NaslovnaNovostiNaučna fantastika: Huti tvrde da su oborili američki lovac pete generacije, F-22...

Naučna fantastika: Huti tvrde da su oborili američki lovac pete generacije, F-22 Raptor

Nedavno je počela vojna operacija u Jemenu, koju su predvodile oružane snage SAD i Velike Britanije, uz podršku drugih zemalja.

Ova operacija je usmerena protiv pokreta Ansar Alah, poznatog i kao Huti. U operaciji se koriste borbeni avioni američkih i britanskih vazdušnih snaga.

Komanda Huta je saopštila da je navodno oborila neprijateljske avione: američki lovac F-22 i britanski lovac. Huti su naoružani i sovjetskim sistemima protivvazdušne odbrane i protivvazdušnim raketnim sistemima koje je obezbedio Iran.

Međutim, trenutno nije potvrđeno da su Huti uspeli da obore bilo koju letelicu, pošto su rakete lansirane sa udaljenosti veće od 80 kilometara.

Ova informacija o oborenim avionima je nadasve upitna, imajući u vidu tehničke mogućnosti protivvazdušne odbrane Huta i domet raketnog lansiranja koalicionih snaga.

S obzirom da vazduhoplovstvo SAD poseduje F-22, a ne mornarica, a pošto je ovo pomorska operacija, F-22 ne bi trebalo da bude ni dostupna oprema. Takođe, F-22 je lovac vazduh-vazduh, koji bi trebalo da se koristi protiv vrhunskih aparata drugih nacija.

Pored toga, dostupnost moderne tehnologije na američkoj i britanskoj strani, uključujući elektronske protivmere i sisteme za daljinsko lansiranje oružja, čini tvrdnje o oborenim avionima još manje verovatnim.

Obaranje koje tvrde Huti zvuče toliko neverovatno da su po socijalnim mrežama počeli da se šale na ovaj račun.

F-22 Raptor je opremljen sofisticiranom stelt tehnologijom koja u velikoj meri umanjuje njegov radarski potpis, što ga čini izazovnom metom za zemaljske protivvazdušne sisteme, koji su dosta manje napredni u arsenalu Huta.

Pored toga, operativne mogućnosti F-22, uključujući performanse na velikoj nadmorskoj visini i velikoj brzini, prevazilaze efektivni domet mnogih raketnih sistema zemlja-vazduh, pogotovo onih za koje se veruje da poseduju Huti.

Avion se takođe može pohvaliti naprednim sistemima za elektronsko ratovanje, koji mu omogućavaju da detektuje, ometa i obmanjuje neprijateljske radare i senzore.

f 22 puca iz topa
f 22 sa M61A2 Gatling 20 mm

S obzirom na primarno angažovanje Huta u gerilskom ratu, malo je verovatan njihov pristup najsavremenijem protivvazdušnom naoružanju koje može da gađa F-22.

Situacija u Jemenu je i dalje napeta, a razvoj događaja i dalje privlači međunarodnu pažnju. Pre samo nekoliko sati, isti zvanični izvori iz Jemena tvrdili su potapanje američkog broda, scenario koji deluje za nijansu verovatniji naspram F-22, međutim takođe izrazito upitan.

14 KOMENTARA

  1. Okej, a đe je olupina. Taj rejon tamo nije jedna prckava Srbija pa da joj oštećen avion za 8 minuta izleti iz VaP. Tamo ako neki avion biva oštećen, taj i pada negde tamo. Zato opet pitam… đe olupina Huti ?

    I baš ste natrefili F-22 ?! 🙄
    Niste natrefili Eurofajter Tajfun, ili F/A-18 Super Hornet, ili čak E/F-18 Growler…tj. sve ove avione koji su vam tukli po zemnim ciljevima, nego ste BAŠ trefili F-22, avion koji, ako je bio tamo uopšte, je bio njihova lovačka pratnja. Mada ne vidim šta će im lovačka pratnja kad Huti avijaciju nemaju, barem ne išta što bi zahtevalo prisustvo F-22.

    E moji Huti, Ameri su doktori propagande, pitajte malo njih za savet kako se spinuje ista, tj. kako je načiniti uverljivijom. Ovakvom logikom smo mi 1999te mogli tvrditi da smo oborili zvezdani brod “Enterprajz”.

  2. И ОНАЈ АВИОН ШТО ПАДЕ УБУЂАНОВЦИМА БИЈАШЕ ИСТО НЕВИДЉИВ ПА ГА ОБОРИСМО

  3. Зашто није могуће, верујем да су Хути стварно оборили Ф.22.
    Срби су са много лошијом технологијом пре 30 година оборили њихов “невидљиви” понос.
    Амери су велики лажови њима не треба ништа веровати.

    • I B-2 Spirit of Missouri je bio nevidljiv, pa su ga oborile 2 Neve. Razbio se u spačvanskim šumama. Sve što im oboriš, Amerikanci gledaju da sakriju. Ja verujem Hutima.

  4. Ljudi, ovaj avion na poslednjoj slici koji dejstvuje topom vam je F-35, a ne F-22.
    I dejstvuje topom GAU-22 kalibra 25mm.

    Proverite svoje izvore fotografija, ipak ste vi valjda nekakav stručan
    portal za naoružanje i vojnu tematiku.

  5. По њиховој причи и невидљиви је био неуништив, па заора у атару Буђановаца 😉

    • Имају напредне системе заштите коју је врло тешко заобићи. Рецимо, уништи један носач авиона… Мислим да је то практично немогућа мисија због бројних ракета и брзометнх топова који могу да испале и 10.000 граната у минути. Мислим да би то био изазов и за Русе. Ф-22 ? Верујем да би Руси то могли. Неко други? Не верујем.

    • Ako pogledate bilo koji američki film sa ratnom tematikom videćete koja je to sila,jedan amer ubija na stotine Rusa,kineza arapa a od njih niko ni ogreban. U realnoj situaciji je druga priča primer Vijetnama Avganistana itd.Što se tiče naučne fantastike ona je u glavama anglo i natofila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave