NaslovnaNovostiSAD uče iz grešaka: Tenkovi Abrams opremljeni aktivnim oklopom ARAT snimljeni u...

SAD uče iz grešaka: Tenkovi Abrams opremljeni aktivnim oklopom ARAT snimljeni u Ukrajini [VIDEO]

SAD izvlače zaključke iz svojih grešaka u bitkama na ukrajinskoj liniji fronta, dok ukrajinska vojska otkriva američke tajne.

Ukrajinski vojnici su podelili novi video koji prikazuje tenkove američke proizvodnje M1A1-SA Abrams opremljene Abramsovim reaktivnim oklopnim pločama (ARAT) prve generacije.

Sistem dodatne zaštite se vidi na bokovima trupa tenka koji je isporučen ukrajinskim snagama. Ako se zaštitni blokovi tada pojave na bokovima i krovu tornja, sistem ARAT će omogućiti da se poveća zaštita tenkova Abrams od udara dronova, RPG-ova i ATGM-ova.

ARAT se sastoji od 62 pločice ukupne težine skoro dve tone. Oni su dizajnirani da eksplodiraju dalje od vozila kada ih udare raketne granate. Snaga eksplozija pločica potiskuje snagu eksplozija granata što smanjuje štetu na gazištima tenka. ARAT dodaje zaštitu na način koji navodno ne ometa brzinu tenka.

Postoje dve verzije sistema, ARAT-1 i ARAT-2. Za razliku od svojih sovjetskih kolega, ARAT-1 je neefikasan protiv kinetičke municije. ARAT-2 je opremljen kao dodatak ARAT-1 za rešavanje ovog problema, ali se veruje da ukrajinska vojska još uvek nije dobila ove napredne sisteme.

Američka vojska uči tokom bitaka u Ukrajini koje su u toku. Na primer, borbena vozila Bredli su prvobitno isporučena Ukrajini bez ikakve dodatne zaštite i kao rezultat toga, odmah su počela da trpe gubitke od napada malih FPV dronova i ATGM-ova.

Amerikanci su na brzinu počeli da opremaju svoja vozila dinamičkom zaštitom, što je povećalo preživljavanje posade.

Danas pojačavaju svoje tenkove Abrams, koji tek treba da uđu u bitke. Za razliku od onoga što smo do sada videli, stručnjaci u Vašingtonu čini se pokušavaju pažljivo da deluju kako bi sačuvali reputaciju svojih tenkova.

Pre samo 10-ak dana, američki tenkovi Abrams prvi put su zabeleženi u pravcu Kupjanska. Ukrajinski informativni resursi objavili su video materijale koji su zabeležili kretanje tenka američke proizvodnje. 

Ukrajna je dobila tačno 31 tenk Abrams, onoliko koliko je i obećala američka administracija, izjavio je 11. oktobra predstavnik vojske SAD u Evropi i Africi pukovnik Martin O’Donel. “Održali smo svoj deo dogovora. Od sada ukrajinske vlasti moraju da odrede kada i gde će iskoristiti ovaj potencijal”, naglasio je gzcz Martin O’Donel.

Prema njegovim rečima, svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim trupama u Nemačkoj takođe su se vratili u Ukrajinu zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove. Ukrajinski vojnici su prošli posebnu obuku za rad na ovim tenkovima, međutim postoji opravdana zabrinutost zbog njihove upotrebe u stvarnim borbenim operacijama.

tenk abrams u ukrajini
tenk abrams u ukrajini

Ova zabrinutost je uzrokovana iskustvom upotrebe tenkova Leopard i Challenger 2, koji su uništeni tokom bitaka na pravcu Zaporožja i Južnog Donjecka. Verovatno ukrajinska komanda uzima u obzir ovo iskustvo, pokušavajući da izbegne sličnu sudbinu Abramsa.

Podsetimo, SAD su se dugo kolebale pre nego što su odlučile da pošalju svoja borbena vozila u Ukrajinu. Iskustvo ruskih trupa koje uništavaju nemačke tenkove Leopard u zoni specijalne vojne operacije nateralo nas je da se zapitamo koliko će proći od raspoređivanja Abramsa na frontu do slika prvog uništenog.

Kako ‘uništiti’ Abrams?

U zanimljivom ruskom videu koji se pojavio na mreži detaljno se opisuje kako se onesposobljavaju Abrams tenkovi, koje su Sjedinjene Države obećale Ukrajini.

Video je objavljen mesec dana nakon što su SAD prvi put najavili da će to naoružati Kijev sa 31 jedinice M1A2 Abrams. U videu se nabrajaju sposobnosti tenka, naglašavajući da je Abrams jedan od najmoćnijih NATO tenkova, bez obzira koja verzija je u pitanju. “Moćan oklop, aktivni sistem zaštite i drugi dodatci tenka ga čine veoma otpornim u borbi.

Uskoro, međutim, ton se menja, a u videu se tvrdi da “Abrams nije nepobediva mašina” i može se onesposobiti kao “bilo koje drugi tenk”.

Nadovezujući se na to, video daje detalje o probojnim i najranjivijim mestima tenka a sam video postaje vodič za uništavanje moćnog vozila. Prema snimku, najteže je poraziti „čeonu izbočinu“ tenka Abrams. Nasuprot tome, procenjuje krov kupole kao najranjiviju tačku napada.

Na snimku se navodi da napadači mogu da oštete optiku i sisteme za posmatranje i komunikaciju na krovu kupole pucanjem iz mitraljeza velikog kalibra i bacača granata.

Međutim, sva druga mesta su visoko zaštićena kombinovanim oklopom i trebaće im najnaprednije protivtenkovsko oružje za napad. Dodaje se da, ako su dostupni, mitraljezi i bacači granata mogu pogoditi rezervoare goriva ili lokacije vozača i drugih članova posade u kupoli.

abrams oklop
abrams oklop

Još jedna tačka ranjivosti navedena u video snimku su bočne strane tenka Abrams. Kaže se da je Abrams lakše pogoditi sa boka i naglašava da svi tenkovi imaju „gusenice“, što ih obično čini ranjivim i nepokretnim. Upozorava da, iako to neće eliminisati borbenu efikasnost tenka, učiniće ga nepokretnim.

Posle prednje i bočne strane dolazi zadnji deo tenka, koji video naziva „najranjiviji deo“. Prema snimku, prioritetne mete moraju da budu motor i municija. Kaže da ako se koriste zapaljive smeše, najbolje rešenje bi bilo da se napadne odeljak menjača motora odozgo.

Pored navođenja tačaka na koje napadač treba da cilja, video takođe opisuje oružje koje bi bilo najefikasnije u uspešnom onesposobljavanju ili uništavanju tenka Abrams. U tom cilju, zalaže se za upotrebu drona koji bi mogao da napadne odeljak za prenos motora odozgo.

Iako je tenk u celini dobro oklopljen, optika i komunikaciona oprema na vrhu kupole tenka mogu se brzo onesposobiti ručnim granatama, dok se motor i municija mogu uništiti sa prikladnim oružjem.

gde gadati abrams
gde gadati abrams

Video se završava zaključkom: „Abrams se s pravom smatra jednim od najbolje zaštićenih vozila, ali iskustvo ratova u Persijskom zalivu srušilo je mit o njegovoj superiornosti. Brojne fotografije zapaljenog Abramsa još jednom su potvrdile da svaki tenk može biti uništen, a američki nikako nije izuzetak. Glavna stvar je da ostanete hladni i upotrebite neophodna sredstva za uništavanje.”

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave