NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine javljaju da su VKS Rusije udvostručili broj vazdušnih udara...

Oružane snage Ukrajine javljaju da su VKS Rusije udvostručili broj vazdušnih udara u protekla 24 sata

Oružane snage Ruske Federacije su u protekla 24 sata pokazale značajan porast ofanzivnih aktivnosti na zaporoškom i južnodonjeckom pravcu. Ovo je izjavio komandant odbrambenih snaga Taurijskog pravca Oružanih snaga Ukrajine, brigadni general Aleksandar Tarnavski.

Prema rečima ukrajinskog vojnog lidera, Oružane snage Rusije su u poslednja 24 časa udvostručile broj vazdušnih udara u jugoistočnom pravcu. Tokom protekle nedelje, ruske Vazdušno-kosmičke snage su svakodnevno izvodile najmanje 20 udara na ukrajinske formacije, a juče je usledio 41 vazdušni udar.

Pored toga, istakao je general Tarnavski, ruske trupe su u protekla 24 sata izvele 38 borbi i izvele 924 artiljerijska napada na ukrajinske položaje. Komandant pravca je, logično, odlučio da preskoči temu o gubicima ukrajinskih formacija.

Ukrajinski vojskovođa je pokušao da ublaži utiske priče o dvostrukom povećanju broja vazdušnih udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine, rekavši da su ukrajinske formacije uspele da pogode rusku radarsku stanicu i sistem za elektronsko ratovanje.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ne potvrđuje ovu informaciju.

Ruska avijacija baca 130 bombi sa UMPK dnevno na položaje Oružanih snaga Ukrajine

Ruski uticajni vojni bloger Fighterbomber odgovorio je na informacije o snabdevanju ukrajinskim oružanim snagama 50 vođenih vazdušnih bombi mesečno. Po njegovom mišljenju, tolika količina ove municije neće biti dovoljna da se efikasno suprotstavi dejstvima ruskih snaga.

“Ovo je, naravno, tako-tako vest, ali 50 kliznih bombi FAB sa UMPK je onoliko koliko potrošimo samo na Oružane snage Ukrajine za par dana, a ponekad i za jedan dan”, napisao je Fighterbomber na svom Telegram kanalu.

fab 1500 umpk 2
fab 1500 sa umpk

Vojni bloger je skoro odmah uneo amandman, rekavši da je količina avijacione municije koju je ruska avijacija bacila na položaje Oružanih snaga Ukrajine dvostruko veća od one koju je najavio.

“Nudim svoje najdublje izvinjenje. Ovde sam ispravljen. Ne 50, već ±130 UMPK sada svakog dana leti na glavu neprijatelja”, naglasio je vojni ekspert.

Podsetimo, ranije je francuski ministar odbrane rekao da će Pariz od januara ove godine u Kijev svakog meseca prenositi 50 AASM avio-bombi. Tako će do kraja godine broj municije ovog tipa koji će dobiti Ukrajina biti 600 jedinica.

Treba napomenuti da su tokom sukoba u Ukrajini ruske avio-bombe sa kontrolisanim modulom za planiranje i korekciju pokazale svoju efikasnost. Korišćenjem ove municije uništavaju se područja u kojima je koncentrisano osoblje i oprema vojske, a uništavaju se i velika utvrđena uporišta i komandna mesta.

Kao što vidimo, ofanzivna aktivnost ruskih trupa se zaista povećava. Sada ukrajinskim formacijama postaje sve teže da se bilo čemu suprotstave naletu ruske vojske.

rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila
rusija prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila

Rezerve zapadne vojne tehnike opadaju, mnoge brigade doživljavaju akutni nedostatak municije i ljudstva, što negativno utiče na ukupnu borbenu sposobnost Oružanih snaga Ukrajine na pojedinim sektorima fronta.

Klizne bombe izuzetno teške za presretanje

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba je postala ozbiljan izazov za Ukrajinu.

Bombe se bacaju sa tačaka vešanja aviona. U trenutku im se otvaraju krila koja im omogućavaju da krstare nekoliko desetina kilometara. Kao rezultat toga, ruski avion ne ulazi direktno u zonu protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34

Prema izveštajima, ruski konstruktori nisu mogli jednostavno da povećaju modul za planiranje i korekciju koji se koristi na FAB-500/250 da bi ga jednostavno prilagodili tipu 1500. Zbog toga su ruski stručnjaci bili primorani da modifikuju sistem i promene dizajn i mehanizme modula. To je potrajalo i konačno je modul dobro funkcionisao.

Kao rezultat toga, domet pada FAB-1500 M54 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju je nekoliko puta povećan u odnosu na slične uređaje u manjim bombama. Sada je to navodno avionska bomba najvećeg dometa sa modulom za planiranje i korekciju u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. 

Ukrajina je u težoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već više puta lansirana na ruske položaje, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu, sobzirom na nedostatke u avijaciji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave