoj sveri odbrane. Tokom proteklih 20 meseci, Zapad je Ukrajini isporučio niz sistema protivvazdušne odbrane, uključujući najnovije PVO sisteme Patriot i IRIS-T, samohodne protivavionske topove i više od 2000 prenosivih projektila Stinger.

Američka administracija je 26. oktobra najavila još 150 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini u vidu paketa naoružanja koji uključuje dodatne protivvazdušne rakete za tri tipa sistema protivvazdušne odbrane, uključujući rakete AIM-9 Sidewinder za jedan od sistema FrankenSAM.

Zapadni zvaničnici tvrde da je Kijevu još uvek u velikoj meri potrebno više sistema koje već ima, ali i novih, inovativnijih.

FrankenSAM mešavinom novih i starih sistema predstavlja kompromisno zadovoljenje ovih zahteva. Poreklo programa datira još od kraja prošle godine, kada su ukrajinski zvaničnici zamolili saveznike da im pomognu u pronalaženju projektila za oko 60 sovjetskih lansera i radara Buk  9К37 koji do tada nisu korišćeni u borbenim dejstvima. Shvatajući da bi Zapadu bilo teško da nabavi rakete ruske proizvodnje za sisteme „Buk“, Ukrajinci su kao alternativu predložili da se njihovi lanseri preurede za korišćenje protivvazdušnih raketa NATO standarda dobijenaih od Sjedinjenih Američkih Država.

„Shvatili smo da moramo da pronađemo neka rešenja“, rekla je Aleksandra Ustinova, predsednica ukrajinske parlamentarne komisije koja nadgleda isporuke oružja sa Zapada. Prema njenim rečima, ukrajinski predstavnici su predložili samostalno sklapanje takvog oružja kako bi uštedeli vreme, „jer su nam zimi hitno potrebni sistemi protivvazdušne odbrane i treba ih koristiti što je više moguće“.

No, američki konstruktori su insistirali da oni obave ovaj posao.  Nakon što je Pentagon u januaru pristao da obezbedi rakete Sea Sparrow za projekat, konstruktorima je trebalo više od sedam meseci da bastardni sistem razviju i testiraju. Prvih nekoliko remontovanih lansera  „Buk“ sa projektilima stiglo je u Ukrajinu tek nedavno. Ustinova je izjavila da je Ukrajina spremna da pošalje još 17 lansera “Buk” u SAD na konverziju, ali američki konstruktori su odgovorili da mesečno mogu da isporuče samo pet jedinica.

frankensam

Španija je takođe u oktobru 2022. Kijevu  obećala nekoliko starijih sistema HAWK. Mesec dana kasnije, SAD su izjavile da će platiti prepravku starih protivvazdušnih raketa HAWK za obećane španske sisteme. No, prvi sistemi dostavljeni Ukrajini, bili su bez neophodne radarske opreme! Trebalo je čekati još devet meseci. PVO HAWK su dostigli punu borbenu gotovost tek u večernjim časovima 23. oktobra 2023; naime, u to vreme je zapovednik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, izjavio da su iz špansko-američkog “Frankenštajna” sklopljjenog iz ruskih delova oboreni prvi neprijateljski avioni.  

FrankenSAM koji treba da bude dostavljen Kijevu u okviru paketa vrednog 200 miliona dolara, koristi supersonične (vazduh-vazduh) rakete kratkog dometa američke proizvodnje AIM-9M Sidewinder kombinovane sa starim radarima ruskog porekla. Ove rakete su ušle u upotrebu pedesetih godina XX veka na lovcima F-16 i F-18. Novi FrankenSAM je deo improvizovanog zemaljskog sistema PVO koji je Laura Cooper  u Briselu predstavila kao „pravu inovaciju“ koja će pomoći da se ubrza jačanje ukrajinske odbrane. Šta više, Kuperova je tvrdila da je ovo brzo i jeftino rešenje koje ne traži „trošenje godina i godina  na razvoj.“ Međutim, još uvek nije jasno kada će tačno ovi kompleksi biti isporučeni Ukrajini.

Američki vojni zvaničnici i programeri takođe još uvek testiraju ono što je možda najmoćniji sistem FrankenSAM: lansere i rakete zemlja-vazduh Patriot, koji su integrisani sa starijim, ukrajinskim radarskim sistemima.

Portparol Pentagona je 25. oktobra izjavio da je probno lansiranje sistema  izvedeno ovog meseca na poligonu White Sands u Novom Meksiku i da je uspešno pogođena besposadna meta. Prema istom izvoru, planirano je da se sistem pošalje u Ukrajinu ove zime zajedno sa projektilima i drugim elementima sistema PVO „Patriot“.

patriot
patriot

Can Kasapoğlu, analitičar odbrane na Hudson institutu u Vašingtonu, pohvalio je ideju integracije opreme iz sovjetske ere sa naprednijim zapadnim projektilima kao način da se pomogne Ukrajini da „očuva svoj arsenal za dugi rat koji predstoji“. To takođe „pruža priliku da se u praktičnu upotrebu stavi oružje koje skuplja prašinu na policama u prestonicama NATO država”.

1 KOMENTAR

  1. Skeptičan sam u vezi tih improvizacija.Kao odraz hitne potrebe i radjene u nuždi,nekada daju rezultate,ali u većini slučajeva ne.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version