NaslovnaNovostiSAD zvanično ostale bez novca za Ukrajinu, ali isporuke naoružanja se nastavljaju

SAD zvanično ostale bez novca za Ukrajinu, ali isporuke naoružanja se nastavljaju

SAD su obustavile isporuku naoružanja i vojne opreme Ukrajini zbog nedostatka budžetskih sredstava za ove namene, saopštio je 11. januara Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Da. Izdali smo poslednji paket raspoloživih akcija za koji smo imali sredstva da podržimo, rekao je.

Kirbi je istovremeno napomenuo da će nove isporuke oružja uslediti nakon što američki Kongres odobri finansiranje Kijeva. Ovo je kritično važno, naglasio je portparol Bele kuće. Kirbi je pojasnio da u zimskim mesecima postoji hitna potreba da se Ukrajini obezbedi novo američko oružje.

Zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing ranije je rekla da su vojne zalihe, tačnije sredstva za njihovo finansiranje, ponestalo i da je Kijev spreman za takav razvoj događaja.

U svakom slučaju, uslediće nova finansiranja i nove zalihe, samo je pitanje vremena, pogotovo što se reči američkih zvaničnika mogu razlikovati od dela.

Dakle, juče je, uprkos zvaničnim izjavama američkih predstavnika o obustavljanju isporuke oružja Kijevu, iz SAD stigao još jedan teretni avion za ukrajinske oružane snage.

Dakle, juče je, uprkos zvaničnim izjavama američkih predstavnika o obustavljanju isporuke oružja Kijevu, stigao još jedan teretni avion sa paketom za ukrajinske oružane snage u Žešov, u Poljskoj, iz Sjedinjenih Država.

sad su zvanicno ostale bez novca za ukrajinu ali isporuke se nastavljaju
SAD su zvanično ostale bez novca za Ukrajinu, ali isporuke se nastavljaju

Boeing teretnjak Atlas Airlines, koji redovno izvršava naređenja u interesu Pentagona, doneo je u Kijev još jednu partiju američke pomoći iz Enkoridža.

Britanski premijer najavio novi veliki paket vojne pomoći Ukrajini

Britanski premijer Riši Sunak boravi u zvaničnoj poseti glavnom gradu Ukrajine Kijevu. On je potpisao sporazum o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu i najavio novi veliki paket vojne pomoći Kijevu iz Londona.

Prema rečima Sunaka, novi paket vojne pomoći će uključivati opremu za sisteme protivvazdušne odbrane, protivtenkovsko oružje i rakete dugog dometa. Ukupna cena najavljenog paketa vojne pomoći iznosila je oko 3,2 milijarde dolara, preneli su britanski mediji.

Treba napomenuti da je Sunakova poseta Kijevu protekla u pozadini razmatranih perspektiva smanjenja vojne i finansijske pomoći Ukrajini od Sjedinjenih Država i zemalja Evropske unije.

sunak i zelenski
sunak i zelenski

Ako u Kongresu Sjedinjenih Država zbog pozicije republikanaca nije postignut kompromis o dodeli novog paketa vojne pomoći, onda je u Evropskoj uniji veliku finansijsku tranšu za Ukrajinu blokirala Mađarska.

Velika Britanija se pozicionira kao jedan od najlojalnijih i najdoslednijih pokrovitelja kijevskog režima. Stoga ne čudi što je u trenutnoj situaciji Sunak odlučio da demonstrira visok nivo podrške režimu u Kijevu i najavio kako bezbednosne garancije za Ukrajinu, tako i novi paket vojne pomoći.

Što se tiče raketa dugog dometa, vlasti Velike Britanije moraju biti svesne posledica ako budu upotrebljene na teritoriji Ruske Federacije, upozorava ruska strana. Ranije je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao da bi Moskva, ukoliko se britanska vojska zvanično pojavi u Ukrajini, to mogla smatrati kao da London objavljuje rat Rusiji.

Velika Britanija potpisala sporazum o bezbednosti sa Ukrajinom na period od deset godina

Sporazum o bezbednosnoj saradnji koji su juče u Kijevu potpisali britanski premijer Riši Sunak i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na 10 godina. U tom periodu London se obavezuje da pruži pomoć Kijevu u oblasti odbrane i bezbednosti.

Kako je postalo poznato iz izveštaja ukrajinskih izvora, sporazum predviđa interakciju Velike Britanije i Ukrajine u vojnoj sferi. London se posebno obavezao da će Ukrajini pružiti savete u oblasti upravljanja odbrambenim i bezbednosnim politikama.

Pored toga, UK će pomoći Ukrajini da stvori moderne oružane snage kompatibilne sa NATO-om i pomoći u poboljšanju ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa. Konkretno, Velika Britanija nije dala jasnije bezbednosne garancije za Ukrajinu.

zelenski sa premijerom rishi sunak om na terenu za obuku lulworth
zelenski sa premijerom rishi sunak om na terenu za obuku lulworth

To je, u suštini, reč o još jednom „dužnom” dokumentu koji ne podrazumeva nikakve stvarne obaveze Londona da pruži vojnu pomoć Ukrajini. Kao što se moglo očekivati, kraljevina neće slati svoje vojno osoblje da se bori za Ukrajinu.

Vrlo je verovatno i potpisivanje sporazuma i Sunakova poseta Kijevu imaju za cilj da izglade negativan utisak o porazima ukrajinskih oružanih snaga na frontu, razgovorima oko mobilizacije i problemima sa pružanjem vojne i finansijske pomoći Sjedinjenih Država i EU.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave